Home Πολιτικά - Φωκίδα Αγωνιά η εκπαιδευτική κοινότητα
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Αγωνιά η εκπαιδευτική κοινότητα

 Τα κενά ταλανίζουν σχολεία κομβικής σημασίας στη Φωκίδα

Αγωνιά η εκπαιδευτική κοινότητα

-Πάμπολλα τα περσινά κενά που δεν καλύπτονται, ενώ η απειλή δεύτερου κλεισίματος των σχολείων πλανάται στην ατμόσφαιρα.

-Διαμαρτύρονται εντόνως οι μαθητές του Γυμνασίου Λιδωρικίου και θυμίζουν στην κ. Κεραμέως ότι η σχολική χρονιά πέρυσι ξεκίνησε τον Ιανουάριο! –Ο «ιός» των αδειών χτύπησε το Ειδικό Εργαστήρι, το οποίο ενώ ξεκίνησε με 15 εκπαιδευτικούς έμεινε με μόλις 2!

-«Ως την Παρασκευή έχουν περιθώριο να παρουσιαστούν οι αναπληρωτές», τονίζει η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας κ. Εύη Λαμπίδη.

 

Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται τα σχολεία που έχουν προβλήματα με τα κενά, αντί να μειώνονται, ενώ οι μαθητές του Λιδωρικίου ξεσπαθώνουν και στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως προκειμένου να της θυμίσουν τα περσινά της καμώματα.

 

Τα τεράστια κενά και η δεύτερη φάση αναπληρωτών

 

Το Μουσικό Σχολείο εξακολουθεί να μην κάνει τα μαθήματα των μουσικών ειδικοτήτων, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί ακόμη. Το ΕΠΑΛ αντιμετωπίζει φέτος πιο έντονα προβλήματα από τα συνήθη, καθώς διπλασίασε τη δυναμική του εξ αιτίας του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια.  Το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης όμως, που ποτέ στο παρελθόν δε μας είχε απασχολήσει, ξαφνικά βρέθηκε χωρίς καθηγητές, μιας που ο ιός» των αδειών του χτύπησε την πόρτα. Να αναφέρουμε ότι όπως μας ενημέρωσαν γονείς το σχολείο ξεκίνησε με δεκαπέντε καθηγητές και με καλυμμένες σχεδόν όλες τις ανάγκες του. Ξαφνικά όμως οι γονείς ενημερώνονταν να μην πάνε χθες Δευτέρα τα παιδιά με το αιτιολογικό ότι μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού λείπει σε άδειες. Μάλιστα υποστήριζαν ότι από τους 15 εκπαιδευτικούς είχαν μείνει μόλις 2 και αυτό προκαλούσε έντονα προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου. Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας κ. Εύη Λαμπίδη για το συγκεκριμένο θέμα μας εξήγησε ότι οφείλεται σε παροδικό γεγονός, καθώς δόθηκαν κάποιες άδειες ταυτόχρονα. «Το σχολείο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα» επεσήμανε.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως φαίνεται να το έχει και φέτος το Γυμνάσιο Λιδωρικίου. Μάλιστα τα παιδιά απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό κ. Κεραμέως υπενθυμίζοντάς της ότι εξ αιτίας της πέρυσι ξεκίνησαν να διδάσκονται βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά και φυσική στο Β τετράμηνο, ενώ λίγο μετά το σχολείο έκλεισε λόγω της πανδημίας. Τα παιδιά τονίζουν τα μεγάλα κενά που έχουν στην περσινή ύλη και αναρωτιούνται αν είναι δίκαιο να εξετάζονται με την ύλη που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη χώρα, όταν αυτά μεγάλο μέρος της δεν το διδάσκονται.

Ανεξαρτήτως όμως από όσα λένε τα παιδιά και ασχέτως από το αν ο νόμος αναγνωρίζει το σχολείο ως δυσπρόσιτο η πραγματικότητα είναι πως δεν είναι ένα εύκολα προσβάσιμο σχολείο, καθώς από αρχές Νοεμβρίου έως και τέλη Μαρτίου η μετακίνηση προς το Λιδωρίκι τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θυμίζει άθλο εφάμιλλο αυτών του Ηρακλή.

Οι μαθητές στην επιστολή τους εξηγούν ότι η πολιτική του υπουργείου τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τη γη και τα σπίτια τους. Αυτή τη φράση των παιδιών την κρατάμε γιατί εξηγεί πολλά.

Στην επιστολή αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

 

ΠΡΟΣ: Το Υπουργείο Παιδείας

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

Την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Φωκίδας

Τον Βουλευτή Φωκίδας

                                                                       Δια μέσου Γυμνασίου Λιδωρικίου

 

   Αποφασίσαμε να σας στείλουμε για ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ψήφισμα διαμαρτυρίας, προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία, αλλά και την αγανάκτησή μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τις ελλείψεις των καθηγητών.

 

  Η περυσινή σχολική χρονιά 2019-2020 ήταν πρωτόγνωρη για  όλους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, του πρωτοφανούς εγκλεισμού και της τρίμηνης απουσίας από το σχολείο. Στη δική μας περίπτωση όμως, τα προβλήματα ξεκίνησαν μαζί με την έναρξη του σχολικού έτους λόγω των απαράδεκτων και αδικαιολόγητων κενών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα οποία καλύφθηκαν πλήρως ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ! Συνεπώς, σχεδόν ολόκληρη η περυσινή χρονιά χάθηκε στο βωμό της πανδημίας, αλλά κυρίως της αδιαφορίας ΟΛΩΝ  ΣΑΣ για το μικρό και απομακρυσμένο σχολείο μας.   

Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να αναφερθούμε στα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση του σχολείου μας και επηρεάζουν τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Το μόνο που θα επιθυμούσαμε είναι να σας απευθύνουμε ορισμένα καίρια ερωτήματα:

1.Πώς και πότε θα καλυφθούν τα κενά της περυσινής χρονιάς από τη στιγμή που το σχολείο μας δεν διαθέτει μαθηματικό, φυσικό, φιλόλογο, καθηγητή γαλλικών και μουσικό;

2.Οι μαθητές της Γ΄ τάξης βρίσκονται στο μεταίχμιο Γυμνασίου-Λυκείου και ήδη από την περσινή χρονιά έχουν κενά. Με τι εφόδια οι μαθητές αυτοί θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Λυκείου;

3.Θεωρείτε δίκαιο να εξεταστούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τους υπόλοιπους μαθητές της χώρας στο μέλλον, ενώ δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες;

4.Ποιος εγγυάται την ασφάλειά μας στα διαλείμματα και την πιστή τήρηση των μέτρων υγιεινής, όταν οι μόνοι τοποθετημένοι καθηγητές στο σχολείο μας είναι η διευθύντρια και ο θεολόγος (ο οποίος 2 από τις 5 ημέρες της εβδομάδας βρίσκεται σε άλλο σχολείο);

5.Υπάρχει κάποιο παράπλευρο όφελος από τη συνεχόμενη υποβάθμιση του σχολείου μας;

6.Γνωρίζετε ότι η υποστελέχωση του σχολείου μάς εξωθεί στο να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας και τις οικογένειές μας, προκειμένου να σταματήσουμε να φοιτούμε σε ένα ήδη, εκ των πραγμάτων, «ΚΛΕΙΣΤΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ;

7.Ποιος ευθύνεται για τις  ελλείψεις τα δύο τελευταία χρόνια;

8.ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ;;;;;;;;

 

   Όπως αντιλαμβάνεστε η απάντησή σας στα παραπάνω ερωτήματα από μόνη της δεν δύναται να βελτιώσει την κατάσταση και για τον λόγο αυτό  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ  μέχρι τα ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, προκειμένου, εκτός των άλλων, να ολοκληρώσουμε την ύλη της περυσινής χρονιάς, η οποία ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ξεκίνησε να διδάσκεται στο τέλος του Α’ τετραμήνου.

 

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Λιδωρικίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…