Home Στερεά Έχουμε και δεν έχουμε Περιφερειάρχη που λειτουργεί ως να έχει ήδη «μετακομίσει» : Αναβρασμός «εντός» και «εκτός»
Στερεά - 24 Ιουνίου, 2018

Έχουμε και δεν έχουμε Περιφερειάρχη που λειτουργεί ως να έχει ήδη «μετακομίσει» : Αναβρασμός «εντός» και «εκτός»

 Πηγή: Έντυπη έκδοση της Ωτφ

 

Αυτό που συμβαίνει στη Στερεά Ελλάδα με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη και τους φιλόδοξους διαδόχους του πραγματικά δεν έχει προηγούμενο και όλα δείχνουν ότι δεν θα έχει επόμενο

Ο κ.Μπακογιάννης, αν και δεν ξεκαθαρίζει επίσημα τι σκοπεύει να κάνει, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη Στερεά Ελλάδα, ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι σύμβουλοί του πλέον δεν είναι και πολύ εύκολο να τον δουν. Άλλωστε, τον περισσότερο καιρό λείπει πια…

 

Υπό τη σκιά του

Αν και όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Στερεά Ελλάδα και οι δικοί του κάνουν τα «κουμάντα» τους, οι αντίπαλοι – φιλόδοξοι ενδιαφερόμενοι να τον διαδεχτούν στην Περιφέρεια δεν τολμούν να κάνουν το βήμα για κανένα λόγο, φοβούμενοι ότι θα εκτεθούν. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τεθεί επίσημα υποψηφιότητα, αν ο ίδιος δεν ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τι θα κάνει και αν δεν τον ακούσουν από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να θέτει υποψηφιότητα αλλού.

Όσο αργεί όμως ο κ. Μπακογιάννης να ανακοινώσει τα σχέδιά του, τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος από την πλευρά των φιλόδοξων διαδόχων του, που από την ατολμία τους δε θα μπορέσουν να ρίξουν τα θεμέλια που χρειάζεται η Στερεά Ελλάδα για να διεκδικηθεί. Δεν υπολογίζουν καν ότι δεν παίζουν στα στάνταρ του κ. Μπακογιάννη, ούτε και κουβαλάνε ένα όνομα που αποτελεί εγγύηση και κάνει τα κομματικά στελέχη να συντάσσονται μαζί του και να τον βοηθούν, είτε για λόγους υποτέλειας, είτε για να «καβατζώσουν» μια καλή σχέση με έναν πιθανόν αυριανό Πρωθυπουργό, γιατί οι περισσότεροι έτσι τον αντιμετωπίζουν.

Οι εν δυνάμει διάδοχοι του κ. Μπακογιάννη, τόσο στο κόμμα του, όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής διακρίνονται για την ατολμία τους. Εκτός πια και αν περιμένουν μήπως παραμείνει, φιλοδοξώντας να τους καλέσει κοντά του.

 

Αλλού έβαλε τον πήχη αλλού βρίσκεται

 

Ο κ. Μπακογιάννης πριν ακόμη εκλεγεί καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες από την πρώτη μέρα και μέχρι σήμερα προσπάθησε να κρατήσει ψηλά, χωρίς όμως να τα καταφέρει, αφού τα αποτελέσματα είναι πολύ κατώτερα των εξαγγελιών του. Σε πολλά θέματα και διαφορετικούς τομείς, ο κ. Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να φέρει την πολυπόθητη κάθαρση που επιθυμούσε η κοινωνία, αλλά προτίμησε να μην οδηγηθεί σε συγκρούσεις σε μια λανθασμένη λογική ότι μπορεί να τα έχει με όλους καλά.

Επιπλέον, ότι και αν γίνεται σε κάθε δήμο, νομό, περιοχή, είτε είναι από δήμο, είτε από υπουργείο, είτε από ιδιώτη προσπαθεί να το οικειοποιηθεί, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει γιγάντιο έργο. Φτάνει να έχει την παραμικρή ανάμειξη η περιφέρεια, για να γίνει ένα έργο δικό του. Αυτό φυσικά προκαλεί συγκρουσιακές συνθήκες, ενώ έχουν αποτυπωθεί δημόσιες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, ακόμη και μέσα από την ΠΕΔ, όπως στην περίπτωση που αφορά τη χρηματοδότηση Χαρίτση για την αγροτική οδοποιία. Η δυσαρέσκεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους Δημάρχους, που πλέον αντιδρούν ακόμη και εκείνοι που του έχουν πιστωθεί ως στενά «συνεργαζόμενοι». Δημόσια αντιδρούν όμως και βουλευτές της περιφέρειας, που τονίζουν ότι ο κ. Μπακογιάννης ανακοινώνει και έργα υπουργείων.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα μεγάλα έργα, που έχουν εξαγγελθεί από την περιφέρεια και είναι ενταγμένα στο πρόγραμμά της, δεν έχουν ξεκινήσει και αυτό συμβαίνει σε πολλούς δήμους.

 

Δεν ξεκαθαρίζει, αλλά έχει φύγει

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τους τελευταίους αρκετούς μήνες ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας, αφού ο κ. Μπακογιάννης, για λόγους που δεν γίνονται αντιληπτοί επιλέγει να μην ξεκαθαρίζει, δεσμεύοντας τις δικές του δυνάμεις, αλλά και τις αντίπαλες, που δεν τολμούν να βγουν απέναντί του. Τα δικά του στελέχη ωστόσο,  στην πλειονότητά τους, έχουν αρχίσει να βλέπουν την επόμενη τους μέρα, χωρίς την ισχυρή πολιτική του παρουσία και ο καθένας τους προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον του.

Ο ίδιος επιμένει να μην ξεκαθαρίζει με το σκεπτικό ότι είναι νωρίς, αλλά δεσμεύτηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ να ανακοινώσει μέχρι τις αρχές του 2019. Αυτό όμως δημιουργεί και δυσλειτουργίες μέσα στην ίδια την περιφέρεια, καθώς σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας και με τελείως θολή την κατάσταση είναι λογικό στελέχη πρώτης γραμμής να κάνουν τα δικά τους σχέδια. Άλλωστε, πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν είναι ετερόφωτοι και δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά ακουμπώντας την πολιτική τους ύπαρξη στον ίδιο. Ακόμη όμως και κάποιοι από αυτούς που έκαναν ντεμπούτο μαζί του, έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους με την έως τώρα διαδρομή τους αποδεικνύουν ότι δεν του χρωστούν τίποτε και αυτό που τους έδωσε, πραγματικά το άξιζαν. Το πρόβλημα είναι ότι καθένα από αυτά τα στελέχη ρίχνει το βάρος του προς εξυπηρέτηση των δικών του πολιτικών φιλοδοξιών και όχι επί συνόλου της περιφέρειας. Λόγου χάρη, αν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής σε ένα νομό, ρίχνει το βάρος του εκεί.

 

Φημολογούνται μαζικές μετακινήσεις στους δήμους

 

Στο δυναμικό του κ. Μπακογιάννη υπάρχουν κάποιοι που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι είναι περαστικοί και με το πέρας της θητείας τους εγκαταλείπουν. Πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του π.Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Γιάννη Κοτζιά, ο οποίος αποχωρεί από το Β βαθμό για να είναι υποψήφιος στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου και θα τον διεκδικήσει από τη σημερινή δήμαρχο κ. Λίνα Ευσταθίου.

Σχεδόν καθαρά έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Βουλευτής ο κ. Θέμης Χειμάρρας, υιός του ισχυρού άνδρα της ΝΔ στη Φθιώτιδα. Σήμερα παρότι δεν είναι πια αντιπεριφερειάρχης κρατά ατόφιο το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικότητας, αφού σύντομα θα έχουμε την ανακοίνωση των νέων θεματικών που θα ολοκληρώσουν την παρούσα περιφερειακή περίοδο.

Η Εύβοια ωστόσο βράζει από τις φήμες οργιάζουν για κάποιες άλλες υποψηφιότητες. Ο κ. Δημήτρης Βουρδάνος το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο έντονα για ένα δήμο που γνωρίζει καλά και τον οποίο έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια ως υπάλληλος και προϊστάμενος υπηρεσίας του. Πρόκειται για το δήμο Δυρφίων – Μεσσαπίων, από τον οποίο κατάγεται.

Οι κ. Βουρδάνος και Κοτζιάς όμως, φαίνεται να μην είναι οι μόνοι που μετακομίζουν στον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεγάλη βόμβα, φέρεται να είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος αν όντως ενδιαφέρεται, δεν έρχεται μόνο σε ευθεία ρήξη με τον νύν Δήμαρχο κ. Χρήστο Παγώνη, αλλά και τον εξίσου ισχυρό στη ΝΔ, π.Δήμαρχο κ. Θάνο Ζεμπίλη.   

Ανάμεσα στα στελέχη, που φημολογείται ότι μετακομίζουν, ακούγεται και το όνομα της π.Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μίνας Παπαναστασίου για το δήμο Κύμης Αλιβερίου. 

Μπορεί στην Εύβοια προς το παρόν να παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι λογικό, λόγω μεγέθους και πληθώρας στελεχών, αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες περιοχές δεν πάνε πίσω. Στο δήμο Λεβαδέων φέρεται να στρέφει το ενδιαφέρον της για την επόμενη μέρα, η νυν Αντιπεριφερειάρχης κ. Φανή Παπαθωμά, η οποία αν τελικά το τολμήσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με την σημερινή δήμαρχο κ. Γιώτα Πούλου, σε μια σύγκρουση, που αν τελικά λάβει σάρκα και οστά αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μεγάλη φημολογία όμως, έχει αναπτυχθεί και στη Φθιώτιδα, όπου ο κ. Καραΐσκος αναφέρεται ως φαβορί για υποψηφιότητα στο δήμο Λαμιέων, απέναντι στον κ. Νίκο Σταυρογιάννη.

Από το στόχαστρο των περιφερειακών στελεχών φαίνεται προς το παρόν να γλιτώνουν οι δήμοι των δυο μικρών νομών, Ευρυτανίας και Φωκίδας.

 

Έσω ή έξω -παραταξιακός ο διάδοχος;

 

Από όλα όσα λέγονται όμως έχει ιδιαίτερη αξία, τι θα γίνει η συγκεκριμένη παράταξη ή ό,τι έχει απομείνει μέχρι τότε από αυτήν. Όσοι τον γνωρίζουν καλά προβλέπουν δυο στελέχη του στη διαδοχή, τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανό και τον π.Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κ. Θέμη Χειμάρα. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος θα ήταν πολύ δύσκολο να «περάσει» ως όνομα στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα, ενώ από τη μέχρι σήμερα πολιτική του παρουσία έχει εγκλωβιστεί στα στενά όρια της Εύβοιας. Αντιθέτως ο κ. Θέμης Χειμάρας έχει όλα όσα χρειάζεται για μια δυνατή υποψηφιότητα. Ως θεματικός περιφερειάρχης έχει οργώσει τη Στερεά Ελλάδα από τη μια άκρη έως την άλλη, έχει τον κύκλο γνωριμιών και ένα ψηφοδέλτιο σχεδόν έτοιμο!

Ωστόσο, στη διαδοχή και ειδικά στο χώρο της ΝΔ δεν θα παίξουν ρόλο μόνο τα σημερινά στελέχη της παράταξης του κ. Μπακογιάννη, αλλά και άλλοι, π.Βουλευτές που καραδοκούν για μια τέτοια υποψηφιότητα. Εκτός και αν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και έχουν ανακτήσει τις έδρες τους!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…