Home Ελλάδα Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Θάνος Μικρούτσικος
Ελλάδα - 28 Δεκεμβρίου, 2019

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Θάνος Μικρούτσικος

 Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ένας εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, πάλευε με τον καρκίνο και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan, εκεί όπου τον στήριζε πάντα η οικογένειά του.

Μάλιστα ο ίδιος, στις 21 Δεκεμβρίου έκανε μια σημαντική και συγκινητική έκκληση εν όψει των γιορτών, μέσα από το νοσοκομείο.

«Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες» είχε γράψει στα social media, η πρόκειται μάλιστα για την τελευταία του ανάρτηση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος αναχώρησε τελικά για το τελευταίο ταξίδι στις Γραμμές των Οριζόντων, αφήνοντας όλους μας λίγο πιο μικρούς και φτωχούς. Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο  -διαγνώστηκε τον Ιούνιο του 2017- ο πληθωρικός δημιουργός, που σφράγισε με το έργο του την μεταπολιτευτική εποχή, δεν είναι πια εδώ.

Πρόφτασε εντούτοις να δώσει δυο τελευταίες αξέχαστες συναυλίες το καλοκαίρι στο κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών, δυο συναυλίες αφιερωμένες στην ποίηση του Καββαδία, το έργο που σημάδεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την μουσικής διαδρομή του. 

Η ζωή του

Γεννημένος στην Πάτρα το 1947, ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία) σε παιδική ηλικία. Τελειώνοντας το σχολείο, φοίτησε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

• Η πρώτη εμφάνισή του στη δισκογραφία έγινε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν (μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ) και Ναζίμ Χικμέτ (μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Παπαλεονάρδου), ο δίσκος ήταν η αφορμή για την πρώτη συνεργασία του με την Μαρία Δημητριάδη.

• Ακολούθησε η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» βασισμένη στον «Πέτρινο Χρόνο»  του Γιάννη Ρίτσου στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τη Μαρία Δημητριάδη, οι Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Κιμούλης και άλλοι.

• Η «Φουέντε Οβεχούνα» (1977), για την παράσταση του έργου του Λόπε ντε Βέγκα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι η πρώτη φορά που ο Θάνος Μικρούτσικος έρχεται σε επαφή επαγγελματικά με τον χώρο του θεάτρου, όπου και θα δραστηριοποιείται συστηματικά τα χρόνια που ακολουθούν.

• Ο τέταρτος δίσκος – σταθμός αυτής της περιόδου είναι το κλασικό «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» (1978) όπου κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά ένας από τους αγαπημένους ερμηνευτές του Θάνου Μικρούτσικου, ο Γιάννης Κούτρας. 

• Και φυσικά, το 1979, ο «Σταυρός του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ο δίσκος που χαρακτήρισε όσο κανείς άλλος τον συνθέτη περιλαμβάνει ερμηνείες από τους Γιάννη Κούτρα, Αιμιλία Σαρρή και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθούν συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις με όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική καθώς και τραγούδια.

• Όμως, το επόμενο μπαμ θα γίνει το 1990 με το «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και (σε δύο τραγούδια) Χάρις Αλεξίου. Η Χαρούλα τραγουδά «Μια πίστα από φώσφορο» και οι Έλληνες συντονίζονται στα κύματα της φωνής της.

• Και φτάνουμε αισίως στο 1991 και στις διπλές «Γραμμές των οριζόντων». Καββαδίας ξανά, με νέες ερμηνείες από τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον ίδιο τον συνθέτη. Οι δίσκοι περιλαμβάνουν έξι νέα κομμάτια και, παρότι οι ανανεωμένες ενορχηστρώσεις δεν πείθουν τους πάντες,   τα τραγούδια τρυπώνουν στο μυαλό και στα σπίτια όλων.

• Ακολουθεί μια ακόμα «ανάγνωση» του ίδιου έργου, η ζωντανή ηχογράφηση των τραγουδιών σε στίχους Καββαδία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17 & 18 Μαρτίου 2005) με τους Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Κούτρα.

Ανάμεσα στα παραπάνω μεσολαβούν δεκάδες έργα, για θεατρικά έργα, ταινίες, χορογραφίες, τραγούδια, μεταγραφές και επανερμηνείες.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend κ.α.        

Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.)        

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Από το 1993 ο Θάνος Μικρούτσικος αναμειγνύεται ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, πρώτα από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη και στη συνέχεια ως Υπουργός Πολιτισμού  (1994-1996) .

Έχει προηγηθεί η ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής το διάστημα 1986-1990.  Όμως την αγάπη τους προς την γενέτειρά του αχαϊκή πρωτεύουσα επέδειξε και στη συνέχεια, αφού χρημάτισε καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» (2003-2005).

Η μάχη με την αρρώστια

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Θάνος Μικρούτσικος πήγες να κάνει ένα προληπτικό τσεκάπ, ενόψει της μεγάλης πανελλήνιας περιοδείας του. Ήταν παραγγελία της γυναίκας του, Μαρίας Παπαγιάννη, η οποία ανησυχούσε για το ζάχαρο  του συνθέτη.

Δυστυχώς, οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν αιμαγγείωμα, το οποίο αποδεικνύεται καρκίνος στο συκώτι. Το μοναδικό αισιόδοξο σημείο είναι ότι, όπως αποδεικνύεται μετά από κάμποσα μερόνυχτα αγωνίας, ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση στα οστά. Όμως, έχουν πειραχτεί τρεις λεμφαδένες.

Ακολουθεί χειρουργείο και χημειοθεραπείες. Και εντατική δουλειά… «Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ» αναφέρει ο συνθέτης στην ίδια συνέντευξή του.

http://newpost.gr/ellada/5e07a0d56c2674606e54c171/pethane-o-thanos-mikroytsikos-i-ellada-penthei-ton-hamo-toy-megaloy-moysikosyntheti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…