Home Πολιτισμός Έφυγε το 2015 και αφήνει … Πλείστα και άλυτα τα προβλήματα
Πολιτισμός - 6 Ιανουαρίου, 2016

Έφυγε το 2015 και αφήνει … Πλείστα και άλυτα τα προβλήματα

 Το 2015 που εκπνέει σήμερα είναι ομολογουμένως μια από τις χειρότερες χρονιές για τη Φωκίδα που συνεχίζει να αιμορραγεί πολύπλευρα.

 

Η υγεία στην εντατική

 

Από τις αρχές του χρόνου και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν τεράστια προβλήματα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φωκίδας, μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας φροντίδας του νομού, τα οποία προέκυψαν από την πολυετή απαγόρευση προσλήψεων. Το όποιο ιατρικό προσωπικό παρέλαβε η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου το 2009 έβαινε διαρκώς μειούμενο, καθώς παρά τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κ.α.π. δεν είχαμε καμιά αντικατάσταση με τη διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Τα μνημόνια και η σφικτή λιτότητα που τα συνοδεύει οδήγησαν σε κατάσταση υπολειτουργίας το μοναδικό νοσοκομείο ενός δύσκολου νομού. Ενός νομού με δυο φυλακές με τις δεκάδες μεταγωγές το μήνα, τους παγκοσμίου αναγνώρισης Δελφούς με τις χιλιάδες επισκεπτών, με ένα χάλια οδικό δίκτυο, με τεράστιες αποστάσεις και δύσκολη πρόσβαση.

Η παθολογική Κλινική έκλεισε τον Μάρτιο και ο ένας παθολόγος που τοποθετήθηκε με διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επαρκεί να ανοίξει. Αποτέλεσμα, δεκάδες διακομιδές κάθε εβδομάδα και ένα τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας, πολλαπλάσιο αυτού που θα χρειαζόταν να στελεχωθεί το νοσοκομείο με προσωπικό.

 

Η παιδεία σε κόμμα

 

Με περίπου διακόσιες διδακτικές ώρες κενές έκλεισαν για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους τα σχολεία της Φωκίδας, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στο Μουσικό Σχολείο.

Το 1ο, 2ο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, το 1ο και 3ο Ιτέας, το Δημοτικό Κίρρας και το Δημοτικό Ερατεινής έχουν δυο κενά την εβδομάδα σε Γερμανικά, ενώ συνολικά οι κενές ώρες είναι δεκαέξι. Κενά υπάρχουν όμως και στην Αγγλική Γλώσσα με τη Γραβιά και την Πολύδροσο. 

Τα κενά για τη δευτεροβάθμια είναι τεράστια, κυρίως στο Μουσικό Σχολείο που παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε μουσικά μαθήματα, αλλά και ξένες γλώσσες.

Πιο συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Άμφισσας υπάρχουν 14 ώρες Γερμανικών κενές, στο Γυμνάσιο της Ιτέας 12 ώρες Γερμανικών κενές, στο Μουσικό Γυμνάσιο 15 ώρες Αγγλικών και 6 ώρες Γερμανικών, στο Λιδωρίκι δημιουργείται ένα κενό φιλολόγου λόγω άδειας κυήσεως, που όμως μπορεί να καλυφθεί από άλλη φιλόλογο που επιστρέφει από άδεια μετά τις διακοπές.

Παράλληλα το Μουσικό Σχολείο έχει κενές τις κάτωθι ώρες:

16 ώρες κιθάρα

23 ώρες βιολί

23 ώρες ταμπουρά

10 ώρες βιόλα

11 ώρες ηλεκτρική κιθάρα

10 ώρες κλαρίνο

23 ώρες πιάνο

Να σημειώσουμε ότι 23 ώρες σημαίνει ένας εκπαιδευτικός πλή  ρους απασχόλησης. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι λείπει ένας μηχανολόγος από το ΕΠΑΛ.

Φέτος είναι από τις χειρότερες ακαδημαϊκές χρονιές, καθώς για πρώτη φορά εντοπίζονται τόσο μεγάλα και εκτεταμένα κενά σε τόσο μεγάλη γκάμα μαθημάτων. Το υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει πρωτοφανή προχειρότητα καθώς έχει κατανείμει περισσότερους εκπαιδευτικούς από ότι απαιτούνται σε πολλά σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών και δεν έχει καθόλου κάποιες ειδικότητες.

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι η Φωκίδα είχε 8 καθηγητές Γερμανικών, οι οποίοι έφυγαν όλοι με απόσπαση, ενώ φέτος δεν έχουν προσλάβει αναπληρωτές.

 

Στάσιμα τα μεγάλα έργα

 

Με εξαίρεση την άρδευση του ελαιώνα που ανακοινώθηκε κανένα έργο δεν έχει βάλει μπροστά τις μηχανές. Ακόμη και όσα αναλήφθηκαν εν εξελίξει δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να προχωρούν μετ εμποδίων και με όπισθεν.

Τα μεγάλα οδικά δίκτυα, ο παραλίμνιος, ο αναδασμός Μόρνου, το φράγμα Τολοφώνας και πολλά άλλα αναγκαία έργα βρίσκονται ακόμη στο μικροσκόπιο των αρμοδίων υπουργείων που εξακολουθούν να αναζητούν λύσεις. Τα έργα μελετώνται σε τέτοιο βαθμό που σε λίγο θα τους απονεμηθεί ο διδακτορικός τίτλος!

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, το 2016 να ξεκινήσει με άλλες προοπτικές, με πιο μεστή και πιο ώριμη πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο μήνας του μέλιτος έχει περάσει προ πολλού και τα χρονίζοντα προβλήματα θέλουν άμεσες λύσεις.

Τέλος, αυτό το διάστημα τελούν υπό κατάργηση Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί της περιοχής, αποδεικνύοντας την πρόθεση της Πολιτείας να συνεχίσει την αιμορραγία σε έργα, δομές και υπηρεσίες.

 Πηγή: Έντυπη έκδοση της Ωρας της Φωκίδας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…