Home Δήμος Δελφών Έταξε «αντί», αλλά έπραξε «τα ίδια» ο Δήμαρχος Δελφών κ.Π.Ταγκαλής – Κερνάει απογοήτευση

Έταξε «αντί», αλλά έπραξε «τα ίδια» ο Δήμαρχος Δελφών κ.Π.Ταγκαλής – Κερνάει απογοήτευση

Έταξε «αντί», αλλά έπραξε «τα ίδια» ο Δήμαρχος Δελφών κ.Π.Ταγκαλής

Κερνάει απογοήτευση

-Σε πολλές και μεγάλες δημοτικές ενότητες έχει καταρρεύσει η δική του εικόνα, καθώς οι λάθος επιλογές και οι χαμηλού επιπέδου συνεργάτες τον «καίνε»!-Πρωτοφανές φαινόμενο η τόσο μεγάλη αντίδραση των πολιτών, εν μέσω της θητείας του και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τους αντιπάλους του!

 

Απίστευτα μεγάλο κύμα αντίδρασης έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές δημοτικές ενότητες του δήμου Δελφών, κατά της Δημοτικής Αρχής, για συγκεκριμένους λόγους και αφορμές, αν και είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να διαμορφώνεται τέτοιο κλίμα πριν την τελική ευθεία και πριν καν μάθουμε τους αντιπάλους της!

 

«Χάνει» ο ίδιος

 

Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε ο συνδυασμός του νύν Δημάρχου, το δυνατό χαρτί ήταν ο ίδιος. Άνθρωπος της «πιάτσας» με τα συν και τα πλην της έννοιας. Αγαπητός και συμπαθής στον κόσμο. Κύριος στις συναλλαγές του. Είχε πολλούς φίλους που ορκίζονταν για τις ικανότητες του, ενώ το εκλογικό Σώμα λειτούργησε ενοχικά απέναντί του, θεωρώντας ότι του «χρωστούν» ψήφο, μιας που την προηγούμενη φορά είχε «πληρώσει» τον μέντορά του κ. Νίκο Φουσέκη. Αισθάνθηκαν ότι τον αδίκησαν και θέλησαν να αποκαταστήσουν την αδικία. Φυσικά, εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η ομάδα που έστησε ελάχιστα βοήθησε ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα, ελάχιστοι συνέβαλαν ουσιαστικά, μετακινώντας ψήφους από άλλες παρατάξεις. Η ομάδα, του κ. Ταγκαλή φάνηκε από πολύ νωρίς ότι δεν είναι καλή. Πιο έντονα ευδιάκριτο ήταν στις δημοτικές ενότητες Δεσφίνας και Καλλιέων, τις οποίες και έχασε, όπως και σε αυτές των Δελφών και του Γαλαξιδίου, για τις οποίες εύκολα συμπέραινε κανείς ότι θα συναντήσουμε έλλειμμα διοίκησης, όπως και τελικά συμβαίνει.

Σήμερα, η κοινωνία έχει ήδη κάνει τη μεγάλη στροφή. Από τις αντιδράσεις φαίνεται πως καταρρέει εκλογικά ο ίδιος ο Δήμαρχος. Καταρρέει το τεχνοκρατικό του προφίλ   και αμφισβητούνται σοβαρά οι επιλογές του.

Πολιτική με ψέματα, λαϊκισμό και υπερβολές

 

Προεκλογικά, αλλά και πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση του προκατόχου του δέχτηκε ο ίδιος και ο στενός του συνεργάτης κ. Θανάσης Μανανάς να κινηθούν επιθετικά λαϊκιστικά. Αμφισβήτησαν τα πάντα και κυρίως τις μεγάλες καινοτομίες που έφερε η πολιτική Παναγιωτόπουλου, όπως τη ΔΕΥΑ, το Δίκτυο Δελφών, τη λύση με τους Ρομά, κυρίως το παράνομο καταυλισμό και τη χωροθέτηση του νόμιμου, το κυκλοφοριακό της Άμφισσας ! Γκρίνια, μιζέρια και αμφισβήτηση πέντε χρόνια. Επίμονα και επίπονα, σε σημείο που όλοι πείστηκαν ότι όντως έχουν άλλη άποψη και πως αν ποτέ διοικήσουν το δήμο, όλα αυτά θα τα αλλάξουν. Ο κόσμος της περιοχής τα άκουσε και τα διάβασε τόσες φορές που ήταν σίγουρος ότι δεν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Χάθηκε ο τεχνοκράτης STOP!

Δεν είναι όμως η αντιπολίτευση που ασκήθηκε μόνο σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, αλλά και αυτή που ακολουθήθηκε για τα έργα. Μόνιμη κατηγορία του κ. Ταγκαλή από το 2015 έως το 2019 ήταν πως δεν έγινε ούτε ένα έργο. «Μόνο ο κόμβος του Λυκείου στην Άμφισσα και τίποτε άλλο», έλεγε ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Δε σταματούσαν να επισημαίνουν πως η παράταξη Παναγιωτόπουλου δεν είχε κατανοήσει την αξία των έργων.

Ωστόσο, όπως φάνηκε εκ των υστέρων ο κ. Παναγιωτόπουλος προετοίμαζε 44 έργα. Καλώς ή κακώς τα είχε ξεκινήσει και τα είχε προχωρήσει σημαντικά. Τα περισσότερα δεν πρόλαβε να τα δημοπρατήσει. Ήρθε ο κ. Ταγκαλής με τον αέρα του «τεχνοκράτη» και άρχισαν τα προβλήματα. Άλλαξαν προγράμματα χρηματοδότησης, έργα έμειναν αμανάτι, άλλα δεν έγιναν καθόλου, όπως το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην Άμφισσα. Σε άλλα πάλι, άλλαξαν οι προϋπολογισμοί και υπερδιπλασιάστηκαν. Ακόμη χειρότερα οι μελέτες ήταν προβληματικές και πήγαν παραπίσω. Μέχρι που προκάλεσε την οργή του Περιφερειάρχη η οποία διατυπώθηκε δημόσια με την ανταλλαγή επιστολών. Ούτε όμως με αυτό ένοιωσε πως πρέπει κάτι να αλλάξει. Συνεχίζει την ίδια τακτική και πολιτική, σαν να έχουν συνωμοτήσει όλοι οι άλλοι εναντίον του.

 

Η κατάσταση στις δημοτικές ενότητες

Ιδιαίτερη αξία έχει η εικόνα της δημοτικής αρχής στις επιμέρους δημοτικές ενότητες. Όπως θα δούμε παρακάτω, στις δυο μεγαλύτερες ο δήμαρχος αμφισβητείται, ως προς το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει. Εντύπωση προκαλεί η εικόνα στις δυο δημοτικές ενότητες που έχασε προεκλογικά.

Δεσφίνα: Σταθερά «επαναστάτρια με αιτία»

Η κοινωνία της Δεσφίνας αμφισβητεί τον αντιδήμαρχο κ. Στάθη Μανζώρο. Ο γνωστός πολιτικός έκανε τον κύκλο του, αλλά ο ίδιος δεν εννοεί να το καταλάβει, ούτε και ο κ. Ταγκαλής που τον επέλεξε, με αποτέλεσμα να χάσει τη Δεσφίνα, την ώρα που κέρδισε το δήμο με 18 μονάδες διαφορά. Σε πραγματικά μεγέθη αυτό δείχνει ότι ο κ. Μαντζώρος είναι μια τοξική πολιτική προσωπικότητα, ο οποίος δε γίνεται αποδεκτός ούτε από τους συγχωριανούς του.

Εκεί ο δήμαρχος θέλησε να κινηθεί κόντρα στην κοινωνία και το πλήρωσε. Πολύ μεγαλύτερο ωστόσο αναμένεται το τίμημα την επόμενη φορά!

Καλλιείς: Κάνουν άλλοι κουμάντο

Είναι η δεύτερη δημοτική ενότητα που χάθηκε το 2019 και όχι άδικα, όπως εντέλει αποδείχθηκε. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσωπική – επιχειρηματική κόντρα ανάμεσα στην οικογένεια Ραβάνη και την οικογένεια Μαστροκωστόπουλου. Εκεί δυστυχώς η δημοτική αρχή έχει μπει μέσα στο πρόβλημα. Ο κόσμος της περιοχής, ακόμη και μέλη των τοπικών διαμαρτύρονται ότι στη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων το γενικό πρόσταγμα έχει ο κ. Μαστροκωστόπουλος και όχι ο Δήμαρχος ή  ο τοπικός αντιδήμαρχος!

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ μας, τα τοπικά συμβούλια και οι τοπικές κοινωνίες αισθάνονται ξεχασμένες από το δήμο!

Άμφισσα: Κυκλοφοριακό και Ρομά δυναμιτίζουν το κλίμα

H έλλειψη εναλλακτικής για το θέμα των Ρομά φάνηκε αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ταγκαλή. Δεν υπήρχε πρόθεση να μετακινηθούν από τον παράνομο καταυλισμό και οι ίδιοι οι Ρομά, ισχυρίζονταν ευθέως και ενώπιων μελών της Δημοτικής Αρχής ότι τους το υποσχέθηκαν προεκλογικά. Χάθηκαν 2,8 εκ ευρώ, όπως και η ελπίδα κάποιοι από αυτούς να ενσωματωθούν. Όλα έγιναν έτσι απλά, χωρίς καμιά επίπτωση.

Η μεγάλη ήττα της Δημοτικής Αρχής είναι πως ο κ. Ταγκαλής έλεγε παντού πως υπάρχει εναλλακτική, την οποία δεν την έλεγε γιατί δε διοικούσε. Δυστυχώς δεν τη  μάθαμε ούτε σήμερα που διοικεί.

Σημαντικό σημείο για την Άμφισσα είναι πως καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για το κυκλοφοριακό. Μόνο που, το κυρίαρχο θέμα ήταν η Γιαγτζή. Οι τόνοι είχαν φτάσει στα ύψη και οι σχέσεις σε μεγάλη κόντρα. Τελικά έφτασε μια κυκλοφοριακή μελέτη, με δυο χρόνια καθυστέρηση η οποία πρότεινε με αντίτιμο 24.000 ευρω, αυτό που είχε επιχειρηθεί επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να γίνει δωρεάν!

Ιτέα: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση

Η Ιτέα σήμερα φαντάζει περίπου σαν το Βατερλό του νύν Δημάρχου. Το άσχημο κλίμα ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το τοπικό συμβούλιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το κερασάκι στην τούρτα! Στην ουσία η πίεση των πολιτών είναι αυτή που με τη σειρά της πιέζει το τοπικό. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, τα έργα που δεν προχωρούν, το κλειστό που δε περπατάει ακόμη, αλλά και πλειάδα άλλων έργων που παραμένουν σε λίστα αναμονής, προκαλούν οργή στην κοινωνία και τη φέρνουν στα όριά της! Γενικά η Ιτέα νοιώθει παραμελλημένη, σαν αποπαίδι του δήμου!

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πάλι, η διαχείριση των παραπόνων που εκφράζονται είναι άτοπη, καθώς αντί να μελετήσουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν, τα ανάγουν σε προσωπικά παιχνίδια και σε πρόθεση αντιπολίτευσης από συγκεκριμένα κέντρα!

Ειδικά ανάμεσα στον πρόεδρο κ. Γιάννη Λύτρα και τον Αντιδήμαρχο υπάρχει σαφές χάσμα και μεγάλη διάσταση απόψεων. Η Δημοτική Αρχή πάντως φαίνεται να του χρεώνει ότι δε βρίσκεται τα πρωινά στο γραφείο του στο δήμο, όπως θα έπρεπε. 

Γαλαξίδι: Άβυσσος η απόσταση

Είναι η μοναδική «μικρή» δημοτική ενότητα που έχει δυο αντιδημάρχους και έναν ικανό και αγαπητό πρόεδρο, αλλά εντούτοις όλοι ή σχεδόν όλοι βρίζουν το Δήμαρχο! Άρα το μοντέλο απέτυχε.

Στη δημοτική ενότητα, αλλά κυρίως μέσα στο Γαλαξίδι η δυσαρέσκεια είναι αισθητή κατά του τοπικού αντιδημάρχου, αλλά και του δημάρχου. Ούτε όμως ο κ. Ζαχαρόπουλος κατάφερε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, ούτε και η τοποθέτηση του προέδρου της κοινότητας κ. Μπαρλιακού στην προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ήταν ικανή να λύσει τα προβλήματα. Το μόνο που κέρδισαν είναι μια καλύτερη επικοινωνία με τους δημότες!

Δελφοί: Τίτλοι τέλους, λόγω κακών επιρροών

Στους Δελφούς ο Δήμαρχος, αν και γνωρίζει ότι είναι ο τόπος καταγωγής του βασικού αντιπάλου (σ.σ. μέχρι στιγμής τουλάχιστον), έχει επιλέξει μια αδύναμη αντιδήμαρχο την κ. Χρύσα Σεγκούνη και θεωρώντας ότι δρα ενισχυτικά σε αυτήν   αφήνει να αλωνίζει ανεξέλεγκτα ένας άνθρωπος που δεν έχει καμιά θεσμική αρμοδιότητα και ο οποίος είναι ιδιαίτερα αντιπαθής σε μεγάλη μερίδα συντοπιτών του.

Ακόμη και όσους αμφισβητούν αν όντως ο κ. Χατζημανωλάκης, ο μελετητής του πάρκινγκ, είναι τόσο άσχετος, όσο τον παρουσιάζουν, για να τους πείσει τους παραπέμπει σε αυτούς τους κυρίους του facebook  οι οποίοι λειτουργούν ως   κρυφο-σύμβουλοι του προκαλώντας τεράστιο θυμό στην τοπική κοινωνία η οποία γνωρίζει ότι αυτή η σχέση δεν είναι απολύτως “αθώα”, ειλικρινής και ανιδιοτελής.

Η κοινωνία των Δελφών είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις παλλινωδίες στο πάρκινγκ, αλλά και από το γεγονός ότι οι Δελφοί δεν έχουν ανάλογη αντιμετώπιση με την προσφορά τους. Για την ακρίβεια, οι Δελφοί δεν έχουν πάρει ένα σημαντικό έργο, τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το πάρκινγκ είναι η σημαντικότερη επένδυση που έγινε στην περιοχή!

Γραβιά: Κρατάει ακόμη

Μια από τις καλύτερες δημοτικές ενότητες για το δήμαρχο. Εξακολουθεί να κρατάει ισχυρές δυνάμεις και να είναι αγαπητός. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά η παρουσία του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Μανανά ο οποίος και είναι αγαπητός στην περιοχή του.

Παρνασσός: Το fan club

 

Με διαφορά η καλύτερη δημοτική ενότητα για το δήμαρχο. Προεκλογικά δεν επέτρεψε στον βασικό του αντίπαλο να κερδίσει έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και σήμερα παραμένει το ίδιο αγαπητός. Σε αυτό συντελεί η θετική επίδραση του αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Κούσουλα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους συγχωριανούς του!

Ατελείωτη γκρίνια και φαγωμάρα 

 

 Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που εντείνει την προβληματική  εικόνα   που παράγει προς τα έξω η δημοτική αρχή. Αυτό είναι οι σχέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της παράταξης οι οποίες αν και από την αρχή ήταν προβληματικές το τελευταίο διάστημα η λιγότερο ή περισσότερο φανερή αντιπαλότητα  εντείνεται   και θα εντείνεται όσο συνεχίζεται η προβληματική εικόνα που παράγει η δημοτική αρχή.

Δημοτικοί σύμβουλοι – βάλλουν ευθέως κατά συναδέλφων τους ακόμη και για βλακείες , άλλοι τα “ρίχνουν” προσωπικά στο Δήμαρχο και στους άμεσους συνεργάτες του  για κορυφαίες επιλογές  ή άλλοι μιλούν ευθέως κατά συγκεκριμένων διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου αφήνοντας να εννοηθούν πολλά σχετικά με το λόγο δυσλειτουργίας . Με άλλα λόγια  με εξαίρεση κάποιους συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους η πλειοψηφία  λειτουργεί εντελώς προσωπικά   σαν να μην αποτελούν ομάδα με κοινό στόχο και κοινή πολιτική.  Αυτή η εικόνα βγαίνει προς τα έξω κάνοντας πολλούς πολίτες να αναρωτιούνται αν αυτή είναι η βασική αιτία   της προβληματικής λειτουργίας ή αν είναι επακόλουθό της ….

1 Σχόλιο

  1. Κατ’ αρχήν, δεν αντιλαμβάνομαι την αντίθεση μεταξύ τού τίτλου τού άρθρου, ” …… καί έπραξε τά “ίδια”…… ( Ό Ταγκαλης εννοείται..) με τη διαπίστωση παρακάτω…στο άρθρο, ότι ό Παναγιωτόπουλος οραματίστηκε, προγραμμάτισε καί προχώρησε 44 !! έργα. Επομένως ποια ίδια έπραξε ;
    Το μόνο πού έπραξε, έπραττε, καί πράττει, ήταν νά αποδομει τό έργο τού προκατόχου του. Αποτέλεσμα τέσσερα ΠΟΛΎΤΙΜΑ χρόνια χαμένα !
    Ή σύγκριση…… αναπόφευκτη.
    Τί σχέση έχει…” Ό Φάντης με τό ρετσινόλαδο”.
    Ή όπως μονολεκτικά σχολιάζω εξ υπαρχής τά πραττομενα στο Δήμο….
    “Επιστροφή στον Μεσαίωνα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…