Home Εικόνες Αρχικής Έσβησε η φωτιά – Τεράστια η καμένη έκταση- Αποζημιώσεις ζητεί το ΚΚΕ

Έσβησε η φωτιά – Τεράστια η καμένη έκταση- Αποζημιώσεις ζητεί το ΚΚΕ

Έσβησε η φωτιά – Τεράστια η καμένη έκταση- Αποζημιώσεις ζητεί το ΚΚΕ

 

Τεράστια είναι η καμένη έκταση που άφησε πίσω της η εφιαλτική πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου, που έφτασε να απειλεί την πόλη της Ιτέας.

Η φωτιά έσβησε αλλά άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια στον ελαιώνα της Άμφισσας σε μια έκταση που φτάνει ως την Ιτέα και το λόφο των Αγίων Αναργύρων.  Μάλιστα επεκτάθηκε σε δασικές εκτάσεις.

 

Δυνάμεις περιφρούρησης

 

Στο πεδίο έχουν μείνει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που περιπολούν και περιφρουρούν τα σημεία που δεν έχουν σβήσει ακόμη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν:

 45 οχήματα

 140 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα

 3 καναντέρ

 1 ελικόπτερο

Υπάρχουν μικροεστίες καπνού κυρίως στο μέτωπο Ιτέα – Αγία

Ευθυμία όπου επιχειρεί το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων.

 

Αποζημιώσεις ζητεί το ΚΚΕ

 

Η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ ζητεί να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Ήδη η πυρκαγιά που ξέσπασε στον ελαιώνα έχει δημιουργήσει σημαντικές καταστροφές, η έκταση των οποίων φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές του 2013. Τα συνεχώς φλεγόμενα ελαιόδεντρα, οι αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι καπνοί και οι φλόγες «μια ανάσα» από το Σερνικάκι και από τις εργατικές κατοικίες στην Ιτέα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον αγωνίας και φόβου που δύσκολα θα ξεχαστεί. Φέτος (όπως και πέρυσι) το σύστημα της πυροπροστασίας στην Φωκίδα βρέθηκε ανέτοιμο, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστος. Τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης καθώς και το κατάλληλο προσωπικό αποδείχτηκαν ανεπαρκή σε αριθμό. Πλάι στους πυροσβέστες βρέθηκαν αγρότες και πολίτες που παλληκαρήσια προσπάθησαν να σώσουν τα χωράφια, σπίτια και υποδομές. Το ΚΚΕ στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς. Το Κόμμα μας παρενέβη στον αρμόδιο υπουργό για να αυξηθούν τα εναέρια και άλλα μέσα κατάσβεσης, οι αιρετοί του στην Περιφέρεια Στερεάς και στο δήμο Δελφών, τα στελέχη και τα μέλη του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς βοηθώντας με όλους τους τρόπους.

Η πλήρης κατάσβεση και η αποζημίωση των πληγέντων τώρα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.

Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση τις γελοιότητες που επιστρατεύει σε τέτοιες περιπτώσεις και που πλέον τις γνωρίζουμε καλά: Δηλαδή να μετρά “με τη μεζούρα” πόσο κάηκε το λιόδεντρο, πόσο φρυγανίστηκε το χωράφι, αν κάηκε πάνω από το 30% ή λιγότερο και στο τέλος να δίνει ένα χαρτζιλίκι στην καλύτερη περίπτωση. Και μάλιστα μόνο σε αυτούς που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που η κρατική μηχανή τους πετάει έξω με τα ψιλά γράμματα των εξαιρέσεων.

Την ζημιά που προκλήθηκε οφείλει η κυβέρνηση και το κράτος να την αποζημιώσει στο 100%.  Να αποζημιωθούν όλοι για όλες τις ζημιές – χωρίς να κολλήσουν στους κανόνες  του ΕΛΓΑ ή άλλους.

Ποιό συγκεκριμένα:

Να δοθούν δωρεάν δέντρα ελιάς για φύτεμα. Οι αγρότες να αποζημιωθούν – επιδοτηθούν  για το εισόδημα που χάνουν με την ποσότητα ελιών και λαδιού που παράγει το κάθε χωράφι για όλα τα χρόνια ώσπου να πάρει νέα σοδιά. Να διευκολυνθούν για τα ποτίσματα και όλα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των δέντρων.

Να κατασκευαστούν άμεσα τα μαντριά από τσίγκο κι όλες οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν.

Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Για όσους δεν καταστράφηκε από τη φωτιά η περιουσία τους, να προσδιοριστούν με ευθύνη του κράτους οι απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της πυρκαγιάς (π.χ. καταστροφή οικοσυσκευών, Η/Υ, κλπ από τις αλλεπάλληλες πτώσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος) και να αποζημιωθούν.

Για το ΚΚΕ, οι δραματικές στιγμές που ζούμε δεν οφείλονται στην “κακιά ώρα” και στον “αέρα”, όλες οι κυβερνήσεις μεθοδικά και συστηματικά απάλλαξαν το κράτος από την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης και προστασίας από τις πυρκαγιές. Κατακερμάτισαν τις ευθύνες για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση σε Περιφέρειες, Δήμους, σε ΜΚΟ, εθελοντές, επιχειρηματίες, εργολάβους, στο όνομα της πολιτικής προστασίας. Άνοιξαν έτσι, με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων, το δρόμο στην επέλαση της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Γι’ αυτό υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. Πυροσβεστική) και γιγαντώνεται ο ρόλος της ατομικής ευθύνης ο εθελοντισμός οι ΜΚΟ και οι “ανάδοχοι” εργολάβοι.

Ο λαός της Φωκίδας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από αυτή την τραγωδία, να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον αφήνουν απροστάτευτο και επιδιώκουν εμπόριο ελπίδας, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση διότι: Σπίτια που ενδεχόμενα αποτελούν δευτερεύουσα κατοικία ή λόγω παλαιότητας δεν έχουν άδεια από την πολεοδομία, σταυλικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν σχετικές άδειας, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αποζημιώσεων. Ενώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι ελαιοκαλλιέργειες που κατά βάση επλήγησαν από την φωτιά, αποζημιώνονται, ανάλογα με την έκταση, από 2 μέχρι 10 ευρώ το δέντρο στην καλύτερη περίπτωση όπως έδειξε η αντίστοιχη περυσινή εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…