Home Δήμος Δελφών Έρχεται μελέτη για τις τιμές
Δήμος Δελφών - 13 Φεβρουαρίου, 2020

Έρχεται μελέτη για τις τιμές

 To 2020 είναι κρίσιμο για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης του δήμου Δελφών, η οποία θα πρέπει να «στρώσει» τη λειτουργία της με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, να εξυγιανθεί ισοσκελίζοντας έσοδα – έξοδα, να εξορθολογίσει  την τιμολογιακή της  πολιτική  και να  βελτιώσει  τις υποδομές της, όπως τονίζει ο πρόεδρός της κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του.

 

Αν και δεν επιθυμεί να μπει σε νούμερα, αρκείται να τονίσει ότι η επιχείρηση πρέπει να ισοσκελίσει πλήρως τα έσοδα και τα έξοδά της υπενθυμίζοντας αφενός ότι οι υπηρεσίες της είναι ανταποδοτικές, αφετέρου ότι η πορεία της εταιρείας θα αξιολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή στα τέλη του 2020.

 

 

Οι παρεμβάσεις, η αυτεπιστασία και οι στόχοι

 

 

Ο κ. Σωτηρόπουλος μιλάει για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με στόχο πάντα την εξοικονόμηση πόρων. Εκεί στοχεύουν και οι αντικαταστάσεις μέρους δικτύων και  φρεατίων. Υπενθυμίζει ότι η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου. «Ερχόταν χειμώνας και ως εκ τούτου έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στους καθαρισμούς φρεατίων και δεξαμενών.  Με διαδικασία προσφορών δώσαμε σε ανάδοχο από την Πάτρα τους καθαρισμούς. Ελέγξαμε τις δεξαμενές, καθαρίσαμε αυτές που είχαν να καθαριστούν χρόνια, ενώ αφήσαμε αυτές που είναι στους Καλλιείς να γίνουν την Άνοιξη, ώστε να μην εισχωρήσουν χώματα από τις βροχοπτώσεις. Υπήρξαν και φρεάτια που δεν χωρούσε να μπει το αποφρακτικό και θα καθαριστούν με τον πατροπαράδοτο τρόπο της χειρωνακτικής εργασίας. Εκείνο που έχει σημασία να πούμε είναι πως μειώσαμε το κόστος καθαρισμών των φρεατίων από 60.000 ε πέρυσι σε 19.200 ε φέτος», τονίζει.

Επίσης ενημερώνει ότι γίνεται σειρά παρεμβάσεων σε δίκτυα, κυρίως εκείνα που έγιναν άναρχα από προέδρους στο παρελθόν. «Είχαμε σάπιες σωληνώσεις, όπου εκ των πραγμάτων έπρεπε να παρέμβουμε. Τα σημεία παρέμβασης είναι τα κάτωθι:

 

40 μέτρα στη Μουσουνίτσα, καθώς 8 παροχές δεν είχαν νερό.

 

40 μ αποχέτευση στον Επτάλοφο, όπου τα λύματα έβγαιναν στο δρόμο.

 

2,5 χιλιόμετρα δίκτυο ύδρευσης από την υδρομάστευση μέχρι τη δεξαμενή στην Πολύδροσο. Το δίκτυο αυτό ήταν πολλά χρόνια βουλωμένο. Το νερό πηγαίνει βαρυτικά στη δεξαμενή της Πολυδρόσου και να μη δουλεύει η αντλία της Ελαιούσας όλη μέρα προσφέροντας σημαντική οικονομία σε επίπεδο ενέργειας.

 

300 μέτρα δίκτυο ύδρευσης της Αποστολιάς το οποίο είχε βουλώσει από άλατα και το αντικαταστήσαμε.

 

600 μ δίκτυο ύδρευσης στη Λιλαία

 

100 μ δίκτυο ύδρευσης στο Γαλαξίδι

 

40 μ δίκτυο ύδρευσης στους Αγίους Πάντες που αφορά παλιό δίκτυο με συνεχή σπασίματα.

 

500 μέτρα αποχέτευση στη Δεσφίνα

 

150 μέτρα αποχέτευση στο Χρισσό, το οποίο ήταν χρόνιο αίτημα.

 

Αυτά είναι κάποια μόνο από όσα χρειαζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, οι οικονομικές δυνατότητες παράλληλα είναι περιορισμένες», τόνισε. Συμπληρώνει μάλιστα ότι πλέον υπάρχει πλήρης έλεγχος προς τον εργολάβο και τονίζει ότι η βελτίωση της κατάστασης φαίνεται από τη μείωση στα κοστολόγια.

Παράλληλα ο κ. Σωτηρόπουλος εξηγεί ότι δόθηκε έμφαση στους βιολογικούς όπου στη νέα ανάθεση εξασφαλίστηκε επιστημονική παρακολούθηση, λειτουργία, συντήρηση και αστική ευθύνη, ενώ στοίχισε λιγότερο από ότι στοίχιζε πέρυσι, μόνο η λειτουργία των βιολογικών.

«Η χειρότερη κατάσταση ήταν ο βιολογικός καθαρισμός της Δεσφίνας. Αυτό το διάστημα καθαρίζεται, αποκαθίσταται το ηλεκτρολογικό υλικό, όπως και επισκευάστηκαν οι αντλίες. Σειρά έχει το Γαλαξίδι. Ήδη ξεκινάμε να λάβουμε τις αδειοδοτήσεις, καθώς το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο. Καμιά μεγάλη εταιρεία δεν το αναλαμβάνει. Θα αντικατασταθούν 12 φρεάτια, κατά μήκος της παραλίας με αντίστοιχα φρεάτια κλειστού τύπου. Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία των υπηρεσιών και των καταστηματαρχών. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις οσμές, αλλά και θέλουμε το έργο να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η θερινή σεζόν», υποστηρίζει.

Επιπλέον εξηγεί ότι δυο έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Πρόκειται για την αντικατάσταση 7,5 χιλιμέτρων δικτύου αμιαντοσωλήνων για την ύδρευση της Ιτέας, αλλά και οι συνδέσεις της Κίρρας στο αποχετευτικό δίκτυο.  Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρεται και στο θέμα των υδρομέτρων τονίζοντας ότι επιχειρούν να βάλουν τάξη, καθώς ο προηγούμενος εργολάβος δεν ήταν τυπικός με τις υποχρεώσεις του και δεν μέτρησε τα υδρόμετρα το 2016 και το 2017.

Ακόμη προαναγγέλλει ότι έρχεται μελέτη εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να είναι ανταποδοτικά όσα χρεώνει η ΔΕΥΑ.

Ένα από τα θέματα που προετοιμάζει η ΔΕΥΑ είναι ο Διεθνής διαγωνισμός για τον ενεργειακό πάροχο των δομών της επιχείρησης. Σήμερα οι υπηρεσίες αυτές στοιχίζουν 1 με 1,1 εκ ευρώ, ενώ στόχος του διαγωνισμού είναι μια μείωση της τάξης του 25%.

 

Μέσα στις πολλές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑ, ο κ. Σωτηρόπουλος ανακάλυψε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι απλήρωτη από τον Απρίλιο του 2018. «Αν μας κόψουν το νερό δεν θα έχει κανένας σταγόνα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ζήτησε να του σταλεί ο πρώτος λογαριασμός για εξόφληση.

 

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για τα έργα της ΔΕΥΑ. Ήδη σε περίπου δυο μήνες θα εγκατασταθεί η ΜΥΒΑ (η εταιρεία ολοκληρώνει το ΧΥΤΥ) στο βιολογικό της Άμφισσας και αναμένεται να ξεκινήσει το έργο. Προχωρά κανονικά για το Διυλιστήριο η προμήθεια των υλικών, αλλά και το έργο για την τηλεμετρία.

Αναφορικά με τους οικισμούς που δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα, ο κ. Σωτηρόπουλος λέει ότι οι πρόεδροι έχουν θέσει τις προτεραιότητές τους και μένει να ετοιμάσει η Τεχνική υπηρεσία τα έργα και να ανοίξει πρόγραμμα για να ενταχθούν προς υλοποίηση.

 

Τέλος, για το φλέγον θέμα των οικονομικών της ΔΕΥΑ, ο κ. Σωτηρόπουλος λέει ότι το 2020 θα είναι έτος κομβικής σημασίας για την εταιρεία. Ο Δήμαρχος έχει πει ότι η εταιρεία θα πάρει χρόνο να φανούν οι δυνατότητές της και να στρώσει η λειτουργία της», υπενθύμισε και τόνισε ότι σε ότι αφορά το καθεστώς λειτουργίας είτε είναι ΝΠΙΔ, είτε είναι Διεύθυνση Περιβάλλοντος στο Δήμο, δεν αλλάζει τίποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…