Home Κοινωνικοί φορείς Έντομα στο αυτί
Κοινωνικοί φορείς - 3 Αυγούστου, 2016

Έντομα στο αυτί

 Γράφει ο Σπύρος Τζαμτζής

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Πανουργιά 3, Άμφισσα, 
2265072010, 6944122580
 
 
Το φαινόμενο της εισόδου εντόμων στο αυτί μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου πιο συχνά όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω και της παρουσίας των κουνουπιών.
Οι πιθανότεροι  λόγοι για τους οποίους τα έντομα εισέρχονται στο αυτί είναι η παρουσία κεριού στον έξω ακουστικό πόρο ή και η αναζήτηση σκιάς .
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το κερί τα παγιδεύει και η έξοδος τους γίνεται δύσκολη. Το μέγεθος των εντόμων ποικίλει και έτσι τα μεγαλύτερα έντομα παγιδεύονται πιο εύκολα. Στη προσπάθεια τους να απελευθερωθούν κινούνται μέσα στο κανάλι του αυτιού (έξω ακουστικός πόρος)και η κίνηση αυτή προκαλεί στον ασθενή αίσθημα δυνατού ήχου και ενόχλησης που μπορεί να φτάσει και έως και έντονο πόνο. Το αίσθημα αυτό συχνά προκαλεί  πανικό στους ασθενείς αφού πρόκειται για μια σαφώς δυσάρεστη εμπειρία.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανεπιθύμητοι αυτοί επισκέπτες μπορούν και να τσιμπήσουν τους ασθενείς και το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις περιπλέκεται.
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής:
Να κρατήσει τη ψυχραιμία του. Ο πανικός μπορεί να είναι αυτός που θα προκαλέσει τη ζημιά. Μια πρώτη ενέργεια είναι να ρίξει στον έξω ακουστικό πόρο λίγο οινόπνευμα ή ελαιόλαδο, κίνηση που μπορεί να πνίξει το έντομο και έτσι να υποχωρήσει ταχύτατα η ενόχληση. Δε συνιστάται η προσπάθεια αφαίρεσης  του εντόμου από τον ίδιο τον ασθενή γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά στο τυμπανικό υμένα ή στον έξω ακουστικό πόρο. Η επόμενη κίνηση είναι να απευθυνθεί στον ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα αφαιρέσει με ασφάλεια τον ενοχλητικό εισβολέα και θα περιποιηθεί το αυτί αποφασίζοντας αν είναι απαραίτητη η χορήγηση κάποιας θεραπείας.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…