Home Δήμος Δελφών Ένα μεγάλο όραμα: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης οι Δελφοί; Και όμως μπορούμε!
Δήμος Δελφών - 4 Νοεμβρίου, 2015

Ένα μεγάλο όραμα: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης οι Δελφοί; Και όμως μπορούμε!

 Αν πεις σε κάποιον στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα ή όποια άλλη περιοχή ότι μένεις στη Φωκίδα, το πιθανότερο είναι να μην ξέρει που πέφτει. Ένα όνομα είναι η λέξη – κλειδί για να καταλάβει ο άλλος από πού είσαι: Δελφοί. Μόλις εκστομίσεις τη μαγική λέξη, σε όποια γωνιά της χώρας και του κόσμου και αν είσαι θα καταλάβουν τι τους λες.

Την Άνοιξη του τρέχοντος έτους έπεσε μια ιδέα στο τραπέζι, η οποία ξεκίνησε και τυχαία από την ΩτΦ. Να διεκδικήσουν οι Δελφοί υποψηφιότητα πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021. Η πρόταση υιοθετήθηκε άμεσα από το τοπικό συμβούλιο και αγκαλιάστηκε αμέσως από το δήμο Δελφών και την περιφέρεια Στερεάς. Σήμερα είμαστε πολλοί και καθημερινά γινόμαστε περισσότεροι. Πόσοι πιστεύουμε πραγματικά ότι οι μικροί Δελφοί, μια τελίτσα στον παγκόσμιο χάρτη, μπορούν πραγματικά να διαδραματίσουν ένα τόσο σπουδαίο ρόλο; Ελάχιστοι. Και προσωπικά ανήκω σε αυτούς που το πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι άγνοια κινδύνου σε καμιά περίπτωση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε να ανταγωνιστούμε πόλεις μεγάλες, τεράστιες, με υποδομές, παγκόσμιας αναγνώρισης. Ποιος δεν ξέρει τη Ρόδο, με τη διασημότερη ενετική καστροπολιτεία. Ποιος δεν την έχει επισκεφθεί. Καλαμάτα, Σύρος, Πειραιάς, Ρόδος, Τρίπολη, Βόλος, Ξάνθη, Καβάλα, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Σαλαμίνα, Ελευσίνα και το Μεσολόγγι. Πόλεις μεγάλες, πόλεις τουριστικές, πόλεις ιστορικές. Όταν βλέπεις τα ονόματα αυτών των περιοχών, σου ανεβαίνει ένας κόμπος στο λαιμό και άθελά σου ψελλίζεις «που πάμε;». Σε λίγα δευτερόλεπτα όμως επανέρχεσαι και λες «ναι, αλλά καμιά δεν είναι Δελφοί». Αν πεις στον Κινέζο «Kalamata» θα σε κοιτάξεις με βλέμμα απορίας. Όταν όμως του πεις 


“Delphi” θα αναφωνήσει όλο χαρά και ενθουσιασμό.

Ε, ναι λοιπόν δεν έχουμε χρήματα. Δεν έχουμε υποδομές. Δεν είμαστε μεγάλη περιοχή, αλλά κανένας άλλος δεν έχει αυτή την ιστορία. Δεν κουβαλά αυτό το μεγαλείο. Δεν έχει παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία. Είναι γεγονός ότι θα δώσουμε μια άνιση μάχη, αλλά έχουμε ένα πλεονέκτημα. Μπορούμε να ενωνόμαστε στα δύσκολα. Θα στηρίξουμε μόνοι μας το εγχείρημα, ο καθένας με όποιο τρόπο μπορεί και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. 

Οι επιφυλάξεις είναι σεβαστές, αλλά η ηττοπάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος. Γνωρίζουμε τα μειονεκτήματά μας, αλλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ονόματος των Δελφών υπερισχύει, την οικονομικής άνεσης που έχουν οι μεγάλες περιοχές που το διεκδικούν, ακόμη και των υποδομών. 
Ακούω συχνά από κάποιους να συνδέουν το εγχείρημα με την ανάπτυξη που πραγματικά θα φέρει αν το πετύχουμε, είναι αλήθεια αυτό, όπως και με θέσεις εργασίας και νέες εργασιακές ευκαιρίες. Ναι, αν τα καταφέρουμε θα τα φέρει όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Δεν ανάγονται και δεν μεταφράζονται όλα σε χρήμα. Η ωφέλεια που θα προκύψει για την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας δεν αποτιμάται οικονομικά. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι θα βρεθούμε στο επίκεντρο της Ευρώπης, στο επίκεντρο του κόσμου. Θα μας γνωρίσουμε άνθρωποι που όταν ακούνε Δελφοί σκέφτονται μόνο τον αρχαιολογικό χώρο, τον Ηνίοχο και τη Σφίγγα. Τίποτε άλλο. Θα προσδώσουμε ξανά αίγλη και λάμψη σε μια περιοχή που έχει υποστεί τα πάνδεινα, φτωχοποιημένη πολύ πριν την κρίση. 
Η ωφέλεια που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις της περιοχής είναι τεράστια, αλλά δεν είναι η κύρια. Ούτε το 1,5 εκ ευρώ που είναι το βραβείο είναι το ζητούμενο. Το βασικό επιχείρημα είναι η μεγάλη ιδέα για μια μικρή περιοχή που θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο, το παραμύθι. Είναι ότι οι Δελφοί θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο του κόσμου. Θα αναβιώσει το μεγαλείο και τα Δελφικά ιδεώδη. Θα  ξαναβρούν την Πυθία τους! 
Όλοι μα όλοι έχουμε υποχρέωση να το υποστηρίξουμε, βάζοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές ή προσωπικές διαφορές μας, τα μικροπροσωπικά μας συμφέροντα, τις πικρίες, ακόμη και τις μικροαντιζηλίες. Είναι πολύ μεγάλο το όραμα για να αντέξει μικρότητες και μικροπρέπειες. 
Οι Δελφοί και η Φωκίδα σε αυτό το εγχείρημα δεν είναι μόνοι τους. Έχουν συστρατευτεί στο πλευρό μας η περιφέρεια Στερεάς, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. 


Η ανακοίνωση της ΠΕΔ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων για την παρουσίαση που έγινε την Παρασκευή στους Δελφούς εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Την υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021», παρουσίασε και επίσημα ο Δήμος Δελφών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου, στην πόλη των Δελφών.Την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρόςτης, κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο οποίος μετέφερε σ’ όλη τη χώρα την κοινή επιθυμία των αιρετών της Περιφέρειας να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την σπουδαία διεκδίκηση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ισχυρή παρουσία στην εκδήλωση είχαν οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας. Το παρών έδωσαν Δήμαρχοι Δωρίδας, Λαμιέων, Θηβαίων, Ερέτριας, Αλιάρτου, Στυλίδας, εκπρόσωποι του Δήμου Λεβαδέων, του Δήμου Ορχομενού και της Περιφέρειας.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, στάθηκε στησημαντικότητα του εγχειρήματος του Δήμου Δελφών και την αδιαμφισβήτητα περιφερειακή του διάσταση.
«Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ αποφασίσαμε ομόφωνα να προάγουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη των Δήμων. Σήμερα, είμαι εδώ για να μεταφέρω σε σας, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη,το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ότι η Στερεά Ελλάδα είναι μονιασμένη και θα δώσει έναν όμορφο αγώνα με στόχο οι Δελφοί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021» επεσήμανε ο κ. Υπερήφανος.Ενώ συνεχίζοντας είπε: «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε είναι κρίσιμο και σημαντικό για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες να θέτουν στόχους και να παλεύουν για να τους πετύχουν». Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Δελφών και σε όλους όσουςσυμμετέχουν και θα συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια, τόνισε: «Εδώ ενώπιόν σας, θέλω να δηλώσω πως στην διεκδίκηση αυτή δεν είστε μόνοι σας.Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και το σύνολο των Δήμων βρίσκονται στο πλάι σας και με κοινό βηματισμό θα πάμε μαζί ως το τέλος. Καλή επιτυχία λοιπόν, καλή δύναμη σε όλουςκαι εύχομαι από καρδιάς οι Δελφοί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021» . 
Την βραδιά έκλεισε η ομιλία του οικοδεσπότη Δημάρχου Δελφών και μέλους του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, ο οποίος – μεταξύ άλλων – έστειλε το μήνυμα πως «εάν θέλει η χώρα μας να στείλει ένα μήνυμα ευρύτερο πνευματικό και στοχασμού , αυτό μόνο οι Δελφοί μπορούν να το δώσουν». 
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία της βραδιάς ήταν η παρουσία του αδερφού της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, κ.  Σπύρου Μερκούρη, που στήριξε ως κεντρικός ομιλητής της υποψηφιότητας των Δελφών, όπως και συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων – Παράρτημα Θηβών, που συνόδευσαν τα μελοποιημένα αρχαία αποσπάσματα με τις χορογραφίες τους, οι ταλαντούχοι ερμηνευτές και μουσικοί καθώς και οι παιδικές φωνές του Ωδείου Άμφισσας, με τις οποίες έκλεισε η πανηγυρική αυτή βραδιά των Δελφών.  
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…