Home Δήμος Δελφών Έγινε αυτοψία στο ΕΠΑΛ από το δήμο Δελφών: Δεν έχει πρόβλημα στο φέροντα οργανισμό
Δήμος Δελφών - 5 Απριλίου, 2013

Έγινε αυτοψία στο ΕΠΑΛ από το δήμο Δελφών: Δεν έχει πρόβλημα στο φέροντα οργανισμό

Έγινε αυτοψία στο ΕΠΑΛ από το δήμο Δελφών: Δεν έχει πρόβλημα στο φέροντα οργανισμό
-Το θετικό αποτέλεσμα της αυτοψίας φέρνει πολύ πιο κοντά στην αποκατάσταση των ζημιών το σχολείο, καθώς απαιτείται πολύ μικρότερη χρηματοδότηση.
 
Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής οι ρηγματώσεις στον πρώτο όροφο του κτιρίου, με την αποκάλυψη τους έδειξαν ότι αφορούν τον αρμό διαστολής στην ένωση των δυο κτιρίων και δεν έχουν πειραχθεί κολώνες και δοκάρια. Στην ισόγεια αίθουσα (πολλαπλών χρήσεων) όπου και εκεί έγινε αποκάλυψη, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της Πολεοδομίας για καθιζήσεις εδάφους, ενώ αποδείχθηκε ότι η ζημιά περιορίζεται στον τοίχο πλήρωσης και δεν έχει προχωρήσει στον φέροντα οργανισμό.
Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι σαφές ότι αφενός η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μπορεί ν’ αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και αφετέρου η δαπάνη που απαιτείται είναι εντός των αντοχών και των δυνατοτήτων του δήμου. Αναμένεται λοιπόν, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος άμεσα να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στην τήρηση των δεσμεύσεών της για διάθεση πίστωσης ύψους 250.000 ευρώ.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και εκεί μέσα υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα παιδιά και εργαζόμενοι, θα πρέπει και η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το έργο και να πιέζει για την αποκατάστασή του.
Το ιστορικό του
Το κτίριο που κατασκευάστηκε το 1967 και αποτελεί ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα στην Άμφισσα, το οποίο συστεγάζει το ΕΠΑΛ, το ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) και το ΙΕΚ (Εργαστήρι Επαγγελματικής Κατάρτισης), είναι σε χείριστη κατάσταση, καθώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει συντηρηθεί αξιοπρεπώς, κάτι που παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα αφέθηκε από την πολιτεία στην αδυσώπητη αγκαλιά του χρόνου και των φθορών που προκαλεί. Οι αρχικές κακοτεχνίες του έργου, σε συνδυασμό με τις κακοκαιρίες έχουν προσκαλέσει μύκητα, γνωστό ως μούχλα, να έχει φωλιάσει στις περισσότερες γωνίες, τοίχους, ακόμη και τα πατώματα του σχολείου. Τα χαλασμένα κεραμίδια και οι κοιλότητες από τις κακοτεχνίες στα πατώματα δημιουργούν πολλές μικρές λιμνούλες σε κάθε εξωτερικό, αλλά ακόμη και αρκετούς εσωτερικούς χώρους του σχολείου.
Πέρα από τα καλοριφέρ και τα παράθυρα που αν γίνουν αντιληπτά δεν αμφιβάλλουμε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φιλοξενία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το σχολικό συγκρότημα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, ευτυχώς όπως διαπιστώθηκε όχι στο φέροντα οργανισμό κάτι που θα εκτόξευε το κόστος αποκατάστασης, εάν συνέβαινε. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πέρα από την υγρασία έχει και ένα μεγάλο τμήμα τοίχου στη σκηνή που έχει φύγει και κρατιέται από μερικούς διαβρωμένους από την υγρασία σοβάδες. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και το πόσο επικίνδυνο φαίνεται ακόμη και από την εξωτερική πλευρά της αίθουσας και δε χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις κανείς για να το καταλάβει. Στο ερώτημα δε, τι θα συμβεί με ένα μικρό σεισμό την ώρα που γίνεται μια εκδήλωση και είναι μαθητές επάνω στη σκηνή, η ιδέα και μόνο φέρνει ρίγη. Από τη στιγμή όμως που αποδείχθηκε ότι αφορά τον τοίχο πλήρωσης, μπορεί άμεσα να προχωρήσει η αποκατάστασή του, ώστε ν’ απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο επικινδυνότητας.
Σε πολλά δε σημεία που το μεμονωμένα κτίρια ενώνονται, έχουν ήδη χωριστεί με τεράστιες ρωγμές που φαίνονται από πάνω προς τα κάτω. Κάθε χρόνο δε αυτά τα χωρίσματα γίνονται μεγαλύτερα και βαθύτερα.
Το σχολικό συγκρότημα είναι τόσο σύγχρονων προδιαγραφών που διαθέτει και πισίνα, εφάμιλλη με των σχολείων του εξωτερικού. Η πισίνα έχει κατασκευαστεί αυτοβούλως και κατοικοεδρεύει στην αίθουσα των κομμωτών την οποία έχει βγάλει σε αχρηστία. Ακόμη και με κλειστή πόρτα η μούχλα που ώζει σε κυριεύει. Οι τοίχοι, οι κουρτίνες και όλο το πάτωμα έχουν βαφτεί πράσινα, ενώ το νερό λιμνάζει αρκετούς πόντους πάνω από το έδαφος. Είναι απορίας άξιο δε πως δεν έχει ακόμη καταληφθεί από αποικία βατράχων. Το θέμα αυτό ο δήμος προσπάθησε να το λύσει με την αντικατάσταση ενός και μόνο παραθύρου. Ευχόμαστε να τα καταφέρει.
Όσο για τη στέγη του σχολείου, αρκετά κεραμίδια έχουν παραμερίσει από το χρόνο και την έλλειψη συντήρησης, δίνοντας τη σειρά τους στη βροχή που μπαίνει από όλα τα σημεία του σχολείου και τρέχει το νερό σε τοίχους και πατώματα.
Οι δυο αποτυχημένες απόπειρες και οι νέες υποσχέσεις
Ο δήμος προσπάθησε να εντάξει την αντικατάσταση των παραθύρων και της κεντρικής θέρμανσης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για την αντικατάστασή τους, αλλά η πρόταση πάγωσε στο υπουργείο, καθώς αξιολογήθηκε κατά το ήμισυ, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ, ύψους 700.000 ευρώ περιλαμβάνονταν αποκαταστάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, όπως τζάμια, κουφώματα, ενεργειακή μόνωση.
Επιπλέον είχε γίνει ένας διαγωνισμός από τον ΟΣΚ. Μάλιστα είχε βγει ανάδοχος ο κ. Θύμιος Ξηρός, αλλά και πάλι δεν προχώρησε. Στην ουσία ο διαγωνισμός πάγωσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο είχε προκηρυχθεί με 310.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο έφτανε στις 173.634 ευρώ. Το έργο επρόκειτο να γίνει με προγραμματική σύμβαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του ΟΣΚ, ενώ όταν βγήκε ο πρώτος λογαριασμός στα 1850 ευρώ, δεν πληρώθηκε και το έργο ουσιαστικά δεν ξεκίνησε. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου οι δυο διευθυντές έθεσαν το θέμα προς συζήτηση, ο Δήμαρχος τους είχε πει ότι για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να διαλυθεί η σύμβαση με τον τότε ανάδοχο.
Οι υποσχέσεις που πήραν πάντως οι κύριοι Παπαδήμας και Αναγνώστου δια στόματος Δημάρχου ήταν να διατεθεί ποσό 250.000 ε για αποκαταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…