Home Πολιτικά - Φωκίδα Άλλη μια μεγάλη νίκη ετοιμάζεται να καταγράψει η Δωρίδα Ειδική Επιτροπή για το Μόρνο
Πολιτικά - Φωκίδα - 12 Ιουνίου, 2020

Άλλη μια μεγάλη νίκη ετοιμάζεται να καταγράψει η Δωρίδα Ειδική Επιτροπή για το Μόρνο

 Άλλη μια μεγάλη νίκη ετοιμάζεται να καταγράψει η Δωρίδα

Ειδική Επιτροπή για το Μόρνο

-Ανοίγει ο δρόμος τόσο για την εκτέλεση σημαντικών έργων στην περιοχή, αλλά και για τις διεκδικήσεις του δήμου.

-Καταλυτική η από  4/2/2020 επιστολή του Βουλευτή, που κατάφερε το ακατόρθωτο, να βάλει το θέμα στα ελληνικά κοινοβουλευτικά όργανα για πρώτη φορά. –Πρώτη συνεδρίαση την Τετάρτη 17/6/2020 με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ και του δήμου Δωρίδας.

 

 

 

Η πάγια αξίωση της ορεινής Δωρίδας να εισαχθούν στα νομοθετικά όργανα της χώρας οι επιπτώσεις από την ύπαρξη της λίμνης για την ευρύτερη περιοχή, παίρνει σάρκα και οστά χάρη στο Βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα.

Η επιστολή του προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αλλά και όλη η προσπάθεια που καταβάλει για το θέμα απέδωσαν καρπούς, καθώς αποφασίστηκε να συσταθεί  (υποεπιτροπή) Ειδική Επιτροπή για την Ποιότητα των  Υδάτων, με αντικείμενο αποκλειστικά το Μόρνο, η οποία θα διεξάγει την παρθενική της συνεδρίαση την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, αλλά και του δήμου Δωρίδας, όπως μας ενημέρωσε ο Βουλευτής κ.Γιάννης Μπούγας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της Επιτροπής θα έρθουν για αυτοψία στην περιοχή, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμιά υπερβολή στους ισχυρισμούς και τις διεκδικήσεις της περιοχής μας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος Δωρίδας και ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να απασχολήσει τα κοινοβουλευτικά όργανα το θέμα. Παρότι όλα τα κόμματα αναγνώριζαν το δίκαιο των αιτημάτων, ουδένα το τόλμησε. Τώρα γίνεται η αρχή, που ως γνωστόν είναι το ήμισυ του παντώς. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για το Βουλευτή και το Δήμαρχο.

 

Υπενθυμίζουμε την από 4/2/2020 επιστολή του Βουλευτή κ. Μπούγα στην πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αυγερινοπούλου, όπου αναφέρονταν τα ακόλουθα:

 

Προς                                                                                  Άμφισσα, 04.02.2020

Πρόεδρο Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής

Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής,

Κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου 

               

Θέμα : Περιβαλλοντική υποβάθμιση των υδάτων της Λίμνης Μόρνου

 

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η Τεχνητή Λίμνη Μόρνου, με επιφάνεια 14,8 km2, δημιουργήθηκε το 1979, με κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μόρνο. Πρόκειται για εσωποτάμιο ταμιευτήρα, ο οποίος κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για την ύδρευση της Αθήνας. Εκτός από την ύδρευση της Αθήνας,

Ο υδαταγωγός Μόρνου χρησιμοποιείται για την ύδρευση 18 Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Φωκίδος, Βοιωτίας και Αττικής, που βρίσκονται κατά μήκος του υδραγωγείου (Άμφισσα, Ερυθρές, Πλαταιές, Βίλλια, Οινόη, Λεύκτρα, Δίστομο, Στείρα, Ελλοπία, Ξηρονομή, Προφήτη Ηλία, Κυριάκι, Θίσβη, Δομβραίνα κ.λπ.), εξυπηρετεί δε και την μερική άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας, της Βοιωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, και παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν με την υπ΄αριθμ. Α5/2280/83 (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη, όπως αυτή τροποποιήθηκε– συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, τα λύματα από τα πέριξ χωριά (Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Μαλανδρίνο), τους οικισμούς και τις μικρές βιοτεχνίες, είτε μέσω των αποχετευτικών βόθρων είτε μέσω του αποχετευτικού δικτύου, χωρίς αυτό να έχει πιστοποιηθεί επίσημα, καταλήγουν μέσω και του υδροφόρου ορίζοντα στη Λίμνη.

Σημειωτέον, ότι τα λύματα των «Φυλακών Μαλανδρίνου», καθόσον δεν υφίσταται εγκεκριμένος αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων του δικού τους Βιολογικού καθαρισμού, διοχετεύονται με βυτία είτε στην Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Άμφισσας είτε σε αυτή του Γαλαξιδίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς το κόστος μεταφοράς.

Το εντελώς απαραίτητο τότε ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της Λίμνης, καθώς το νερό της προοριζόταν για ανθρώπινη κατανάλωση, σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, έτσι ώστε να εγείρονται αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού της.

Παράλληλα, η ορεινή Φωκίδα εξακολουθεί να υφίσταται σκληρούς περιορισμούς που έχουν προκαλέσει επιχειρηματική ασφυξία, διότι σύμφωνα με την επίμαχη Α5/2280/83 (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη, στη γύρω περιοχή και σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου δεν μπορεί να στηθεί καμιά νέα επιχείρηση και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανασάνουν, δε μπορούν να αναπτυχθούν και δεν μπορούν προπάντων να αδειοδοτηθούν παραμένοντας σε αέναο καθεστώς ομηρίας, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τη Δωρίδα και τη Φωκίδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, κι επειδή πρόκειται για περιβαλλοντικό ζήτημα, που αφορά τόσο την περιοχή του Δήμου Δωρίδος όσο και τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, παρακαλώ όπως συζητηθεί στην Επιτροπή, στην οποία προεδρεύετε, ενδεχομένως μετά και από επιτόπια αυτοψία.

Κατά τη συζήτηση, προτείνω να κληθούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, ο Δήμαρχος Δωρίδος ή εκπρόσωπος του Δήμου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Μετά τιμής

Ιωάννης Δ. Μπούγας

Βουλευτής Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…