Home Π.Ε. Φωκίδας Άλλαξαν τα σημεία παρέμβασης;
Π.Ε. Φωκίδας - 22 Μαΐου, 2020

Άλλαξαν τα σημεία παρέμβασης;

Οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο έργο «Αποκατάσταση Ασφαλτικού Οδοστρώματος Τεχνικών Έργων & Σήμανσης στις Επαρχιακές Οδούς, Νο 5 Στρώμη, Λευκαδίτι, Λιδωρίκι, Νο 8 Φράγμα Αρτοτίνα, Νο 11 Στίλια Περιθιώτισσα Παλιοξάρι Τείχιο & Νο 13 Κροκύλειο Αλποχώρι», προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ του οποίου η σύμβαση υπογράφτηκε τέλη Απριλίου με ποσό μετά την έκπτωση 1.226.267,15 ευρώ, προκαλούν δυσφορία και αντιδράσεις, τόσο σε προέδρους κοινοτήτων, όσο και σε συλλογικότητες των περιοχών που εξαφανίστηκαν «μαγικά» από το χάρτη των έργων.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός

 

Το έργο αυτό εντάχθηκε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου του 2019, στο Ευπάλιο από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή μετά από αναλυτική διαβούλευση με τους Αντιδημάρχους και με τους Προέδρους όλων των οικισμών της Δωρίδας. Είναι ένα έργο που ζήτησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δωρίδας και που θα ανακουφίσει το επαρχιακό δίκτυο της Δωρίδας.

Το έργο όπως σχεδιάστηκε και εντάχθηκε αρχικά (σ.σ. αποτυπώνεται στην απόφαση 23/2019 του Περιφερειακού Συμβουλίου) αφορούσε την συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών και φθορών που έχουν διαπιστωθεί στις επαρχιακές οδούς:

α) n-5 Στρώμη- Λιδορίκι ,και αφορά την αποκατάσταση του καταστρώματος της οδού,

β) ν- 8 Φράγμα – Αρτοτίνα και αφορά την αποκατάσταση του καταστρώματος της οδού πριν την Πενταγιού, μετά την Πεναταγιου, την αποκατάσταση του

τεχνικού μετά την Πενταγιού, την αποκατάσταση στην διασταύρωση με το Διχώρι, την αποκατάσταση μετά την Αρτοτινα εως όρια νομού,

γ) ν-11 Στιλια- Περιθιωτισσα- Παλαιοξαρι -Τειχιο και αφορά την  αποκατάσταση της οδού κυρίως μετά την Περιθιωτισσα εως Τειχιο &

δ) ν-13 Κροκυλειο – Αλποχώρι στο τμήμα από Κουμεντάρι εως Κροκύλειο, την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους ανωτέρω άξονες με αποκατάσταση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης και των στηθαίων.

 

Οι αντικαταστάσεις

 

Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 φαίνεται ότι σημειώθηκαν αλλαγές επί του αρχικού σχεδιασμού, καθώς κάποια σημεία αντικαταστάθηκαν με άλλα για άγνωστους λόγους. Από την τεχνική περιγραφή του έργου καταλαβαίνουμε ότι το Αλποχώρι ατόνησε για να ενισχυθεί το Κροκύλειο, ενώ το τμήμα Στίλια – Περιθιώτισσα έδωσε τη θέση του στο Μηλιά – Στίλια που αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν στο σχεδιασμό.

Μάλιστα, για το τμήμα Στίλια-Περιθιώτισσα είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία από πέρυσι, βάσει της οποίας το τμήμα αυτό που έχει και τις περισσότερες φθορές από ολόκληρη την οδό Νο 11, δεν περιλαμβάνεται τελικά καμία παρέμβαση. Αντιθέτως περιλαμβάνονται θέσεις σε άλλα τμήματα, οι οποίες είναι μεν αναγκαίες αλλά δεν είναι επικίνδυνες, όπως ισχυρίζονταν τότε αυτοδιοικητικοί.

Για το τμήμα του Αλποχωρίου η πρόεδρος του συλλόγου Αλποχωριτών κ. Γιώτα Τσεκατούρα αναζήτησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο, προκειμένου να του ζητήσει να εκτελεστούν οι αρχικά σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και να τον ενημερώσει για την κατάσταση του χωριού και την επικινδυνότητα. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε δεν έτυχε ανταπόκρισης, με τον κ. Δελμούζο να θέτει οικονομικό ζήτημα και πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ την αντιμετώπισε υποτιμητικά και με απρέπειες, όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Μετά την άτυχη συνομιλία της με τον κ. Δελμούζο επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις απρέπειες και την προσβλητική στάση του συνεργάτη του.

 

Ανενημέρωτος ο δήμος Δωρίδας

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Μαυρομάτη, εμφανίστηκε ανενημέρωτος και μας εξήγησε ότι το έργο είναι της Περιφέρειας, ενώ φάνηκε ότι τα έργα που δεν είναι αμιγώς του δήμου δεν τα παρακολουθούν τακτικά και επισταμένα. Δεν ήξερε αν έγιναν αλλαγές, ούτε και σε ποια σημεία, αλλά ούτε και γιατί κρίθηκαν σκόπιμες αυτές οι αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό. Μάλιστα, μετά από πιεστικά ερωτήματά μας, ο κ. Μαυρομάτης μας εξήγησε ότι σκόπευε να πάει την Παρασκευή στον κ. Δελμούζο για να ενημερωθεί. Τελικά, ο κ. Μαυρομάτης επιδίωξε να επικοινωνήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Απορίας άξιον όμως είναι το γεγονός ότι ο δήμος Δωρίδας, δια του αρμοδίου αντιδημάρχου του δεν παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη όλων των έργων, είτε είναι του δήμου, είτε τομεακά υπουργείων, είτε και περιφερειακά. Ανεξαρτήτως ποιος βάζει τα χρήματα είναι έργα που γίνονται στη Δωρίδα και αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Η παρακολούθηση των έργων, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των δήμων, αλλά υποχρεούνται να το κάνουν για τον κόσμο ευθύνης τους, ανεξαρτήτως ποιος τα χρηματοδοτεί. Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος μετ’ εμποδίων και η άσκησή της δε μπορεί να γίνεται α λά καρτ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…