Home Αθλητικά KKE : Να παρθούν μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των τοπικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων
Αθλητικά - Εικόνες Αρχικής - 28 Σεπτεμβρίου, 2022

KKE : Να παρθούν μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των τοπικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων

Τα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που ανάγκασαν την πλειοψηφία των ΕΠΣ (και της Φωκίδας) να προχωρήσουν σε αναβολή των αγώνων μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν στη βουλή μέσω της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσαν εννέα βουλευτές του ΚΚΕ
Να υπενθυμίσουμε ότι η αντίδραση των ΕΠΣ έχει να κάνει με την αδυναμία των περισσότερων ερασιτεχνικών σωματείων να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ,

Στην Ερώτηση σημειωνονται τα εξής :

«Μετά την υπ’ αριθμ. 435525/13.9.2022 ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΠΟΑ, που εστάλη στις Περιφέρειες όλης της χώρας και τις ενημερώνει να μην προχωρήσουν στην έκδοση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων εάν όλα τα σωματεία δεν είναι πλήρως εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ή δεν έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, πολλές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων σε όλη τη χώρα έχουν προβεί σε αναβολή των τοπικών διοργανώσεων πρωταθλήματος και Κυπέλλου (ενδεικτικά, οι ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Μακεδονίας, Ηρακλείου, Ηπείρου, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Χίου κ.ά.). Σε αυτήν την απόφαση φαίνεται ότι θα καταλήξουν όλες οι Ενώσεις, αναμένοντας την απόφαση που θα λάβει η προγραμματισμένη για τις 30/9 έκτακτη ΓΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε όλη τη χώρα δεκάδες ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να ολοκληρώσουν ή να ανανεώσουν την περίπλοκη και πολυέξοδη εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή στο Μητρώο τα οποία τους φορτώνει το υπουργείο, πάνω στα ήδη υπέρογκα έξοδα λειτουργίας που έχουν αναλάβει, το ποδόσφαιρο σε επίπεδο Ενώσεων οδηγείται σε ομηρία, με μοχλό πίεσης τις Περιφέρειες και τους δήμους, που δεν εκδίδουν άδειες διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στην ουσία στερούνται το δικαίωμα στην άθληση, ενώ την ίδια στιγμή πλήττονται σημαντικά και οι εργαζόμενοι στον χώρο (προπονητές, διαιτητές κ.ά.), που πιθανώς θα χάσουν εισοδήματα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Η αναστολή των αγώνων και η ανατροπή του προγραμματισμού των αθλητικών σωματείων και των Ενώσεων είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στο άθλημα, με τον κίνδυνο χιλιάδες νέοι να οδηγηθούν μακριά από τα γήπεδα και τον αθλητισμό.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με τις κρατικές επιχορηγήσεις – ψίχουλα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο στραγγάλισμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή της άθλησης σε πολυτέλεια για λίγους, εξαιτίας του κόστους.

Θεωρούμε αναγκαίο τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Ωστόσο είναι απαράδεκτο το Μητρώο να αξιοποιείται για να οδηγηθούν στη διάλυση δεκάδες ενεργά αθλητικά σωματεία, με στόχο να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για την εμπλοκή επιχειρηματιών στον χώρο. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει άμεσα λύση, γιατί η αλήθεια είναι ότι το Μητρώο ήδη υπάρχει. Ολες οι Ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του περνάει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων ότι τα συγκεκριμένα αθλητικά σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας».

Μετά από τα παραπάνω ρωτούν τους κυβερνητικούς παράγοντες τι μέτρα προτίθεται να πάρουν :
– Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερασιτεχνικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου.
– Για τη διευκόλυνση της εγγραφής όλων των ενεργών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν την Ερώτηση,
Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση Ι. Μπούγα – Π. Ροϊλού: Στόχος η αναβάθμιση του ΕΠκΔ

Με το  νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚΔ) Παναγιώτη Ροϊλό, Καθη…