Home Δήμος Δελφών “Good bye” η νέα σύμβαση
Δήμος Δελφών - 24 Σεπτεμβρίου, 2014

“Good bye” η νέα σύμβαση

 Αναμόρφωση προϋπολογισμού με το «καλημέρα» για τα «μάτια» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

“Good bye” η νέα σύμβαση
-Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής η κατάρτιση προϋπολογισμού κοντά στην πραγματικότητα για το 2015, ενώ εξήγγειλε οικονομικό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι ο «μπούσουλας» για την εκπόνηση του πενταετούς σχεδίου δράσης.

Μικροποσά από όλους του άλλους κωδικούς της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έκοψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αναμόρφωση προϋπολογισμού για να εξοικονομήσουν το ποσό των 96.250 ευρώ για να ενισχυθεί το κονδύλι των εκτάκτων, προκειμένου ένα μέρος από αυτό να καλύψει υφιστάμενη σύμβαση, ενώ δεν πρόκειται να υπογραφεί η νέα σύμβαση για την αποκομιδή, διότι δεν υπάρχει «σάλιο».
 
Η έλλειψη εισήγησης
 
Το θέμα για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού πήγε χωρίς καμιά εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος και διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατ ελάχιστον μια προφορική συνεννόηση. Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι πρέπει να δίνονται οι εισηγήσεις και αρκετές μέρες νωρίτερα, όμως στο θέμα αυτό δεν γινόταν. «Το σημερινό συμβούλιο γίνεται μόνο για το θέμα αυτό. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση και το θέμα πρέπει να συζητηθεί, τόνισε, ενώ υπενθύμισε και άλλες φορές που δεν υπήρξε εισήγηση, αλλά το Σώμα έδειξε ανοχή. Απεναντίας ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τονίζοντάς του ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν αναμόρφωση εξαιτίας των προϋπολογισμών που κατήρτιζε η προηγούμενη δημοτική αρχή «της οποίας ήσασταν μέλος», είπε απευθυνόμενος στο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Ο κ. Ταγκαλής φανερά εκνευρισμένος δήλωσε ότι δεν κατανοεί την αντίδραση του αντιδημάρχου μιας που δεν έθεσε θέμα ακυρότητας, εννοώντας φυσικά ότι θα μπορούσε να το κάνει εφόσον δεν υπήρχε εγκαίρως εισήγηση.
 
Τα περί διαχειριστικού ελέγχου υπενθύμισε ο κ. Μέγκος
 
Για τρεις λόγους καταψήφισε την αναμόρφωση η παράταξη Πολίτες στο Προσκήνιο σύμφωνα με τον επικεφαλής Παναγιώτη Μέγκο. Ο πρώτος αφορά τη διαδικασία, καθώς δεν δόθηκε η εισήγηση στη μειοψηφία. «Αν πίστευε η Δημοτική Αρχή ότι έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί θα είχε βρει τον τρόπο», τόνισε ο Παναγιώτης Μέγκος. Ο δεύτερος αφορά ότι ποτέ δεν δόθηκε ανάλυση που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα αλλαγής των ποσών στους κωδικούς. Παράλληλα προέτρεψε να μην υπάρξει διαφωνία ανάμεσα σε Αναγνωστόπουλο και Ταγκαλή για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού έκανε ο κ. Μέγκος, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά ο μεν ένας τα είχε ψηφίσει όταν ήταν πλειοψηφία, ενώ ο νέος αντιδήμαρχος έρχεται να τα ψηφίσει τώρα ως δημοτική αρχή, παρότι ήταν πάγια τακτική του να μην τα ψηφίζει. Ως τρίτο λόγο ανέφερε ότι θα φέρουν πρόταση στο Συμβούλιο για πραγματικό έλεγχο στα οικονομικά του δήμου Δελφών για όσα έχουν συμβεί στα οικονομικά του δήμου από την ίδρυσή του, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτέλεσε και βασική προεκλογική δέσμευση της πλειοψηφούσας παράταξης. 
 
Στο πρεστίζ του δήμου στοχεύουν οι προϋπολογισμοί κατά τον κ. Ιωσηφίδη
 
«Καταψηφίζουμε τους προϋπολογισμούς και τις αναμορφώσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών», υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Ιωσηφίδης και τόνισε ότι περιλαμβάνουν έργα και εργάκια, πολλά εκ των οποίων είναι απαραίτητα, αλλά και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διοχετεύονται σε δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση του πρεστίζ του δήμου. «Πολύ διαφημίστηκε προεκλογικά από τον Δήμαρχο και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας η ανάπλαση του υλαίθου, για να περπατάνε εκεί οι πεινασμένοι συνταξιούχοι και οι άνεργοι νεολαίοι», είπε. «Έργα υποδομής που θα θέλαμε να ψηφίσουμε δε μπορούμε λόγω των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται για το πρεστίζ και κάποιους εργολάβους», κατέληξε, ενώ για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «μακρύ χέρι της κυβέρνησης» το δήμο. 
 
Προϋπολογισμό που να μη χρειάζεται αναμορφώσεις θέλει να στήσει ο κ. Αναγνωστόπουλος
 
Ο αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ότι μέχρι 5 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν αποστείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κάτι που αντικειμενικά δε μπορούσε να συμβεί, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015. «Εμείς θα προσπαθήσουμε για έναν προϋπολογισμό πραγματικό και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό κοντά στις πραγματικές ανάγκες, για να αποφύγουμε τέτοιου τύπου αναμορφώσεις, όπως τη σημερινή και να γίνονται μόνο τακτοποιητικές, όπως για παράδειγμα αποδοχή επιχορηγήσεων και κονδυλίων. Σε αυτή τη πλευρά θα κινηθεί και το πενταετές πρόγραμμα δράσης, που θα φέρουμε. Μέχρι τότε όμως θα κινούμαστε με μπαλώματα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
 
Θα φέρει πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών και η Δημοτική Αρχή
 
Ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο για νέες συμβάσεις στην αποκομιδή, αλλά πρέπει να εξοικονομηθεί ένα ποσό για να καλυφθεί το κενό υφιστάμενων συμβάσεων. Απαντώντας δε, στον κ. Ιωσηφίδη τόνισε ότι είναι μια ανεξάρτητη Δημοτική Αρχή και δεν αποτελεί το μακρύ χέρι κανενός. «Όπου χρειαστεί να διεκδικήσουμε θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως και όπου έχουμε θετικές κινήσεις θα συμπορευτούμε». 
Απαντώντας δε στον κ. Μέγκο για διαχειριστικό έλεγχο τόνισε ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα φέρει και η Δημοτική Αρχή πρόταση για τον έλεγχο των Οικονομικών γιατί θέλουν να ξέρουν τι πραγματικά έχουν και που ακριβώς βρίσκονται και με βάσει το αποτέλεσμα αυτό θα καταρτιστεί το σχέδιο δράσης της πενταετίας που μόλις ξεκίνησε.
«Καλούμαστε να εφαρμόσουμε έναν προϋπολογισμό που έρχεται από την προηγούμενη διοίκηση, είναι λογικό και οι επόμενοι όταν αναλάβουν από εμάς έτσι θα κάνουν. Θα ξεκινήσουμε δουλειά από μηδενική βάση από τον πρώτο προϋπολογισμό. Έχουμε ήδη ζητήσει προτάσεις από όλες τις υπηρεσίες και όλες τις δημοτικές κοινότητες, για να φτιάξουμε έναν προϋπολογισμό πολύ κοντά στην πραγματικότητα, από την οποία σήμερα απέχουμε πολύ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…