Home Δήμος Δωρίδας 4η εκλογή Καπεντζώνη;
Δήμος Δωρίδας - Εικόνες Αρχικής - 27 Ιανουαρίου, 2022

4η εκλογή Καπεντζώνη;

Ρεπορτάζ Γιώτα Γιαννούλη

 

Διατυμπανίζει ο -επί τρεις συνεχόμενες θητείες- δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος μαχόμενος να κερδίσει το δήμο για 4η φορά!

Θετική η πορεία τους

Τον Οκτώβριο του 2023 που θα γίνουν οι εκλογές ο κ. Καπεντζώνης θα έχει συμπληρώσει 13 χρόνια και ένα μήνα στο πηδάλιο του δήμου, χρόνος αρκετός για να δείξει τις ικανότητές του, να ξεδιπλώσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.
Η ομάδα του ομολογουμένως τα έχει καταφέρει καλά. Τρέχουν έργα εκατομμυρίων, έχουν σχέδιο, αναβαθμίστηκε ο δήμος, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του, που ξεκίνησε 10 εκατομμύρια και έχει φτάσει 23.
Με τη στήριξη της κυβέρνησης αλλάζουν το στόλο των οχημάτων και των μηχανημάτων τους, ενώ με τη βοήθεια της περιφέρειας λύνουν μακροχρόνια προβλήματα, όπως το έργο της πεδιάδας Μόρνου, τους κόμβους σε εισόδους χωριών που παρουσίαζαν μεγάλη επικινδυνότητα και άλλα σοβαρά θέματα. Προπάντων όμως εκτελείται το αρδευτικό έργο στο Χάρμισκο με προϋπολογισμό 20 εκ ευρώ, ενώ προ των πυλών είναι και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον παραλίμνιο αγωγό. Δυο έργα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση δείχνει τη στήριξη και την προτίμησή της στην περιοχή.

Τα στατιστικά, η φυσική φθορά και το 43%

Στατιστικά πάντως, αυτό που θα επιχειρήσει ο κ. Καπεντζώνης δείχνει ριψοκίνδυνο, καθώς μόλις το 12% των δημάρχων καταφέρνει να πάρει τέταρτη θητεία. Μην παραγνωρίζουμε εξάλλου τη φυσική φθορά, καθώς όποιος ασκεί εξουσία, θα στεναχωρήσει κάποιους, θα χάσει φίλους, θα κερδίσει άλλους. Σίγουρα πάντως, η διοίκηση επί σειρά ετών προκαλεί και απώλειες.
Εδώ βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η στρατηγική του κ. Καπεντζώνη επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ψηφοδέλτιό του και τους υποψηφίους του, καθώς αυτοί λαμβάνουν σταυρό και άρα είναι εκείνοι που τον εκλέγουν δήμαρχο. Φροντίζει πάντα να έχει ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο με αναγνωρίσιμα στελέχη από όλους τους χώρους, ενώ οι προηγούμενες αναμετρήσεις έδειξαν ότι η παράταξη που κατεβάζει ξεπερνά κατά πολύ το 43% που χρειάζεται κανείς να γίνει δήμαρχος. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλό και ευνοεί όσους διαχειρίζονται εξουσία!

Η «ομπρέλα» Μπακογιάννη – Χαρδαλιά

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την καλή σχέση που έχει ο κ. Καπεντζώνης με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και με το Νίκο Χαρδαλιά. Οι δυο ισχυροί πολιτικοί άνδρες ύψωσαν τοίχο προστασίας υπέρ του Δημάρχου την προηγούμενη φορά και όλα δείχνουν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και πάλι. Εξάλλου, την προτίμησή του αυτή ο π.Περιφερειάρχης έχει κληροδοτήσει στο πολιτικό του τέκνο και νύν περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος όχι μόνο τον εκτιμά και σέβεται τη γνώμη του, αλλά στην πραγματικότητα δεν του χαλάει χατίρι! Και ο Δήμαρχος όμως απέναντί του είναι «σπαθί»! Στις προηγούμενες εκλογές ο Φάνης Σπανός σάρωσε τη Δωρίδα και οι υποψήφιοι Πέγκυ Αραβαντινού και Κώστας Κουτσούμπας εισέπραξαν μεγάλη αγάπη από την περιοχή!
Στις προηγούμενες εκλογές πάντως, χάρη στους κ. Μπακογιάννη και Χαρδαλιά το ψηφοδέλτιο του κ. Φλώρου δεν ανέπτυξε τη δυναμική που θα μπορούσε, ενώ δεν «ενοχλήθηκαν» καθόλου οι δεξιοί του Καπεντζώνη.

Ο κουμπάρος

Στην πραγματικότητα ο Δήμαρχος μια «πληγή» έχει στο στρατόπεδο Σπανού, το νύν αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δελμούζο, ο οποίος και τώρα, όπως και την προηγούμενη φορά έχει κάνει τα πάντα να κατεβάσει τον κουμπάρο του κ. Δημήτρη Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι εργαζόμενος του δήμου (ΚΕΠ).
Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Γιαννόπουλος φοβήθηκε και έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, ενώ φαίνεται να μην είχε έτοιμη μια ομάδα στήριξης της υποψηφιότητάς του. Αντιθέτως με την υποχώρησή του «κρέμασε» τους υποστηρικτές του.
Σήμερα έχει επανακάμψει και αυτοπροβάλλεται ή κάποιοι θέλουν να τον προβάλλουν ως το αντίπαλο δέος του Γιώργου Καπεντζώνη. Την άποψη αυτή όμως δε συμμερίζονται στελέχη της ΝΔ, πέρα από τον κ. Δελμούζο και μια μικρή ομάδα πέριξ αυτού.

Αναζητείται ο «σκληρός του Μαϊάμι»

Για πολλά στελέχη της ΝΔ ο κ. Γιαννόπουλος δεν έχει τη στόφα του πολιτικού. Εκτιμούν ότι δεν έχει τον αέρα, την ευφράδεια και την επικοινωνιακή άνεση που απαιτείται για να στηθεί απέναντι σε μια «αλεπού» της αυτοδιοίκησης όπως είναι ο Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος πιστεύουν ότι θα τον «κατασπαράξει»!
Πολλά επιφανή στελέχη της ΝΔ προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις και η αναζήτηση έχει ξεκινήσει προ πολλού. Καταλήγουν ότι ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να είναι έμπειρος πολιτικά, καθαρός και άμεμπτος, ώστε κανείς να μη μπορεί να του προσάψει τίποτε, ενώ να έχει και τις αντοχές να αντιμετωπίσει με επάρκεια την εμπειρία που θα έχει απέναντι. Τα προσόντα φυσικά μας οδηγούν στον Ντόν Ντζόνσον, αλλά μας τον προλάβανε τα “αρπαχτικά” οι Αμερικάνοι!

Ο Τάσος και ο Τάσος

Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ έχει μείνει εκτός εξουσίας στο δήμο Δωρίδας από την ίδρυση του καλλικρατικού. Αυτό έχει κάνει μεγαλύτερη την επιθυμία των στελεχών της να τον κερδίσουν και φυσικά θέλουν ένα πολύ δυνατό μπροστάρη. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και το γεγονός ότι σε κάθε εκλογές συζητούν για τον κ. Κόκκινο και άλλους guest stars!
Ωστόσο, στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Τάσος Φλώρος μπήκε μπροστά την τελευταία στιγμή και σήκωσε όλο το βάρος μιας υποψηφιότητας, η οποία ήταν από χέρι χαμένη, αφού ούτε καν η επίσημη ΝΔ δε τη στήριζε. Ούτε κεντρικά, ούτε περιφερειακά είχαν από που να πιαστούν τα στελέχη της παράταξης Φλώρου, οι οποίοι φυσικά κατάλαβαν και ανταπέδωσαν! Ο κ. Φλώρος, αν και έχασε το δήμο, δεν εξαφανίστηκε, δεν παραιτήθηκε, έμεινε και το παλεύει. Δεν είναι εύκολο να τον αδειάσουν επιλέγοντας κάποιον νεόκοπο σωτήρα. Σίγουρα θα είναι ένας παράγοντας βαρόμετρο για την τελική επιλογή.
Διαχρονικό είναι επίσης και το ενδιαφέρον του π.δημάρχου Ευπαλίου κ. Τάσου Παγώνη, ο οποίος θέλει -και κατά πολλούς δικαιούται- μια ακόμη προσπάθεια σε πιο ομαλές συνθήκες, μιας που το 2010 ήταν σε έντονη κόντρα το Ευπάλιο με το Λιδωρίκι και η παράταξή του έπεσε θύμα της τοπικιστικής έξαρσης που έφερε ο καλλικράτης και η έδρα!
Η επιλογή Παγώνη θωρείται από πολλούς η ιδανική, αφού σχεδίασε κι ενέταξε έργα εκατομμυρίων, τα οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκτελεστεί, ενώ άφησε ένα πολύ δυνατό ταμείο με 1 εκ ε ταμειακό υπόλοιπο και είχε μια Οικονομική Υπηρεσία πολύ καλά οργανωμένη η οποία αποτέλεσε και εγγύηση για τη μετέπειτα επιτυχία του καλλικρατικού δήμου Δωρίδας. Ο Τάσος Παγώνης έχει στενούς φίλους, πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, μέσα στην παράταξη του κ. Καπεντζώνη, εξ ου και θεωρείται ο πιο «δύσκολος» αντίπαλος.

Σταματά κάθε συζήτηση ο Βουλευτής

Από την πλευρά του πάντως ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας, του οποίου η άποψη έχει βαρύνουσα σημασία για τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο, σταματά κάθε συζήτηση. «Στην περιοχή προωθούνται, προχωρούν και εκτελούνται έργα εκατομμυρίων, δεν θα βάλουμε τιμωρία το δήμο δυο χρόνια σε εσωστρέφεια. Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για υποψηφιότητες», λέει κόβοντας την όρεξη, των επίδοξων υποψηφίων.

Η εμπειρία και η γοητεία του αγνώστου

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι η αποτελεσματικότητα της εμπειρίας, κόντρα στη γοητεία του αγνώστου. Οπότε το αποτέλεσμα θα κριθεί στην επιλογή των υποψηφίων και με κανόνες ψυχολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Δεν θα έχει υποψήφιο στη Δωρίδα η ΝΔ;

Για πρώτη φορά δεν θα εκπροσωπηθεί η Δωρίδα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με διαρρο…