Εικόνες Αρχικής - Στερεά - 21 Αυγούστου, 2023

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αν και επιχειρεί ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, στήνοντας το προεκλογικό παιχνίδι με τρόπο που να θεωρείται το απόλυτο φαβορί, στην ουσία οι υποψηφιότητες Μαρκόπουλου και Γκλέτσου αλλάζουν τα δεδομένα στην Κοινή Γνώμη.

Η διείσδυση Σπανού

Ο Φάνης Σπανός ως εν ενεργεία Περιφερειάρχης που διαχειρίζεται εξουσία και χρήμα, είναι σαφές πως είχε τον τρόπο και το χρόνο να ενεργήσει στήνοντας ένα ψηφοδέλτιο που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Πόσο μάλλον που στο πλευρό του έχει τον Κώστα Μπακογιάννη.
Κατάφερε να κλείσει ανοικτές πληγές από το 2014, όπως η συνεργασία του με το γιο του π.υπουργού κ. Θανάση Γιαννόπουλου, ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του, ενώ έχει και μεγάλη διείσδυση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η ηγεσία του κόμματος έκανε τέτοια πολιτική «αβάντα» στον κ. Σπανό που μόλις το Δεκαπενταύγουστο αποφάσισε να κατεβάσει υποψήφιο Περιφερειάρχη και μάλιστα χωρίς κανένα εχέγγυο ότι θα ευδοκιμήσει αυτή η υποψηφιότητα. Απεναντίας προσπαθούν να δεσμεύσουν τις τοπικές και τις νομαρχιακές προκειμένου τα στελέχη τους να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο. Φυσικά τα μέλη και τα στελέχη του χώρου έχουν ήδη αποδεσμευτεί και έχουν επιλέξει το επόμενο βήμα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εν ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν ήδη μετακομίσει σε άλλες παρατάξεις, όπως ο κ. Χαράλαμπος Φάκος που από χθες και επίσημα βρίσκεται εντός του ψηφοδελτίου του κ. Αποστόλη Γκλέτσου.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Β γύρος

Ωστόσο, αν και ο κ.Σπανός θεωρούσε βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο, διαψεύστηκε οικτρά. Εκεί άλλωστε στήριζε και την εντύπωση πως θα εκλεγεί από την Α Κυριακή και με το σαρωτικό ποσοστό του 48% που υποτίθεται ότι αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Η κάθοδος όμως του Λουκά Αποστολίδη, σε συνδυασμό με τα ψηφοδέλτια του Απόστολου Γκλέτσου και του Κώστα Μαρκόπουλου καθιστά αδύνατη μαθηματικά και μόνο την εκλογή από την Α Κυριακή.
Μην ξεχνάμε εξάλλου, πως το ψηφοδέλτιο Μαρκόπουλου «κλέβει» από το χώρο της ΝΔ ένα σημαντικό ποσοστό με αφετηρία το 15%, που είχε πάρει και ο Θανάσης Γιαννόπουλος. Αυτό λειτουργεί αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά ανάλογα με τη δυναμική που θα αποκτήσει το ψηφοδέλτιο κατά την τελική του μορφή.
Παράλληλα, η κάθοδος Αποστολίδη μπορεί να μη δύναται να εξασφαλίσει πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ, σίγουρα όμως θα μετατραπεί σε «ρυθμιστή των εξελίξεων».

Υπολογίσιμος αντίπαλος

Όσο και όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το γνωστό ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο ως αποδυναμωμένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, μόνο νερό στο μύλο του κ. Σπανού ρίχνουν, ενώ η εκτίμηση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, όπως δεν έχουν σχέση και οι συνθήκες του 2019 με το 2023. Τότε ο Φάνης Σπανός ήταν ένα νέο και δραστήριο, πολλά υποσχόμενο παιδί. Σήμερα είναι ο άνθρωπος που δοκιμάστηκε και οι πολίτες διαπίστωσαν τις όποιες, πολλές ή λίγες, μικρές ή μεγάλες, αδυναμίες του. Είδαν τη στάση του στις πυρκαγιές, τα σταματημένα έργα, είδαν και τις επιτυχίες του. Στην ουσία έχουν αλλάξει οι συνθήκες γιατί στο Β θα αναμετρηθεί ένας δοκιμασμένος αυτοδιοικητικός για τη θέση που διεκδικεί με το νέο και άφθαρτο. Αυτό δεν το γλιτώνει με όποιον και να πάει στο Β γύρο. Εξάλλου το ξέρει και γι’ αυτό θέλει πάση θυσία να τελειώσει την Α Κυριακή.
Ειδικά ο κ.Γκλέτσος λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας έχει τεράστια διείσδυση στην κοινωνία μπαίνοντας καθημερινά σε όλα τα σπίτια, ενώ είναι και ο πιο αναγνωρίσιμος υποψήφιος. Παράλληλα, η ενασχόλησή του με την πολιτική του έχει χαρίσει θετική φήμη. Ο κόσμος της περιοχής τον γνωρίζει ως έναν άνθρωπο μαχητικό και δυναμικό που ξέρει να διεκδικεί για το καλό του τόπου. Ενδεικτικό του τρόπου που πολιτεύεται είναι ότι έφυγε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να παραστεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θήβα για την έξωση πολύτεκνης οικογένειας.
Στο ενδεχόμενο που τη Β Κυριακή θα αναμετρηθούν Σπανός και Γκλέτσος θα είναι μια ενδιαφέρουσα εκλογή με δυο υπολογίσιμους αντιπάλους και αβέβαιο αποτέλεσμα.
Ο κ.Γκλέτσος αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται στην κατάρτιση ενός αξιόλογου ψηφοδελτίου, καθώς οι συνεργάτες του κ. Σπανού επιχειρούν να του κάνουν «κεφαλοκλείδωμα» σε όλες τις περιοχές. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις «τρικλοποδιές». Εξάλλου, αν και η υποψηφιότητά του στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος επιχειρεί ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Η περίπτωση Μαρκόπουλου

Ο πρώην υπουργός και γνωστός θωρακοχειρουργός Κώστας Μαρκόπουλος ξεκίνησε δυναμικά να διεκδικεί την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά στην πορεία είδαμε να χάνει έδαφος έναντι του αντιπάλου του κ.Σπανού, καθώς προέρχονται και οι δυο από τη ΝΔ και αντλούν από την ίδια δεξαμενή ψήφων.
Στο ψηφοδέλτιό του σε Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα δεν φιγουράρουν γνωστά και υπολογίσιμα ονόματα, αν και δε γίνεται ευθέως αντιληπτό ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν το εισιτήριο για το Β γύρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…