Home Αθλητικά 23ος Ευχίδειος Αθλος με επίκεντρο τους Δελφούς
Αθλητικά - 17 Απριλίου, 2023

23ος Ευχίδειος Αθλος με επίκεντρο τους Δελφούς

Το σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου οι αγώνες υπεραπόστασης Πλαταιές – Δελφοί 107,5 χλμ. και Αρβανίτσα – Δελφοί 59 χλμ.!

 

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το 2ο σαββατοκύριακο του Μαΐου, ο διεθνής όμιλος Ευχίδειος Άθλος “Ο Ευχίδας”, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. Π.Ε. Βοιωτίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. Π.Ε. Φωκίδας, διοργανώνει τον “Ευχίδειο Αθλο”!

Η 23η “έκδοση” του “Αθλου” έχει οριστεί να διεξαχθεί το σαββατοκύριακο, 6-7 Μαΐου και στα πλαίσια του θα διεξαχθούν οι ιστορικοί, διεθνείς, αγώνες υπεραπόστασης, “Κλασσικός Ευχίδειος άθλος” 107,5 χλμ. Πλαταιές – Δελφοί, ο “Δρόμος 9 Μουσών – Ευτέρπη” Αρβανίτσα -Δελφοί 59 χλμ. καθώς και η “31η αφή Δελφικού φωτός – Ευχίδεια λαμπαδηδρομία”.

Οι διοργανωτές αναφέρουν, χαρακτηριστικά:

Μέσω του Ευχίδειου Άθλου, αναβιώνεται ο άθλος του οπλίτη ημεροδρόμου Ευχίδα.

Αμέσως μετά την νικηφόρα και πιο αποφασιστηκή μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές ,το 479 π.Χ. οι άρχοντες του τόπου δεν ησυχάζουν. Θεωρούν ότι το πυρ της πόλης των Πλαταιών είναι μειασμένο από την παρουσία των βαρβάρων. Καλούν αμέσως τον οπλίτη ημεροδρόμο τους Ευχίδα, να τρέξει ως τους Δελφούς για να πάρει καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Ο Ευχίδας, έφυγε αμέσως τρέχοντας ασταμάτητα, μέσα από μονομάτια δάση και βουνά, έφτασε στους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι και μπήκε στο ιερό του Απόλλωνα από όπου πήρε το ιερό πυρ. Από εκεί επέστρεψε αμέσως από τον ίδιο δρόμο στις Πλαταιές, μεταφέροντας την ιερή αμόλυντη φλόγα. Τον περιμενε όλη η  πόλη και οι σύντροφοι του στη μάχη. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ και αμέσως μετά εξέπνευσε… περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας. Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας χαράζοντας πάνω στον τάφο του το επίγραμμα: Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ηλθόε τωδ΄αυθημερόν.

Ο Ευχίδας  διένυσε απόσταση 1000 περίπου σταδίων δηλ. σχεδόν 200 χλμ σε 24 περίπου ώρες.

Αυτή η καταπληκτική σελίδα της ιστορίας μας αναβιώνεται κάθε χρόνο, εδώ και 23 χρόνια μέσω του Ευχίδειου άθλου. Ο Ευχίδειος άθλος, δεν είναι ένας απλά ιστορικός αγώνας.

Εχει ένα τεράστιο συμβολισμό της αγνότητας, της καθαρότητας, της νέας αρχής, του νέου ελεύθερου ξεκινήματος. Ο Ευχίδειος άθλος είναι κάθαρση!!

Ο 23ος  Ευχίδειος  άθλος  και ο 5ος δρόμος 9 Μουσών τελούν  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την αιγίδα , στήριξη και συνεργασία των δήμων της διαδρομής, Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας,  Δελφών καθώς επίσης και την συμμετοχή και στήριξη φίλων σωματείων αλλά και φορέων κατά μήκος της διαδρομής. Αγώνες,, μοναδικοί  ιστορικοί!

Ζήσε την ιστορία! Ξεπέρασε τα όρια σου!!

 

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 6-7 Μαΐου 2023

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου. Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου, κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εκτός από 5χλμ. περίπου στο κανάλι του Μόρνου.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 107,5 χλμ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Σάββατο, 6 Μαίου 2023, ώρα  19.00′  Πλαταιές

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή, 7 Μαίου 2023,   Δελφοί

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ:  16 ώρες

 

ΔΡΟΜΟΣ 9 ΜΟΥΣΩΝ-ΕΥΤΕΡΠΗ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ-ΔΕΛΦΟΙ 59 ΧΛΜ.

Ο Δρόμος 9 Μουσών, είναι ένας θεματικός αγώνας, συνδεδεμένος με την ιστορία και την μυθολογία μας, όπως συνηθίζουμε. Οι αγώνες του “Ευχίδα” ‘αλλωστε, έχουν πάντα έντονο ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Τον ονομάζουμε δρόμο 9 Μουσών, διότι ένα μεγάλο μέρος του διασχίζει τον Ελικώνα, ο οποίος ως γνωστό ήταν ο τόπος κατοικίας των Μουσών.

Κάθε χρόνο είναι αφιερωμένος σε μια διαφορετική Μούσα, η οποία απεικονίζεται στο μοναδικό συλλεκτικό μετάλλιο της κάθε χρονιάς, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ξεχωριστή συλλογή για ‘όσους συμμετέχουν.Το 2018 ήταν αφιερωμένος στην Μούσα της Ιστορίας Κλειώ, το 2019 στην Μούσα του Έρωτα Ερατώ  ,το 2021  στην Μούσα της αστρονομίας Ουρανία ,το 2022 στην Μούσα των καλών τεχνών Καλλιόπη,και το 2023 ο αγώνας αφιερώνεται στην Μούσα της μουσικής Ευτέρπη.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή, 7 Μαΐου 2023

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 59 χλμ.

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου. Η διαδρομή του δρόμου 9 Μουσών -Ευτέρπη κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εξ΄ολοκλήρου.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Κυριακή, 7 Μαίου 2023, ώρα 02.00′ Αγ. Άννα

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή, 7 Μαίου 2023, ώρα 11.00’ Δελφοί.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ: 9 ώρες

Φόρμα συμμετοχής, απονομές, πρόγραμμα, άλλες παροχές και όλες τις οδηγίες και λεπτομέρειες θα τις βρείτε πολύ αναλυτικά στο site μας: www.euchidiosathlos.gr

Επικοινωνία: [email protected]  τηλ. 210 6635944, 6982712878

Σας περιμένουμε όλους με χαρά να ζήσετε την απόλυτη και ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ιστορική δρομική εμπειρία!!

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!!

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΥΧΙΔΑΣ!! ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΑΔΑ , Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΑΔΑ,  ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…