Home Εικόνες Αρχικής 13,14 και 15 Δεκεμβρίου τριήμερο «φωτιά» για τη Φωκίδα – Διαγώνιος, πανεπιστήμιο και αντισταθμιστικά!

13,14 και 15 Δεκεμβρίου τριήμερο «φωτιά» για τη Φωκίδα – Διαγώνιος, πανεπιστήμιο και αντισταθμιστικά!

13,14 και 15 Δεκεμβρίου τριήμερο «φωτιά» για τη Φωκίδα
Διαγώνιος, πανεπιστήμιο και αντισταθμιστικά!
-Με διυπουργική επιτροπή η Λίνα Μενδώνη θα προχωρήσει το διαχειριστικό σχέδιο του Δελφικού Τοπίου, δίνοντας οριστική απάντηση σε ένα καυτό και μακροχρόνιο πρόβλημα, αυτό των περιορισμών και της ανάδειξης του ελαιώνα.
-Η Φωκίδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και για πρώτη φορά με θετικό τρόπο.

Σε παραγωγικό οίστρο βρίσκεται το επιτελικό κράτος αναφορικά με την περιοχή μας, που για πρώτη φορά βρίσκεται πρωταγωνίστρια των εξελίξεων αφήνοντας οριστικά πίσω της το ρόλο του κομπάρσου των «μεγάλων γειτόνων», που την έθετε στο περιθώριο να λειτουργεί δορυφορικά και υποβοηθητικά.
Εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα το τριήμερο 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου η Φωκίδα θα αναζητήσει λύσεις για το διαγώνιο, το πανεπιστημιακό τμήμα και τα περίφημα αντισταθμιστικά! Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υλοποιεί τις αποφάσεις που ανακοίνωσε στην Άμφισσα και προχωράει στην ουσιαστική αντιστάθμιση των περιορισμών του Δελφικού Τοπίου.

Δελφικό Τοπίο ανάπτυξης και ανάδειξης

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Νάνσης Ψάλτη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το Διαχειριστικό Σχέδιο που έχει εκπονηθεί για το Δελφικό Τοπίο και κυρίως για τον ελαιώνα που είναι το βασικότερο κομμάτι του, ζωτικής σημασίας. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι σήμερα ο ελαιώνας διαχειρίζεται αποσπασματικά, από τους ιδιώτες των ελαιοκτημάτων και επαφίεται στην προαίρεσή τους. Το σχέδιο διαχείρισης αφορά το σύνολο των κτημάτων και βάζει κανόνες, αλλά δημιουργεί και οφέλη. Αναδεικνύει τον ελαιώνα, τον προστατεύει και διευκρινίζει τις χρήσεις γης, οι οποίες βελτιώνονται αισθητά προς όφελος των ιδιωτών, αλλά και της συνοχής του Δελφικού Τοπίου. Ήδη η κ. Μενδώνη προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν σοβαρά ζητήματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε συστήνεται διυπουργική επιτροπή, με τη συμμετοχή των υπουργείων Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού. Στο επίκεντρο βέβαια όλων των αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση του έργου της άρδευσης, το οποίο παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις με την ευθύνη να αιωρείται και να γίνεται μπαλάκι, από τον έναν στον άλλο, αν και τα αίτια είναι βαθύτερα και ουσιαστικότερα και βρίσκονται πέρα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες!

Ο διαγώνιος

Στις 13 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής στην περιοχή μας καλεσμένος του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Από το Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας ο υπουργός θα εξαγγείλει πανηγυρικά την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης της Α φάσης του έργου. Πρόκειται για το κομμάτι Γραβιά – Άμφισσα, το οποίο εντάχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υφυπουργού Ανάπτυξης ως δημόσιο έργο εθνικής σημασίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών-Μεταφορών «2021-2027», το οποίο υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ονομαστική – συγκεκριμένη αναφορά και διασφαλισμένη χρηματοδότηση, ποσού διακοσίων είκοσι (220.000.000) εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό δύο δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια (2.200.000.000) ευρώ.
Εξυπακούεται ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο της Φωκίδας και ένα από τα μείζονος σημασίας για την ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και φυσικά για τη Στερεά.

Το πανεπιστήμιο

Την επόμενη μέρα, 14 Δεκεμβρίου στη Φωκίδα θα βρίσκεται η πρυτανεία του Γεωπονικού πανεπιστημίου, όπου και θα συζητηθεί το ζήτημα της ελάχιστης βάσης και η επιρροή της στο υφιστάμενο τμήμα, οι προτάσεις του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη του τμήματος, η θέσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, το δεύτερο τμήμα, όπως και η συνεργασία του Γεωπονικού με ξένα πανεπιστήμια σε επίπεδο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.
Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος λόγω της ελάχιστης βάσης μπήκαν μόλις 18 νέοι σπουδαστές, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα είναι η απροθυμία των εισακτέων να το παρακολουθήσουν.

Πανελλαδική εμβέλεια απέκτησαν τα αντισταθμιστικά

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την ορεινή Δωρίδα και έχουν στοιχίσει την ανάπτυξη της περιοχής μας, θα ξεπεράσει τα πολιτικά ταμπού και για πρώτη φορά θα εισαχθεί σε επίσημη συζήτηση στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου. Φυσικά μιλάμε για τα αντισταθμιστικά, που μέχρι στιγμής έχουν κινήσει πανελλαδικά ενδιαφέρον, από περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Είναι η πρώτη φορά που το έργο του παραλίμνιου αγωγού αποσυνδέεται από τα αντισταθμιστικά και εξετάζονται στη βάση που πραγματικά ανήκουν, κοινώς στη ζημία που έχει προκληθεί σε όλο το νομό!
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ύπαρξη της λίμνης δημιουργεί τεράστια προβλήματα και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις καθώς η περιοχή δε μπορεί να αναπτυχθεί. Αγκάθι πάντα παραμένει το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης μη επιτρέποντας την αξιοποίηση ιδιοκτησιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αυτό γίνεται χωρίς καμία αποζημίωση ή απαλλοτρίωση, για όσους υφίστανται αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
Αυτό έχει ως φυσική συνέπεια το κόστος διαβίωσης των κατοίκων να έχει πολλαπλασιαστεί από την πολύ μεγάλη αύξηση των πάσης φύσεως προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω αύξησης των αποστάσεων των Κοινοτήτων, τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά κέντρα.
Την υποβάθμιση και σταδιακή εξαφάνιση των κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν εντός της ζώνης των 1.500 μέτρων. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης λειτουργούσαν πάνω από 70 κτηνοτροφικές μονάδες. Σήμερα έχουν απομείνει 40. Με την επιβολή του προαναφερθέντος περιοριστικού πλαισίου, καμία κτηνοτροφική μονάδα δεν μπορεί πλέον να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της, ούτε να υπαχθεί σε πρόγραμμα βελτίωσης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υφιστάμενες μονάδες οδηγούνται νομοτελειακά σε κλείσιμο. Αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή του Δήμου Δωρίδος, διότι η κτηνοτροφία και αντίστοιχες επιχειρήσεις μεταποίησης, αποτελούν πάνω από το 60% της οικονομικής δραστηριότητας.
Το κράτος από χρόνια θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων. Εντούτοις επιμένει να εφαρμόζει ένα ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, δημιουργώντας εμπόδια στην αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία ήπιων και μη ρυπογόνων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από τη λίμνη.

Τέλος, το τριήμερο αυτό θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των κορυφαίων προβλημάτων της Φωκίδας, ενώ αποτελεί θετική εξέλιξη το διαχειριστικό σχέδιο του ελαιώνα και η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα το υποστηρίξουν.

1 Σχόλιο

  1. Γιατί, τι πρόβλημα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμ. Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης; Μια χαρά κατοχυρωμένα είναι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…