Home Δήμος Δελφών Ως που μπορεί να φτάσει το ΠΑΣΟΚ; Που θα παιχτεί το «αύριο» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 22 Δεκεμβρίου, 2021

Ως που μπορεί να φτάσει το ΠΑΣΟΚ; Που θα παιχτεί το «αύριο» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ως που μπορεί να φτάσει το ΠΑΣΟΚ; Που θα παιχτεί το «αύριο» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Γράφει η Γιώτα Γιαννούλη

 

Σε φάση αναζήτησης των αιτιών της δημοσκοπική ς επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα  αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν μιααρκετά μεγάλη μάζα κεντρώων ψηφοφόρων που πλέον όχι μόνο λοξοκοιτάζουν αλλά δείχνουν να εντάσσονται στην αρχική τους κοίτη.

Τα επιχειρήματα που καταθέτουν προκειμένου να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο είναι δυο:

Το πρώτο έχει να κάνει με τα δημοσκοπικά ποσοστά που ήταν εξίσου ανεβασμένα το 2017, όταν εκλέχθηκε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Το δεύτερο τους επιχείρημα

είναι ότι ο Ανδρουλάκης και το αφήγημά του είναι πιο εύηχα σε δυσαρεστημένους υποστηρικτές του Μητσοτάκη και της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας

 

Για να εκλεγεί ένα κόμμα με ισχυρό ποσοστό και να γίνει κυβέρνηση, θέλει ένα ποσοστό περί το 44% του συνόλου του εκλογικού σώματος που φτάνει στην

κάλπη. Τα κόμματα εξουσίας, το απέδειξε η οικονομική κρίση, έχουν μια βάση που δεν ξεπερνά το 33%. Κοινώς, δεν τους φτάνει να κυβερνήσουν! Χρειάζονται λοιπόν εκείνο το 11%, που ενίοτε μπορεί να γίνει και 20%. Είναι κεντρώοι στο σύνολό τους και μπορούν να αποδεχτούν προτάσεις από την κεντροαριστερά, έως την κεντροδεξιά. Είναι εκείνο το κομμάτι που δεν έχει χάσει ακόμη ο Μητσοτάκης, μόνο και μόνο επειδή ο Τσίπρας δε μπορεί να αποτελέσει –προς το παρόν  τουλάχιστον αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση!

Κάνουν όμως λάθος ανάλυση και με βάση τα δυο κυρίαρχα τους επιχειρήματα. Το 2017 που εκλέχθηκε η Γεννηματά, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με σύνθημα «τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ». Έστηνε εξεταστικές και κατασυκοφαντούσε όποιον εν δυνάμει θα μπορούσε να βρεθεί απέναντί του. Εξάλλου, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να δείξει ένα παρόμοιο παράδειγμα. Το 2008 με τα γεγονότα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει δημοσκοπικά το 18%, όπως περίπου αυτό το νούμερο είχε φέρει και ο ίδιος ο Τσίπρας ως υποψήφιος τότε στην περιφέρεια Αττικής. Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο κόσμος όντως ενθουσιάζεται με τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα, αλλά είναι εξίσου γεγονός ότι αυτή η άνοδος μπορεί να αποτελέσει προπομπό για πραγματική άνοδο, όπως έγινε και με το ΣΥΡΙΖΑ το 2012!

Αναφορικά δε με το δεύτερο επιχείρημα έχει ένα δίκιο και δυο άδικα. Το δίκιο είναι πως ναι, στις εντυπώσεις μπορεί να κλέψει το «πλεόνασμα» του Μητσοτάκη που ήδη

θα του είχε φύγει με άλλον αντίπαλο. Το ένα άδικο είναι πως οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς παραδοσιακά ήταν από 3 έως 5 % , μείον το κομμάτι του Λαφαζάνη που αποχώρησε το 2015 . Όλη η υπόλοιπη δύναμη που πήρε είναι μετακινούμενη από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη αριστερά . Στην αρχή έφευγαν από πίκρα και απογοήτευση, μετά από συμφέρον, αφού το 5% δεν είχε κάτι να τους προσφέρει. Εκείνοι που έφυγαν από απογοήτευση έχουν ήδη καταλάβει ότι για την κρίση, εντός ευρωζώνης δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος. Επίσης οφείλουν να έχουν καταλάβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε από έναν άκρατο λαϊκισμό, που ωστόσο όταν κυβέρνησε αναδιπλώθηκε και όχι μόνο ακολούθησε την ίδια πολιτική, αλλά και πολύ πιο ακραία. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι είχαν ψευδαισθήσεις και δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τελειώνουμε με τους δανειστές! Επί των ημερών του, μόνο όσοι τα είχαν χάσει όλα έπαιρναν κάποιο επίδομα για να φάνε και να αγοράσουν κουβέρτες για το παγκάκι! Η ομάδα που δυστύχησε πραγματικά είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες! Στην ουσία πάντως η απάντηση στο επιχείρημα είναι το ίδιο το επιχείρημα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ισχυρές δυνάμεις αν παγιωθεί η αυξητική τάση του ΠΑΣΟΚ, για τον πολύ απλό λόγο ότι αν καταλάβουν εκείνοι που πήγαν από συμφέρον ότι κατρακυλάει και δεν έχουν ελπίδα, θα επιχειρήσουν να επαναπατριστούν. Εδώ βέβαια, οφείλουμε να πούμε πως άποψη του Ανδρουλάκη είναι να μη δεχτεί πίσω τους γενίτσαρους!

 

Εκεί θα παιχτεί: Ποιο κόμμα και ποιος αρχηγός θα πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη αντιπρόταση

 

Κλείνοντας, έχει αξία να σημειώσουμε πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τη γκρίνια, την τοξικότητα, το λαϊκισμό, την εύκολη και ανέξοδη κριτική. Ο κόσμος που διαμορφώνει αποτέλεσμα θέλει προτάσεις, θέλει ένα αισιόδοξο σενάριο που θα είναι παράλληλα και υλοποιήσιμο. Θέλει μετρημέ- νες κουβέντες, αλλά λέξεις που να πιάνουν τόπο. Δε θέλει να τον καλούν να μην πληρώσει τα διόδια και όταν γίνονται κυβέρνηση να διπλασιάζουν το χρόνο των συμβάσεων και να πολλαπλασιάζουν τις τιμές. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης δείχνει να επαναλαμβάνει την τακτική που τον οδήγησε στην κυβέρνηση, χωρίς όμως οι συνθήκες να είναι οι ίδιες, ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στο πολιτικό σύστημα . Ο κόσμος πλέον δείχνει να μην πείθεται από τέτοιες τακτικές ενώ ακόμη και το ακρολαϊκιστικό κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα εκφράζεται με το αντιεμβολιαστικό πρόσημο, πρόλαβε και το καπάρωσε η ακροδεξιά. Οπότε η στείρα άρνηση και η γκρίνια δεν έχουν ευρεία απήχηση στην κοινωνία και κυρίως στο υγιές κομμάτι αυτής. Ο κόσμος θέλει να ακούσει 5 προτάσεις για την ανάπτυξη, όχι 55 και αερολογίες, θέλει άλλες 5 για την υγεία και άλλες 5 για την παιδεία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Το κόμμα που θα κυριαρχήσει εντέλει στην κεντροαριστερά θα είναι εκείνο που θα φέρει ξανά την ελπίδα για το χώρο , μια ελπίδα που θα πατάει σε γερές βάσεις και όχι σε μπουρδολογίες πανικού! Τσίπρας και Ανδρουλάκης θα βρεθούν σε μια παρ- τίδα πολιτικού μπρα ντε φερ και ο καλύτερος κερδίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…