Home Αθλητικά Χ. Μωραίτης: Φασισμός: η χειρότερη πολιτική ιδεολογία
Αθλητικά - Εικόνες Αρχικής - 18 Φεβρουαρίου, 2022

Χ. Μωραίτης: Φασισμός: η χειρότερη πολιτική ιδεολογία

Η επίμαχη ανάρτηση του Χρήστου Μωραίτη

“Να το γράψω….Να μην το γράψω….Θα το γραψω κι ας παρεξηγηθώ απο πολλούς ίσως χαρακτηριστω και φασίστας(Που δεν είμαι φυσικα): επειδή εχω πιάσει πολλές φορές την δικαιοσύνη φάουλ, κλείνεις τον δολονοφονο του Αλκη σε ενα μπουντρούμι με τον πατέρα του και του δίνεις κι ενα δρεπάνι (του πατέρα )…”

 

Σε μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες , με το πρόσημο να μπαίνει κυρίως στα ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού , ο πολύπειρος προπονητής του Γ.Σ. Ιτέας Χρήστος Μωραΐτης μιλά για τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη , τις ευθύνες της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας για τη βία στον αθλητισμό αλλά και για το φασισμό τον οποίο χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη πολιτική ιδεολογία που έχει υπάρξει ποτέ.
Δεν παραλείπει να μιλήσει και για την αγάπη της ζωής του αναλύοντας , με πολύ εύστοχο και αξιοδάβαστο τρόπο, τη φιλοσοφία που τον διακατέχει θεωρώντας τη φετινή χρονιά επιτυχημένη, παρά τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.
Τέλος, μιλά για τους προσωπικούς του στόχους τονίζοντας ότι τα όνειρα του ξεκίνησαν στην Ιτέα αλλά δεν γνωρίζει που θα τελειώσουν.

 

Στο προσωπικό σου προφίλ για τη δολοφονία του Άλκη έγραψες ότι : «επειδή εχω πιάσει πολλές φορές την δικαιοσύνη φάουλ, κλείνεις τον δολοφόνο του Αλκη σε ένα μπουντρούμι με τον πατέρα του και του δίνεις κι ένα δρεπάνι(του πατέρα)..Ταυτόχρονα άφησες αιχμές για τη δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι αν θεωρείς υπεύθυνους τους δικαστές ή τους πολιτικούς που ψηφίζουν τους νόμους

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το χώρο και το χρόνο ώστε να καταθέσω τις απόψεις μου, αθλητικές και μη.
Ναι, αυτό που έγραψα στο προφιλ μου το έβγαλα μέσα από την ψυχή μου και φυσικά αφήνω αιχμές και για τους πολιτικούς που ψηφίζουν τους νόμους και για τη δικαιοσύνη που τους εφαρμόζει. Η γνώμη μου , λοιπόν, είναι ότι τις περισσότερες φορές έχουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης και μεγάλη ελαστικότητα στην εφαρμογή των νόμων.
Εν προκειμένω , ο δολοφόνος του Άλκη θα “φαει” ισόβια. Το “ισόβια” μεταφράζεται στη σημερινή έκδοση σε 15-20 χρόνια. Μετά δηλαδή θα έχει σωφρονιστεί; Εγώ λέω θα βγει κύριος στην κοινωνία για να συνεχίσει την ίδια παραβατική συμπεριφορά, Συγνώμη, αλλά εγώ το “ισόβια” το αντιλαμβάνομαι ως “ισόβια”, δηλ για το υπόλοιπο της ζωής. Το λέω με πλήρη γνώση του τι λέω γιατί σίγουρα θα με παρεξηγήσουν όλοι οι “δημοκρατικοί” πολίτες . Σε τέτοιες περιπτώσεις θα έλεγα ότι η πολύ δημοκρατία βλάπτει.Τέλος πάντων, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια συνέντευξη. Θεωρώ λοιπόν, κλείνοντας το θέμα, ότι πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο νόμου το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται επακριβώς.

Ταυτόχρονα έγραψες ότι δεν είσαι φασίστας. Αλήθεια, τι είναι για εσένα ο φασισμός ;

Φασισμός είναι η χειρότερη πολιτική ιδεολογία που έχει υπάρξει. Ο Φασισμός βρίσκεται παντού καθημερινά, στον εργασιακό μας χώρο, στα σπίτια μας , στα πολιτικά κόμματα. Γενικά τα τελευταία χρόνια είχε κατακτήσει σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας , ένα γεγονός που με λυπεί ιδιαίτερα. Συμπερασματικά να πούμε ότι δεν απαντάμε στο φασισμό με απλή ηθική αγανάκτηση.Για να παταχθεί χρειάζεται αγώνας, παιδεία, αξίες, οράματα, Έχουμε υποχρέωση να παίρνουμε τη ζωή μας στα δικά μας χέρια.

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι γενεσιουργές αιτίες της βίας στον αθλητισμό και πες μου αν θεωρείς ότι μπορεί να εξαλείφει και με ποιο τρόπο.

Η βία στον αθλητισμό είναι διαχρονικα ένα παγκόσμιο κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες .Οι αιτίες είναι πολλές και γνωστές αλλά θα χρειαζόταν όλα τα φύλλα τηw εφημερίδας για να το αναλύσουμε. Επιγραμματικά , θα αναφέρουμε το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, την έλλειψη ιδανικών, οραμάτων και αξιών που οδηγούν αυτούς τους νέους ανθρώπους στην περιθωριοποίηση και κατ επέκταση στην παραβατικότητα. Η ανεργία που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία και η πιεστική καθημερινότητα μας είναι στοιχεία που με τη σειρά τους και αυτά συμβάλλουν αρνητικά. Επίσης, η εμπορευματοποίηση γενικότερα του αθλητισμού καλλιεργεί με κάθε τρόπο τη νίκη και οξύνει γενικότερα την κατάσταση . Αφήνω τελευταία την κρίση που υπάρχει στο θεσμό της οικογένειας και της εκπαίδευσης θεωρώντας ότι είναι σημαντικοί παράγοντες στο να βρεθεί η λύση μέσα από αυτές ώστε να δομήσουμε σωστές προσωπικότητες . Εν κατακλείδι θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε κοινωνικο-προληπτική στάση και όχι μόνο κατασταλτική στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργες αιτίες..

Κατά καιρούς έχουμε δει βία και στα παιχνίδια Ιτέας –Άμφισσας . Θεωρείς ότι οι φίλαθλοι ενεργούν μόνοι και αυθόρμητα υπό την επήρεια ενός βαλκώδες τοπικισμού ή ότι υποδαυλίζεται από κάπου αυτή η βία;

Είναι αστείο πραγματικά να θεωρούμε ότι υπάρχει χουλιγκανισμός στα παιχνίδια μεταξύ των δύο μικρών μας πόλεων. Θεωρώ ότι κάποιοι μεμονωμένα – και σίγουρα όχι οργανωμένα – δρουν υπό την επήρεια του βλακώδους τοπικισμού και οδηγούνται σε κάποιες κατακριτέες πράξεις . Είμαι σίγουρος ότι όποιος δρα κατ αυτόν τον τρόπο βρίσκει απέναντί του τα υγιώς σκεπτόμενα σωματεία.Αθλητισμός και βία είναι σε πλήρη αντιδιαστολή και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω και μέσα από την εφημερίδα σας.

Φέτος η ανδρική ομάδα δεν τα πάει πολύ καλά. Τι φταίει ;Πιστεύετε ότι στο τέλος θα καταφέρετε να σώσετε την παρτίδα ή η ομάδα θα κινδυνέψει;:

Διαφωνώ κάθετα ότι η ανδρική ομάδα δεν πάει καλά. Εσεις που το βλέπετε καθαρά βαθμολογικά μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Εμεις όμως στο Γ.Σ. Ιτέας έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία.
Τα βλέπουμε λίγο διαφορετικά. Το καλοκαίρι αποφασίστηκε από κοινού με την πολύν δραστήρια και αξιόλογη διοίκηση να δώσουμε χρόνο και ρόλο σε αρκετά νεαρά, ταλαντούχα παιδιά που έχουμε στα τμήματα υποδομής. Αυτό έχει το βαθμολογικό κόστος του, όπως το βλέπετε εσείς αλλά εμείς θεωρούμε ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε τεράστιο κέρδος με τα παιδιά αυτά που θα αποκτήσουν εμπειρίες και θα πρωταγωνιστήσουν στα πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια. Έχω ξαναπεί ότι στόχος μας είναι η ανάδειξη των παιδιών που έχουμε και όχι από μόνη της η παραμονή στην κατηγορία.
Αυτό το ασπαζόμαστε όλοι στο σύλλογο σαν ευαγγέλιο.Εξάλλου, αν πέσουμε δεν θα χάσουμε έσοδα από τα …τηλεοπτικά μας δικαιώματα.Θυμίζω το 2020 κερδίσαμε την άνοδο στη Γ Εθνική ως δευτεραθλητές με δικά μας παιδιά και χωρίς μεταγραφές αλλά αρνηθήκαμε ευγενικά γιατί αν ανέβεις κατηγορία μπαίνεις σε άλλα μονοπάτια τα οποία εμείς δεν θέλαμε να περπατήσουμε . Θεωρώ, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο πλάνο εκπέμπει υγεία, αρέσει σε όλους μας (Διοίκηση , προπονητές, κόσμο). Και πιστέψτε με. Πολλοί σύλλογοι θα το έκαναν αν μπορούσαν αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η παιδική και η εφηβική ομάδα τα πάνε θαυμάσια και ήδη πέρασαν στη 2η φάση. Το σχόλιό σας και οι στόχοι σας για εφέτος.

Σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής σκοπός μας είναι να παίξουν όσο πιο πολλά παιχνίδια γίνεται γιατί έτσι θεωρώ πως βελτιωνεται ένας αθλητής.Δεν είναι στόχος μας το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ σε αυτές τις ηλικίες, τουλάχιστον για μένα.
Δεν θα το θυμάται, άλλωστε, κανένας σε 4-5 χρόνια εκτός των ίδιων των παιδιών. Εδώ πέφτουν στην παγίδα τα περισσότερα σωματεία. Στο βωμό του αποτελέσματα “βιάζονται” παιδικές ψυχούλες.Υπάρχουν προπονητές που στα τμήματα υποδομών βγάζουν τα κόμπλεξ τους, παράγοντες που μέσα από το αποτέλεσμα θα “φάνε” 20-30 ευρώ από το γονιό.Στόχος αυτών των ηλικιών θα πρέπει να είναι η προετοιμασία των παιδιών ώστε αργότερα να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο. Εγώ, ένα σύλλογο τον παρομοιάζουν με δένδρο. Τα τμήματα υποδομής του συλλόγου είναι οι ρίζες του και τα κλαδιά του το ανδρικό τμήμα. Αν δεν έχεις στέρεες ρίζες το δένδρο αργά ή γρήγορα θα πέσει. Πετυχημένος προπονητής στα τμήματα υποδομής δεν είναι αυτός που η ομάδα του θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά αυτός που θα έχει επηρεάσει όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται και θα τα έχει στρέψει στον αθλητισμό. Μεγάλη και ανεξάντλητη η κουβέντα για τα τμήματα υποδομής…

Ποιόν θεωρείς φαβορί για τον τίτλο στη Α ΕΣΚΑΣΕ;

Υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων , όπως είναι στη βαθμολογία, που έχουν ξεχωρίσει. Λοκρός, Άρης Θηβας, ΓΑΣ Αμφισσας, ΑΕΕΠ Χαλκίδας για την ώρα δείχνουν ικανές για την άνοδο. Επειδή όμως έχω μεγάλη εμπειρία από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα το οποίο έχει να διανύσει ακόμη 13 αγωνιστικές , πολύ δρόμο δηλ, δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε τίποτα, ειδικά εδώ που αναφερό μαστε σε τοπικό επίπεδο και ερασιτέχνες αθλητές. Πρέπει να έχεις διάρκεια, τύχη και να δουλεύεις με συνέπεια για να φτάσεις στο στόχο σου.Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την πανδημία που χτυπά κάθε λίγο τις ομάδες και μπορεί να αλλοιώσει αποτελέσματα ή ακόμη και το ίδιο το πρωτάθλημα.

Πρόσφατα ο Σπύρος Τζαμτζής μας δήλωσε ότι στόχος του ΓΑΣ Άμφισσας είναι όσο ψηλότερα αν είναι δυνατόν η τετράδα. Θεωρείς ότι μπορεί να τα καταφέρει;

Ο ΓΑΣ Αμφισσας έχει δείξει μια αξιοθαυμαστη σταθερότητα στο πρωτάθλημα και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο έως τώρα. Βεβαίως και μπορεί να είναι στην τετράδα με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής. Το εύχομαι, αφού το θέλει τόσο.

Έχεις βγει πολλές φορές καλύτερος προπονητής στην Περιφέρειά μας. Το ερώτημα είναι αν τα όνειρά σου στο μπάσκετ αρχίζουν και τελειώνουν στη Φωκίδα ή αν μελλοντικά σκέφτεσαι κάτι καλύτερο

.Τα όνειρα μου ξεκίνησαν στην Ιτέα αλλά δεν ξέρω φυσικά που θα τελειώσουν. Αυτή την στιγμή απολαμβάνω να δουλευω για τον

Γυμναστικό Σύλλογο. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω, να προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να κάνω τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ και μέσω του αθλήματος να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβέυω. Θέλω να συνεχίσω να βλέπω στα μάτια των παιδιών τη δύναμη και την αλήθεια που έχουν οι παιδικές ψυχές και να προσπαθώ να τα εμπνέω να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν προπονητή από την αγάπη που λαμβάνει από τους αθλητές του κι αυτό δεν ανταλλάσσεται με τίποτα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…