Home Δήμος Δωρίδας «Χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη»
Δήμος Δωρίδας - 19 Ιουλίου, 2014

«Χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη»

 Για τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στη Δωρίδα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε περιοχής, τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη των παραλιακών και ορεινών περιοχών, αλλά και τις δυνατότητες και ελλείψεις Δήμου και Περιφέρειας, αναφορικά με τις υποδομές και την προβολή, μιλούν στην ΩτΦ δύο γνωστοί επιχειρηματίες της Δωρίδας και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και στην προηγούμενη θητεία αλλά και στη νέα, κ.κ. Παναγιώτης Ζέτος και Κώστας Παλασκώνης.

 

Παναγιώτης Ζέτος: «Η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου για ανάπτυξη. Χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τουρισμό»



«Ο Δήμος μπορεί, πρέπει και είναι επιβεβλημένο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού», επισημαίνει στην ΩτΦ, ο κ. Παναγιώτης Ζέτος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δωρίδας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σίγουρα κάποια θέματα δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το Δήμο, αλλά από τη φιλοσοφία της εκάστοτε Κυβέρνησης. «Αν εμπεδωθεί ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι μπορούμε να σταθούμε και να ορθοποδήσουμε», τόνισε.
Εστιάζοντας στα βασικά προβλήματα της περιοχής ο κ. Ζέτος ξεκαθάρισε πως με οδικά δίκτυα της δεκαετίας του ’70 και νωρίτερα, είναι αδιανόητο ένας επισκέπτης από κάποια χώρα της Ε.Ε. να χρειάζεται 2-3 ώρες για να φτάσει στο αεροδρόμιο και άλλες 5 ώρες για να προσεγγίσει κάποια περιοχή της Δωρίδας. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στους ανύπαρκτους βιολογικούς καθαρισμούς της παραλιακής Δωρίδας, επισημαίνοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν στους οικισμούς απορροφητικοί βόθροι. «Για όλα αυτά την ευθύνη πρωτίστως έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση και όχι ο Δήμος. Είναι αδιανόητο εμείς ως επαγγελματίες να κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε επισκέπτες στην περιοχή και να συναντάμε παντού τοίχους, αναφορικά με τις υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν εμείς οι επαγγελματίες να προσπαθούμε για παράδειγμα να συμμορφώσουμε τις παραλίες και να συναντάμε συνεχώς εμπόδια από υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η κτηματική υπηρεσία, την αστυνομία, το λιμενικό κ.α. Όσο και αν το επιθυμείς δεν σε αφήνουν να καλλωπίσεις το χώρο σου, τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες για να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαύσει τις ανέσεις που θέλει ή που χρειάζεται γιατί βρίσκεις τις υπηρεσίες απέναντί σου… και το βασικότερο δεν μπορείς να περιμένεις ανάπτυξη και αύξηση του τουρισμού όταν στις περιοχές σου δεν διαθέτεις καμία υποδομή υγειονομικής περίθαλψης. Στη Δωρίδα η υγεία έχει διαλυθεί εντελώς και δεν βρίσκεις γιατρό σε κανένα σημείο. Πως λοιπόν θα έρθει ο επισκέπτης αφού δεν του παρέχεις το σημαντικότερο, την ασφάλεια του σε περίπτωση που πάθει το οτιδήποτε. Ο Δήμος από την άλλη μεριά προσπαθεί με όποια μέσα διαθέτει αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει ανταπόκριση», επεσήμανε ο κ. Ζέτος.

«Στην περιοχή μου δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια»

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, η πολιτεία και η κυβέρνηση, οι εκάστοτε υπουργοί στον τομέα τους, να σκύψουν πάνω στο κεφάλαιο τουρισμός, να αφήσουν τις εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου, ότι εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν τη χώρα μας. «Θα πρέπει να αφουγκραστούν τους επιχειρηματίες της κάθε περιοχής, οι οποίοι αγωνιούν και προσπαθούν για την πραγματική ανάπτυξη του τουρισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι επιβεβλημένο, πως με το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να αξιολογηθούν τα αιτήματα των Δήμων και να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, αν φυσικά θέλουμε να έχουμε τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Ακουμπάω σχεδόν τα 35 χρόνια ως εργαζόμενος στον τουριστικό τομέα και πρόσφατα επιχειρηματίας και θεωρώ ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που ξεκίνησα να ασχολούμαι, από την πολιτεία δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Στην περιοχή μου δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα δύο σημαντικά έργα ξεκίνησαν, το αγκυροβόλιο και η μαρίνα Τριζονίων καθώς και η ανάπλαση της παραλίας Τολοφώνας και όλοι γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο  κ. Μπακογιάννης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρκεστεί σε συμβούλους εξαρτημένους από παλιές αντιλήψεις και με τοπικιστική νόσο»

Ο κ. Ζέτος υποστήριξε ακόμα πως ο Δήμος Δωρίδας κατά την προηγούμενη θητεία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής, δυστυχώς όμως όπως ο ίδιος τόνισε τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιητικά. Ελπίζει ωστόσο, πως στη νέα θητεία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, με την προϋπόθεση πάντα ότι επιτέλους  η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στο Δήμο σε ότι αφορά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής, όπως οι βιολογικοί, οι αναπλάσεις, τα οδικά δίκτυα και φυσικά την δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα καλύπτει τουριστικές και μη περιοχές. Προτείνει δε να συγκροτηθεί μία επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται κατά κανόνα από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει «θα κλαίμε τη μιζέρια μας και θα περιμένουμε απλά να περάσει κάποιος από την περιοχή μας για απόδραση ως κοντινός προορισμός και αυτό δεν θα έχει τελειωμό». 
«Προσπάθειες από το Δήμο γίνονται αλλά δεν έχει στο πλευρό του την Περιφέρεια και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει να επισκεφτεί την περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις σώμασι τα προβλήματα, πριν καταρτίσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της πενταετίας. Θεωρώ ότι ο κ. Μπακογιάννης καθότι νέος έχει όραμα και δυνάμεις αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρκεστεί σε συμβούλους εξαρτημένους από παλιές αντιλήψεις και με τοπικιστική νόσο, βλέπε τόπο καταγωγής τους. Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς για κάποιους ο Νομός Φωκίδας εδώ και δεκαετίες σταματά στο Γαλαξίδι.  Όσον αφορά τα έργα υποδομής και ανάπτυξης δυστυχώς από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Με το να εκδώσει φυλλάδια και έντυπα με πλασματικές φωτογραφίες δεν νομίζω ότι θα πετύχει την ανάπτυξη, γιατί ο επισκέπτης θα έρθει την πρώτη φορά, θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα απέχει και δεν θα ξανάλθει. Επί χρόνια στο κεφάλαιο τουρισμός διανύουμε μία εικονική πραγματικότητα με αποτέλεσμα οι τουρίστες να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη. Αν διαφημίσουμε για παράδειγμα τη μαρίνα Τριζονίων και έρθει κάποιος επισκέπτης θα πάθει σοκ!», επεσήμανε.



«Το αγκυροβόλιο Τριζονίων έχει καταντήσει πλέον «νεκροταφείο» τουριστικών σκαφών»

Ο κ. Ζέτος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο οδικό δίκτυο της Δωρίδας, ξεκαθαρίζοντας πως χρειάζεται επισκευές και συντήρηση. «Πως θα προωθήσεις από την παραλιακή Δωρίδα την Λίμνη του Μόρνου ή περιοχές του ορεινού όγκου, όταν ο επισκέπτης πρέπει να διανύσει απόσταση 2-3 ωρών και με κίνδυνο της ζωής τους; Θα πρέπει επίσης ο επισκέπτης να γνωρίζει ότι η Λίμνη του Μόρνου τροφοδοτείται από τα λύματα των γύρω οικισμών. Θα πρέπει επιτέλους να τελειώσουν τα ψέματα και να ρίξουμε βάρος στις υποδομές και μετά θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα. Εκτός από τη φυσική ομορφιά δεν έχουμε τίποτε άλλο να δείξουμε στον τουρίστα», ανέφερε.
Επιπλέον έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες τα αποχετευτικά έργα, τους βιολογικούς καθαρισμούς καθ’ όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, τις αναπλάσεις, το ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο σε όλο το Δήμο, την αξιοποίηση της Ορεινής Δωρίδας, της Λίμνης του Μόρνου, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, τη στόχευση σε τουριστική περίοδο μεγάλης διάρκειας, την ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θρησκευτικών μνημείων και μοναστηριών και φυσικά τη συγκρότηση ενός συστήματος υγείας που θα καλύπτει την όλη τη Δωρίδα. Εστίασε δε στο Λιμάνι των Τριζονίων και το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών, τονίζοντας πως το αγκυροβόλιο έχει καταντήσει πλέον «νεκροταφείο» τουριστικών σκαφών.

 

Κώστας Παλασκώνης: «Η Δωρίδα, με τις κατάλληλες δράσεις  μπορεί κάλλιστα να έχει τουρισμό όλο το χρόνο»



«Θεωρώ πως ο Δήμος πρέπει να είναι πρωτεργάτης και να συμβάλλει στο μέτρο που μπορεί για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη τη Δωρίδα», αναφέρει στην ΩτΦ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας, κ. Κώστας Παλασκώνης. 
Ο ίδιος αναφέρει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπου στους δήμους η ΣΑΤΑ έχει περικοπεί στο 70%, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο μισό δεν μπορεί να ελπίζει σε θαύματα, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε μπορεί να πετύχει με τα εργαλεία και τους πόρους που διαθέτει σημαντικά πράγματα στην τουριστική ανάπτυξη τόσο των παραλιακών όσο και των ορεινών περιοχών. 
«Η Δωρίδα έχει να προσφέρει πολλά. Βουνό, θάλασσα, μονοπάτια, λίμνη, φυσικό περιβάλλον και πολλά άλλα. Σε μία ώρα από την Αρτοτίνα που έχει 1350 μ. υψόμετρο βρίσκεσαι στην Τολοφώνα. Μπορούν  να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, όπως ο περιηγητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.α. Το φυσικό περιβάλλον αδιαμφισβήτητα προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες.   Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε το δάσος μας, ίσως με τη δημιουργία δασικού χωριού. Γενικότερα θεωρώ ότι η Δωρίδα, με τις κατάλληλες δράσεις  μπορεί κάλλιστα να έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Δυστυχώς όμως, δίχως την κατάλληλη προβολή δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη. Αν δε δείξεις αυτό που έχεις πως θα προσελκύσεις επισκέπτες», τόνισε.

«Οι υποδομές και ειδικά τα οδικά δίκτυα πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι»

«Το μείζον πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η Δωρίδα στον τουριστικό τομέα, είναι οι υποδομές. Χωρίς αυτές σαφώς και δεν νοείται ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παλασκώνης, επισημαίνοντας πως πρέπει οι Δήμαρχοι Δωρίδας, Σπερχιάδας και Ναυπάκτου να δημιουργήσουν ένα κοινό πλαίσιο δράσεων τουλάχιστον για οδικά έργα αλλά και την ανάπτυξη μεταξύ αυτών των όμορων Δήμων, αφού αυτές οι επαφές θα είναι προς το συμφέρον όλων. 
Συνεχίζοντας ανέφερε πως σαφώς έχουν γίνει κάποια βήματα από το Δήμο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν.
«Δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες χρόνο με το χρόνο αλλάζουν προς το χειρότερο. Πριν μία δεκαετία βεβαίως μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα γιατί υπήρχαν χρήματα. Από την άλλη μεριά η κεντρική εξουσία δημιουργεί προβλήματα γενικότερα στην περιφέρεια, αφού πλέον δεν δίνεται η απαραίτητη χρηματοδότηση για έργα. Παλαιότερα υπήρχαν προοπτικές σήμερα όμως όχι. Τότε όμως που τα οικονομικά ήταν ανθηρά δεν έγιναν κάποια πράγματα τα οποία σήμερα λείπουν από την περιοχή. Θα έπρεπε για παράδειγμα να υπάρχουν κεντρικοί άξονες προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση από όλα τα χωριά σε πόλεις ή κέντρα. Πως θα προσελκύσεις έναν επισκέπτη να γυρίσει το Νομό, όταν δεν συνδέεται η Φωκίδα, Βορράς και Νότος; Το λιμάνι της Ιτέας θα έπρεπε να είναι σημείο πρόσβασης, το Γαλαξίδι με την πλούσια ναυτική ιστορία πόλος έλξης. Ο Θεός έχει προικίσει το νομό μας αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται ανάπτυξη, προβολή, πίεση, θέληση… χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Δυστυχώς μείναμε στα λόγια χωρίς ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Πολλοί ηγέτες πέρασαν από τη Φωκίδα αλλά κανείς δεν κατάφερε να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη»

Ο κ. Παλασκώνης αναφερόμενος στη Λίμνη του Μόρνου ξεκαθάρισε πως σαφώς και δεν πρέπει να στερήσει η περιοχή από την Αθήνα το νερό, από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί και η Δωρίδα να στερείται της ανάπτυξης γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή. 
«Φυσικά και δεν μπορούμε να στερήσουμε στους ανθρώπους το νερό αλλά δεν μπορούν όμως να στερούν από την περιοχή χρόνο και έσοδα. Γιατί να είμαστε αναγκασμένοι να διαρκεί τόσες ώρες το ταξίδι μας για να φτάσουμε στον τόπο μας, γιατί να μην δίνονται αντισταθμιστικά στην περιοχή, γιατί να μην αναπτυχθεί η Λίμνη του Μόρνου όπως η λίμνη Πλαστήρα με σπορ, όπως η κωπηλασία και άλλες ήπιες δραστηριότητες. Από τη μία απαγορεύονται οι τουριστικές επενδύσεις και από την άλλη υπάρχουν μαντριά, γίδια και μοσχάρια στα 100 μ. Αυτές οι ακαθαρσίες, τα λύματα από τις φυλακές, το ΧΥΤΑ Λιδωρικίου, όλα καταλήγουν στον Μόρνο.», ξεκαθάρισε. 
Ξεκαθάρισε δε, πως για σωστή προβολή θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει καταγραφή όλων των μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα όλων των σημείων ενδιαφέροντος της κάθε περιοχής. 
Συνεχίζοντας ο κ. Παλασκώνης ανέφερε πως πέρασαν διάφοροι ηγέτες αλλά κανείς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη Φωκίδα. «Βρισκόμαστε σε περίοδο καταστροφής, της βόλεψης, της τσέπης μας και όχι της ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα πλέον παρά μόνο πρόσκαιρη ανάπτυξη. 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…