Home Πολιτισμός Τα λουκέτα απειλούν την αγορά
Πολιτισμός - 12 Ιουλίου, 2014

Τα λουκέτα απειλούν την αγορά

 Σε δεινή κατάσταση είναι οι επαγγελματίες του νομού, από τη δυσβάσταχτη φορολογία και τα οικονομικά μέτρα που έχουν συρρικνώσει το τζίρο τους, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Επιμελητηρίου με τις επιχειρήσεις που «γονατίζουν και κλείνουν, να είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που ανοίγουν. 

Ειδικότερα, από την 1-1-2013 έως τις 31-12-2013 στο Εμπορικό Τμήμα άνοιξαν 25 επιχειρήσεις και έκλεισαν 32, δηλαδή συνολικά 7 επιχειρήσεις περισσότερες έκλεισαν σε σχέση με αυτές που έκαναν έναρξη. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό στις ατομικές επιχειρήσεις και είναι λογικό, αφού πρόκειται για μικρά καταστήματα, όπου συνήθως ο ιδιοκτήτης τους αυτοαπασχολείται στην επιχείρηση του ή απασχολεί πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.
Στο τμήμα της Μεταποίησης έχουμε 12 επιχειρήσεις ν’ ανοίγουν και άλλες τόσες να κλείνουν, ενώ και σε αυτό το τμήμα οι ατομικές επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο είναι περισσότερες.
Στο τμήμα των Υπηρεσιών έχουμε 75 επιχειρήσεις να κάνουν έναρξη και ισόποσες να κλείνουν, ενώ και εκεί η ατομικές επιχειρήσεις που κλείνουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κάνουν έναρξη.
Σε σύνολο έτους έναρξη έκαναν 112 επιχειρήσεις και έκλισαν 119. 
Φέτος, αν και ακόμη δεν έχει διαφανεί η τάση, για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμη οι περισσότεροι δεν έλαβαν εκκαθαριστικά από την Εφορία, τα λουκέτα αναμένεται να είναι η μεγάλη απειλή για πολύ μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων και αυτό γιατί αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι επιβαρύνσεις για όλους και κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
Οι μικροεπαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν στην εφορία θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Ο μέσος όρος των δηλώσεων είναι χρεωστικές με φόρο που αγγίζει τα 1.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις  η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σύμβαση μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών αλλά θα πρέπει να εμφανίζουν δαπάνες με αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους για να μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει με την κλίμακα των μισθωτών. Παράλληλα επιβαρύνονται και με το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
Στα μέχρι τώρα στοιχεία του Επιμελητηρίου βλέπουμε ότι από την 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι και χθες στο Εμπορικό Τμήμα άνοιξαν 15 επιχειρήσεις και έκλεισαν 13, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας και πάλι όμως στις ατομικές επιχειρήσεις τα λουκέτα έχουν αυξητική τάση σε σχέση με τις ενάρξεις.
Στη Μεταποίηση άνοιξαν πέντε και έκλεισαν τρεις, ενώ σε καλή κατάσταση δείχνει να είναι ο τομέας των Υπηρεσιών με 41 ενάρξεις και 33 κλεισίματα. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 61 και έχουν κλείσει 49 επιχειρήσεις στη Φωκίδα.
Τέλος, φαίνεται ότι η τοπική οικονομία έχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων τόνωσης της αγοράς και αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Ούτως ή άλλως, η υψηλή φορολογία, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει και να γιγαντώνει το τέρας της φοροδιαφυγής, από το οποίο βγαίνουμε χαμένοι όλοι, αφού για το κράτος σημαίνει λιγότερα έσοδα, για τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ακόμη εξακολουθούν να πληρώνουν, συνεπάγεται με περισσότερους φόρους.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…