Home Πολιτικά - Φωκίδα Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Μαΐου, 2019

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται

 Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται

 

Κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι χαλαρή και ότι ο πολίτης των κρατών μελών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αισθάνεται την αμεσότητα της σχέσης του με το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό, ως ένα βαθμό είναι σωστό, γιατί εντέχνως τα κόμματα δεν έχουν αφιερώσει επικοινωνιακό χρόνο να γίνει κατανοητό το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών αυτών. Μάλιστα, σε αυτές τις εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πάει να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση. Και αυτό είναι σε ένα βαθμό κατανοητό, αφού είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση από το 2015. 

Η ουσία όμως είναι πολύ πιο πέρα από τα προαναφερόμενα. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης είδαμε και νοιώσαμε την Ευρωπαϊκή ένωση από τα πολλά πακέτα δανεικών, αλλά και τα ασφυκτικά μνημόνια. Εκεί, για πρώτη φορά οι περισσότεροι γνώρισαν μια ορολογία που αγνοούσαν ότι υπάρχει και άρχισαν να υποψιάζονται ότι αυτή ένωση δεν έχει μόνο τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τη βοήθεια, αλλά έχει και κάποιες άλλες δεσμεύσεις. Υποχρεώσεις και δικαιώματα, σαν αυτά που απορρέουν από κάθε συμμετοχή σε ένα σύνολο.

Ακούμε συχνά τη φράση «μα, δε γίνεται να μην εφαρμοστεί, αφού είναι κοινοτική οδηγία». Οι κοινοτικές οδηγίες είναι στην ουσία νομοθετήματα. Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να τις υιοθετήσουν και να τις κάνουν μέρη του εθνικού δικαίου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την ίδια την οδηγία. Τα κράτη που δε συμμορφώνονται πληρώνουν βαριά πρόστιμα, κάτι που η χώρα μας έζησε με της χωματερές.

Πέρα από το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε εγχώρια, έχουμε υποχρέωση να μελετήσουμε ποια κόμματα συμμετέχουν, ποιοι είναι οι έξι που συναγωνίζονται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι πρεσβεύουν. Επίσης, επειδή ψηφίζουμε ελληνικά κόμματα πρέπει να γνωρίζουμε τι υποστηρίζει και με ποιο κόμμα συνδέεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έντυπη Έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…