Home Δήμος Δελφών Στην Κακκανού τη Δευτέρα το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού
Δήμος Δελφών - 24 Ιανουαρίου, 2016

Στην Κακκανού τη Δευτέρα το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού

 Στο δρόμο αύριο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού

Παρατάσσονται στην Εθνική Οδό

 

Για αφανισμό έκαναν λόγο οι συγκεντρωμένοι αγρότες και οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν σήμερα το απόγευμα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σερνικάκι, αποφασίζοντας αύριο το πρωί να παραταχθούν στην εθνική οδό, στο ύψος της Κακκανούς.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν σήμερα από τις 09:00 έως της 12:00 στην Κακκανού, διεκδικώντας την άρση του ασφαλιστικού, αλλά και ζητήματα που καίνε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως την επέκταση του προγράμματος ενισχύσεων για τον παραδοσιακό ελαιώνα, αλλά και την απλούστευση της διαδικασίας αποζημιώσεων από ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο που προκαλούνται από λύκους.

 

Αναλυτικά τα αιτήματά τους έχουν ως εξής:

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

 

Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

* Αφορολόγητο 12 000 ευρώ για τον αρχηγό εκμετάλλευσης προσαυξανόμενη κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί

* Για τα κτηνοτροφικά προϊόντα ο συντελεστής φορολογίας να ξεκινάει από το 8%

* Καμία προκαταβολή φόρου

* Η ιδιοεργασία και η εργασία των μελών της οικογένειας (με βάση τις ΜΑΕ) να λογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

* Μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο

* Καθεστώς φορολογίας επιδοτήσεων ,ότι ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

* Να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει το συντελεστή απόσβεσης από 15 έως 20%.

* Απαλλαγή των αγροτών- κτηνοτρόφων – αλιέων από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη (π.χ. τέλος επιτηδεύματος κ.α.).

* Απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (σταβλικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμη γη και ακίνητα που αφορούν τη συγκέντρωση, τη συσκευασία, την πρωτογενή μεταποίηση, την αποθήκευση και τη διάθεση των προϊόντων) από κάθε φόρο προς το Δημόσιο, περιλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ κύριου και συμπληρωματικού.

Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του το κόστος παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα.

 

Ασφάλιση αγροτών -κτηνοτρόφων – αλιέων (ΟΓΑ)

 

* Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

* Η Επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας από την 1η έως την 7η και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών που θα καταβληθούν πρέπει να αποτελεί επιλογή του ασφαλισμένου, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

* Αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισης των αλιεργατών και εξομοίωση με τον τρόπο ασφάλισης των αγρεργατών δηλαδή πληρωμή με εργόσημο ανά ημέρα διότι τα αλιευτικά σκάφη λόγω καιρικών συνθηκών δεν εργάζονται σε καθημερινή βάση

Να καταργηθεί ο παράνομος φόρος (χαράτσι)κατ αποκοπή ανά μέτρο σκάφους κάθε έξη μήνες γιατί κρίθηκε παράνομο από την ευρωπαϊκή επιτροπή

Να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία, πέραν των επτά που υπάρχουν σήμερα, η οποία να καλύπτει τους φτωχούς αγρότες –κτηνοτρόφους-αλιεις που μπορούν να καταβάλουν χαμηλές εισφορές. Έτσι όλοι θα είναι ασφαλισμένοι και το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει έσοδα .

* Να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, στην οποία εργάζονται όλο το χρόνο και να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται και υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ, στην κατώτερη τουλάχιστον ασφαλιστική κατηγορία ή ασφάλιση με εργόσημο ΟΓΑ – Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε αφενός να είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ και να απαλλάσσονται φόρων οι αγρότες- κτηνοτρόφοι, αφού θα αποδεικνύουν την καταβολή της αμοιβής τους προς αυτούς.

 

Άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς. ( Άμεσες ενισχύσεις, Πρόγραμμα νέων αγροτών, εξισωτική αποζημίωση, βιολογικά προγράμματα, επιστροφή φόρου καυσίμων κ.ά.)

 

Ενέργεια – ΦΠΑ

 

* να επανέλθουν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%, τα ζώντα ζώα όλων των κατηγοριών.

* να υπάρξει ειδικός φορολογικός συντελεστής κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γάλα κ.τ.λ).

* να μειωθεί ο ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές στο 8%.

* Επαναφορά του ΦΠΑ στο κόστος εισροών στο προηγούμενο καθεστώς.

* Κάρτα για μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες και μείωση της τιμής κιλοβατώρας (0,04 Ευρώ/κιλοβατώρα).

Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία(γεωργός,κτηνοτρόφος,μελισσοκόμος,αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση

 

Χρέη Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων ΔΑΝΕΙΑ

 

Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.

– να σταματήσει η δίωξη αγροτών – κτηνοτρόφων λόγω των ήδη βεβαιωμένων δανείων στη ΔΟΥ, να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού δεν έχουν να πληρώσουν .

 

Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους

 

Να δώσει το Υπουργείο μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης των βοσκοτόπων.

 

Άμεση απόδοση των αποζημιώσεων των ζημιών από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

 

Όχι στην επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος πέρα των επτά ημερών. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…