Home Πολιτικά - Φωκίδα Στην εκδήλωση για τον τουρισμό Χωρίς λύσεις τα προβλήματα
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Ιουνίου, 2020

Στην εκδήλωση για τον τουρισμό Χωρίς λύσεις τα προβλήματα

 Στην εκδήλωση για τον τουρισμό

Χωρίς λύσεις τα προβλήματα

-Για στροφή στον οικονομικά ισχυρό επισκέπτη μίλησε ο υφυπουργός κ.Μ.Κόνσολας, μια στροφή όμως που απαιτεί και πολύ κοστοβόρες επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες.

-Θα στηρίξουμε μέχρι τέλος επιχειρήσεις και εργαζόμενους, είπε χωρίς να επεκταθεί αναλυτικά στα μέτρα.

-Από το Λ.Σακελλαρίου η τοποθέτηση που έδειξε «γυμνό το βασιλιά»!

 

Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός ανέλυσε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φωκίδας με πρωτοβουλία του βουλευτή κ.Γιάννη Μπούγα και παρουσίασε σχέδιο «πολυκεντρικής ανάπτυξης», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να στραφούμε σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.

 

Οι τοποθετήσεις των τοπικών εκπροσώπων

 

Στις τοποθετήσεις του Βουλευτή και του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Β.Αυγερινού που προηγήθηκαν της ομιλίας του Υπουργού τονίστηκε η κακή κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό στην περιοχή μας και κυρίως στους Δελφούς, όπως και η ανάγκη στήριξης επαγγελματιών και εργαζομένων. Από την πλευρά των δυο δήμων της Φωκίδας, τόσο ο δήμαρχος Δελφών κ. Π.Ταγκαλής, όσο και ο εκπρόσωπος της Δωρίδας κ. Δ.Ταράτσας αναφέρθηκαν στις δράσεις που κάνουν οι ΟΤΑ για την οικονομική ανακούφιση των επαγγελματιών, ενώ ο Δήμαρχος Αράχωβας κ. Σταθάς στάθηκε στην ανάγκη για συνέργειες και υποδομές.

 

Το σχέδιο για τον τουρισμό, η αιχμές και οι απαντήσεις που δε δόθηκαν

 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ.Κόνσολας ξεκαθάρισε ότι δεν ξέρει πόσο ακόμη θα είναι στο συγκεκριμένο υπουργείο. Συνεχάρη τον πρόεδρο του Δελφικού Κύκλου κ. Θοδωρή Θεοδωράκη για υπόμνημα που του έδωσε με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής, ενώ εξήρε την προσπάθεια του Βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα.

Περιέγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα με απολύτως απαισιόδοα νούμερα και προβλέψεις, τονίζοντας θα έχουμε απώλεια σε 120.000 θέσεις εργασίας και μείωση 75% στα έσοδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τα 33 εκ τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα ετησίως, φέτος αναμένουμε να έρθουν μόλις 6 εκ! «Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού τελειώνει», είπε και συμπλήρωσε ότι ο τουρισμός αποδείχθηκε ευάλωτο προϊόν! Υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα στηριχθούν μέχρι τέλος οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, χωρίς όμως να αναλύσει τα μέτρα. Στάθηκε μόνο στη βοήθεια που περιμένουμε από τους εταίρους μας, υποστηρίζοντας ότι τα 22,5 δις από τα 32,5 που θα λάβουμε συνολικά, θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Ειδικά για την περιοχή μας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει από τους τοπικούς φορείς ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, να γίνουν επενδύσεις για να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, να προχωρήσουμε σε πολυκεντρική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι το υπουργείο διαθέτει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός κλπ.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους τα προγράμματα τουριστικής προβολής από τον ΕΟΤ, τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να έχουν κοινή στρατηγική και στόχευση.

Μίλησε για την πράσινη τουριστική οικονομία, την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των τουριστικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προβάλλοντας μάλιστα το παράδειγμα του συντελεστή ΦΠΑ που στην Ισπανία είναι 9%, εδώ ήταν 24% και με πολύ μεγάλη πίεση έπεσε στο 13%.

Εξήγησε επιπλέον ότι οι συνθήκες απαιτούν ειλικρίνεια, κατανόηση και ρεαλισμό.

 

Η τοποθέτηση που έδειξε «γυμνό το βασιλιά»

 

Το πολύ ωραίο και φιλολογικό σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο τουρισμού για την ποιοτική στροφή στον τουρισμό δεν βρήκε κανέναν αντίθετο, ως προς τη χρησιμότητά του, γνώρισε όμως δημόσια αμφισβήτηση ως προς το ρεαλισμό του.  Η τοποθέτηση του π.προέδρου των Δελφών κ. Λεωνίδα Σακελλαρίου ακύρωσε στην ουσία του το αφήγημα, επαναφέροντας τον εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στη σκληρή και αποκαρδιωτική πραγματικότητα. «Υπουργέ μου, θέλουμε και εμείς οι ίδιοι τον τουρίστα που θα έχει να χαλάσει στην περιοχή μας. Πως θα τον φέρουμε όμως αυτόν, όταν δεν έχουμε υποδομές. Πριν τρία χρόνια είχατε έρθει στους Δελφούς ως τομεάρχης της ΝΔ. Τότε ως πρόεδρος της Κοινότητας σας έθεσα δυο πολύ σοβαρά για την περιοχή ζητήματα, την έλλειψη υποδομών και την απουσία γιατρού. Τρία χρόνια μετά δυστυχώς βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας λέω τα ίδια προβλήματα. Η περιοχή μας έχει μικρές μονάδες και επιχειρήσεις, οικογενειακού χαρακτήρα, που αν δεν βοηθηθούμε, δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», του είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σακελλαρίου με πέντε κουβέντες απέδειξε ότι αν και περνούν τα χρόνια και εναλλάσσονται τα κόμματα και τα πρόσωπα στην εξουσία ουδεμία πρόοδος δε σημειώνεται!

Το σχέδιο του υπουργείου ως προς τα άμεσα μέτρα ζήτησαν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δρόσος Παρασκευάς, ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων κ. Γιάννης Παπαθανασίου και ο π.αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, οποίοι δεν πήραν σαφή απάντηση, παρά μόνο μια επανάληψη των μέτρων που θα έχουν ήδη εξαγγελθεί.

 

Η ουσία της πρότασης και η κενότητα των λόγων

 

Από την παραπάνω πρόταση αντιλαμβανόμαστε ότι στην ουσία ούτε το υπουργείο έχει πρόταση. Θέλουν να φέρουν τον πλούσιο τουρίστα. Αυτόν τον θέλουμε όλοι. Οι κοινωνίες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι που θα έχουν καλύτερα φιλοδωρήματα. Όλοι συμφωνούμε ότι είναι ευχής έργον να έχουμε αυτόν τον επισκέπτη. Όμως, για να τον φέρεις, πρέπει να έχεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και εστίαση, εξαιρετικούς χώρους ψυχαγωγίας και υποδομές. Για να βάλεις ένα τέτοιο στόχο χρειάζεσαι χρόνο και χρήμα. Ετούτη την ώρα δεν έχουμε τίποτε από τα δυο. Ο κ.Κόνσολας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν είναι μια ανεξάντλητη αγελάδα που την αρμέγουμε όσο θέλουμε. Συμφωνούμε απολύτως ότι χρήμα δεν υπάρχει στα κρατικά ταμεία. Δεν υπάρχει όμως ούτε στα ιδιωτικά. Μια οικογενειακή επιχείρηση πως θα μεταμορφωθεί ξαφνικά σε θέρετρο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες; Έχουν βρει μαγικές συνταγές που μας τις λένε; Και αν ναι, γιατί δεν τις εφαρμόζουν; Εκτός αν με τη φράση «τέλος η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» προαναγγέλλεται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των τουριστικών επιχειρήσεων και θα μείνουν μόνο οι πολύ μεγάλες, οικονομικά εύρωστες και δυνατές ανταγωνιστικά δομές; Μόνο σε αυτή την ερμηνεία το σχέδιο του υπουργείου έχει εφαρμογή και προοπτικές υλοποίησης.

 

Η απουσία του τοπικού, αλλά και του κεντρικού σχεδίου

 

Στην πραγματικότητα το σχέδιο του υπουργείου, όπως παρουσιάστηκε με τους παραπάνω άξονες στερείται ρεαλισμού και στο δια ταύτα δεν υπάρχει σχέδιο. Ο κ.Κόνσολας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει τοπικός τουριστικός σχεδιασμός, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε κεντρικός. Πως θα φέρουν τον πλούσιο τουρίστα, όταν πρέπει να κάνουν μεγάλες επενδύσεις, κοστοβόρες και χρονοβόρες, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και αν θα υπάρχει επόμενη μέρα; Υπάρχει κάποιο σχέδιο να δώσουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν υπερπολυτελείς τις δομές τους; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, στο μεταξύ τι θα κάνουν, πως θα ζήσουν; Τι θα γίνει το προσωπικό τους;

Οι επαγγελματίες των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν υποδόριο λίπος από τα προηγούμενα χρόνια, ετούτη την ώρα είναι ζαλισμένοι από τη σφαλιάρα που έχουν φάει και δεν έχουν που να ακουμπήσουν. Οι περισσότεροι άλλωστε είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα για το μέγεθός τους χρέη. Ένα μακροχρόνιο –και μη ρεαλιστικό σχέδιο- αποπροσανατολίζει και αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.

 

Δε μετέφεραν τα προβλήματα

 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, με εξαίρεση τον κ.Σακελλαρόπουλο, δε μετέφεραν στον Υφυπουργό το μέγεθος του προβλήματος, ούτε και άσκησαν την παραμικρή πίεση για την επίλυση προβλημάτων και την αναγκαιότητα στήριξής τους. Δεν του έδωσαν να καταλάβει ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και τους χωρίζει ένα χαλίκι από την μεγάλη πτώση. Για κάποιον που δε ζει την κατάσταση, η στάση που κράτησαν οι επαγγελματίες εκπέμπει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι «εντάξει είμαστε δύσκολα, αλλά δεν πεθαίνουμε κιόλας».

Επίσης, πολιτικά μόνο ο Βουλευτής επιχείρησε να εξηγήσει το μέγεθος της ζημίας και τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της σε ολόκληρη τη Φωκίδα. Οι εκπρόσωποι των δήμων δεν πήγαν με ατζέντα που περιελάβανε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, αλλά απολογητικά για τις δράσεις που έχουν κάνει.

Το να θέτεις ένα διεκδικητικό πλαίσιο δεν αποτελεί έλλειψη σεβασμού στην πολιτική ηγεσία, απεναντίας είναι η ύψιστη ένδειξη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς. Τι πιο αυτονόητο από το να περιμένεις λύσεις από την κυβέρνηση της χώρας σου, είτε την ψήφισες, είτε όχι!

 

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της Φωκίδας

 

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της HATTA (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων) κ. Νίκος Κελαηδίτης. Στην τοποθέτησή του μάλιστα, μας πληροφόρησε ότι δεν εκφώνησε την ομιλία που του είχε στείλει η γραμματέας του, διότι έκανε μια βόλτα στους Δελφούς και τον έπιασε κατάθλιψη. Γιατί; Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να λύσει το πρόβλημα του τουρισμού στη Φωκίδα με μόλις μια του κίνηση. Να το λύσει οριστικά και αμετάκλητα, δίχως ούτε καν να αναμειχθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Πώς; Πανεύκολα! Υιοθετώντας το δικό του γραφείο και άλλων πέντε συναδέλφων του πρόγραμμα δυο διανυκτερεύσεων στην περιοχή. Αν το κάνουν πέντε, μετά από λίγο θα το υιοθετήσουν όλοι και θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της Φωκίδας, της Αράχωβας και της μισής Φθιώτιδας!

 

Η αγελάδα, το γάλα και η καρδάρα

 

Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε νωρίς ότι η χώρα δεν είναι μια αστείρευτη αγελάδα, την οποία και μπορούμε να αρμέγουμε ανεξάντλητα. Την ίδια ώρα όμως, ισχύει και το αντίστροφο. Ούτε οι Έλληνες έχουν άλλο γάλα. Από τη λαχτάρα τους κόπηκε και η καρδάρα χύθηκε! Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θυμίζει το γνωστό φιλοσοφικό ερώτημα με την κότα και το αυγό!

 

Το κομματικό μασάζ και τα υπαρκτά προβλήματα που κοντεύουν να μας καταπιούν

 

Ο κ.Κόνσολας μιλούσε στους πάντες με τα μικρά τους ονόματα, δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, ενώ φάνηκε ότι οι κομματικοί δεσμοί ήταν ισχυροί μεταξύ τους. Στην ουσία όμως, τα βασικά ζητήματα επιβίωσης που είναι υπαρκτά και ορατά δια γυμνού οφθαλμού, δεν απαντήθηκαν. Προβλήματα ουσιώδη που απειλούν ευθέως την βιωσιμότητα, όχι μόνο επιμέρους των επιχειρήσεων, αλλά και συνολικά της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Κόνσολας μάλιστα, παρουσίασε και τους δείκτες εσόδων για τον τουρισμό ανά περιφέρεια, όπου φάνηκε ότι η Στερεά συνεισφέρει στο ΑΕΠ από τον τουρισμό μόνο το 2%, ποσοστό που στην ουσία δείχνει ότι δεν είναι τουριστική και άρα συμπεραίνεται ότι η ζημιά μπορεί να καλυφθεί. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία. Με τη ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων και τα μεγαθήρια της βιομηχανίας που φιλοξενεί είναι λογικό να αποτυπώνονται αυτοί οι δείκτες, αφού οι τζίροι τους μετρούν στη Στερεά, αλλά το χρήμα πηγαίνει στην Αθήνα!

 

Η απουσία των εκπροσώπων της Περιφέρειας

 

Τέλος, θα σταθούμε στη στάση της περιφέρειας. Στην εκδήλωση παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος και ο περιφερειακός σύμβουλος Δρόσος Παρασκευάς και ουδείς άλλος. Ο Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα τόνισε ότι τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, όσο και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρμάς δεν κατέστη εφικτό να παραστούν. Φυσικά, οι δυο παριστάμενοι εκπρόσωποι των παρατάξεων τους  δεν ήταν μίλησαν για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η περιφέρεια για την τόνωση της κατάστασης και την ανακούφιση των επαγγελματιών. Ειδικά όμως ο κ.Μπουρμάς όφειλε να παραστεί και θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα να μιλήσει με τους επαγγελματίες. Όλο αυτό το διάστημα, η περιφέρεια στο κομμάτι του τουρισμού είναι απούσα και αυτό προκαλεί ένα τεράστιο κενό.

 

Το δελτίο τύπου

 

Για την εκδήλωση ο Βουλευτής κ.Γιάννης Μπούγας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνυπέγραψαν το κάτωθι δελτίο τύπου:

 

Με επιτυχία διεξήχθη χθες (σ.σ. το Σάββατο), στον αύλειο χώρο του Μουσείου Δελφών, η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Βουλευτής Φωκίδας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας, με θέμα: «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Τουρισμού», με κεντρικούς ομιλητές τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος κ. Νικόλαο Κελαϊδίτη.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πλέγμα των υποστηρικτικών μέτρων της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του Τουρισμού και στις προοπτικές του κλάδου. Τα προβλήματα των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και ευρύτερα των εξαρτώμενων από τον τουρισμό επιχειρήσεων ανέπτυξε ο κ. Κελαϊδίτης.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φωκίδας κα Αθανασία Ψάλτη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Βασίλης Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Δήμαρχος Αράχωβας κ. Ιωάννης Σταθάς και ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Δωρίδας κ. Δήμος Ταράτσας. Ακολούθησε η διατύπωση ερωτήσεων των παρευρισκομένων, στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.

Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω διαδικτύου, συμμετείχε με φυσική παρουσία και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία ο μέγιστος αριθμός, με βάση την επιφάνεια του χώρου, ενδιαφερομένων και απασχολούμενων με τον τουρισμό στη Φωκίδα.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός κ. Κόνσολας ξεναγήθηκε στο Μουσείο από την κα Αθανασία Ψάλτη, την οποία θερμώς ευχαριστούμε για την διάθεση του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

 

    Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Β.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ                 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…