Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Στερεά συνοχής και απασχόλησης»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 21 Δεκεμβρίου, 2018

«Στερεά συνοχής και απασχόλησης»

Δημοσιευτηκε στην έντυπη έκοδοση της ΩτΦ

 Άνθρωπος με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης δίνει σινιάλο στον προεκλογικό αγώνα για μια «Στερεά …Υπεροχής»!

Το όνομα της παράταξής του προφανώς επιλέχθηκε με προσοχή για να δώσει το στίγμα της περιφέρειας που ο ίδιος και οι συνεργάτες του οραματίζονται. Ο ίδιος εξάλλου λέει με νόημα ότι θέλει τη «Στερεά Ελλάδα Περιφέρεια Υπεροχής και Κοινωνικής Συνοχής στην Ελλάδα των Περιφερειών».

Αν και η υποψηφιότητά του αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το ψηφοδέλτιό του, όπως μας αποκαλύπτει σε συνέντευξή του, είναι καθαρά αυτοδιοικητικό που αποτελείται από «έμπειρα στελέχη της  Διοίκησης, στελέχη της Τοπικής Ανάπτυξης-του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με δημιουργικούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής, των κοινωνικών  ευαισθησιών και από διάφορους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Αναγνωστάκης έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλκίδας και σε άλλα αυτοδιοικητικά πόστα. Αυτό του δίνει το σημαντικό πλεονέκτημα της βαθιάς γνώσης των προβλημάτων της, για τα οποία τοποθετείται με άνεση και ακρίβεια στην παρούσα συνέντευξη. 

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες συνεργασίες γίνουν μετεκλογικά, όπως απαιτεί άλλωστε η απλή αναλογική, οφείλουν να πραγματοποιηθούν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών.

 

 

«Οι συνεργάτες μου αν και διαθέτουν σημαντική πολιτική εμπειρία, δεν ζουν από την πολιτική ή και για την πολιτική»

 

ΩτΦ: H υποψηφιότητά σας πως και γιατί προέκυψε; Τι ήταν αυτό που διακρίνατε και θεωρήσατε ότι μπορείτε να αποτελέσετε μια αποτελεσματική πρόταση;

 

Δ.Α. Ζούμε στην εποχή οπού το κέντρο βάρους της πολιτικής μεταφέρεται σε  περιφερειακό επίπεδο, με μεταφορά πόρων, με ανάπτυξη προγραμματισμών στην περιφέρεια, με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η υποψηφιότητά μου προέκυψε από παρότρυνση φίλων,  για αξιοποίηση της Αυτοδιοικητικής και Διοικητικής μου εμπειρίας και γνώσης, για να υπηρετήσουμε όλοι μαζί ένα ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και πολιτικής  στην μεταμνημονιακή εποχή. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόκληση, για ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας αλλά και την πρόσκληση για προσφορά στον τόπο μας

 

ΩτΦ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου σας;

 

Δ.Α.: Είναι ένα Αυτοδιοικητικό Ψηφοδέλτιο, με έμπειρα στελέχη της  Διοίκησης, στελέχη της Τοπικής Ανάπτυξης-του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με δημιουργικούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής, των κοινωνικών  ευαισθησιών και από διάφορους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους.

Οι συνεργάτες μου αν και διαθέτουν σημαντική πολιτική εμπειρία, δεν ζούν από την πολιτική ή και για την πολιτική. Δεν ψάχνουν να πάρουν γαλόνια και ένσημα ή να κάνουν καριέρα, δεν βλέπουν τους Αυτοδιοικητικούς Θεσμούς σαν εφαλτήριο για την  κεντρική πολιτική σκηνή. Το κύριο για μένα είναι η δημοκρατική διάθεση των συνεργατών μου, για συμμετοχή και ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά.

 

ΩτΦ: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

 

Δ.Α.: Κεντρικό σύνθημα της παράταξής μας είναι η Στερεά Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα των Περιφερειών. Στοχεύουμε στην Χωρική, Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας.

Το ΣΧΕΔΙΟ μας αποτελεί μια νέα συνθήκη των Πολιτών με την Πολιτική.  Επιδιώκουμε μια περιφέρεια Συνοχής και Απασχόλησης, με Οικονομική Μεγέθυνση, Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας & του Συνεργατισμού. Αυτό θα γίνει με στήριξη της Τοπικής Οικονομίας, Υλοποίηση Υποδομών και Αναπτυξιακών έργων με βάση  τις Κοινωνικές ανάγκες, με Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό.

Κρίσιμο για μας είναι η Tαυτότητα, το Κοινωνικό Κεφάλαιο και  η Τοποθέτηση της Περιφέρειας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη. Τα παραπάνω υλοποιούνται με ένα νέο μοντέλο Διακυβέρνησης, με συμμετοχική Δημοκρατία, με νέες Δομές και Θεσμούς σε μια αγωνιστική Περιφέρεια.

Ασωπός: “Εντός των ημερών  το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρνει στην βουλή Νομοσχέδιο για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης”

 

ΩτΦ: Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το επιχειρηματικό πάρκο Ασωπού, το οποίο η σημερινή Περιφερειακή Αρχή το θεμελίωσε. Ποια είναι η άποψή σας και πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε το θέμα αν εκλεγείτε;

Δ.Α.: Παρακολουθούμε με τους συνεργάτες μου το θέμα.  Εντός των ημερών  το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρνει στην βουλή Νομοσχέδιο για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ), που μετέχει και η Περιφέρεια Στερεάς. Συνεπώς το ΕΠΕ AΣΩΠΟΥ θα ξεκινήσει.  Το οφείλουμε στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε κείνους που πρώτοι ανάδειξαν τον ΑΣΩΠΟ, ως περιβαλλοντικό πρόβλημα ευρωπαϊκών διαστάσεων, που διεκδίκησαν την περιοχή ως υπόδειγμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης.  Αύριο ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεργαστούμε με την πρωτοβάθμια  Αυτοδιοίκηση, τους Κοινωνικούς Εταίρους μας και θα διαθέσουμε πόρους από το επόμενο ΠΕΠ εάν χρειαστεί. 

 

«Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια Ευρώ σε εκατοντάδες έργα και εργάκια ικανοποιώντας τις πελατειακές σχέσεις και φιλοδοξίες του πολιτικού προσωπικού»

ΩτΦ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της περιφέρειας είναι το οδικό δίκτυο. Εκτός από τα εθνικά δίκτυα Λαμία – Ευρυτανία, Θερμοπύλες –Άμφισσα-Αντίρριο και Λιβαδειά – Δελφοί –Ιτέα έχουμε ένα κακό εσωτερικό δίκτυο εντός των νομών με πρωταγωνίστρια την Εύβοια. Γιατί τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής επαρχιακός δρόμος και ποια είναι τα δικά σας σχέδια;

Δ.Α.: Η Περιφέρεια Στερεάς με ευθύνη των πολιτικών της, «σπατάλησε» τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στα ΚΠΣ, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών της.  Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια Ευρώ σε εκατοντάδες έργα και εργάκια ικανοποιώντας τις πελατειακές σχέσεις και φιλοδοξίες του πολιτικού προσωπικού, σε έργα χωρίς ουσιαστικό, απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Τώρα ξαναβρισκόμαστε μπροστά στα προβλήματα των υποδομών.  Όμως θα τα αντιμετωπίσουμε. Η Διαγώνιος Μπράλος-Αντίρριο, οι οδικοί άξονες Βόρεια-Νότια Εύβοια, Λαμία-Καρπενήσι είναι στις προτεραιότητές μας.

 

ΩτΦ: Μια βασική αδυναμία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής είναι η εκτέλεση μικρών προγραμμάτων τουριστικής προβολής, παρότι η περιφέρεια μας έχει πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Εσείς πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε το συγκεκριμένο τομέα;

Δ.Α.: Η ταυτότητα της Στερεάς, συγκροτείται από Μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, (Δελφοί, Θερμοπύλες, Αυλίδα), Αρχαιολογικούς τόπους, Θρησκευτικά Μνημεία, Περιβάλλον, Κοινωνικό Κεφάλαιο. Σηματοδοτείται από τη συμμετοχή της περιοχής, σε κορυφαία  γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας, (Επανάσταση του 1821, Εθνική Αντίσταση).  Η ταυτότητα της περιφέρειας ωστόσο εξασθενεί. Εμείς θα την ενισχύσουμε πρωτίστως στη συνείδηση των κατοίκων της. Η ενίσχυση και προβολή της ταυτότητας της περιφέρειας, στο «εξωτερικό της περιβάλλον», υλοποιείται με συνδυασμούς πόρων, με δημιουργία γεγονότων πανευρωπαϊκής εμβέλειας, με ενίσχυση πολιτιστικών διοργανώσεων και διαδρομών.  

 

«Εμπόδιο για την καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης δεν αποτελεί η διοικητική διαίρεση αλλά  «ο βίος και η πολιτεία»  του πολιτικού προσωπικού, που καλλιεργεί τοπικισμούς και εσωστρέφεια»

 

ΩτΦ: Αν και γεωγραφικά δύσκολη η περιφέρειά μας, ο κ. Μπακογιάννης έκανε σημαντικά βήματα προόδου για την καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης. Η δική σας στρατηγική ποια είναι στο συγκεκριμένο τομέα;


Δ.Α.:
Το γεωφυσικό ανάγλυφο δεν εμποδίζει την απόκτηση περιφερειακής συνείδησης. Αντίθετα υπάρχουν ισχυρά συνδετικά στοιχεία ταυτότητας (Ρουμελιώτες, Στερεολλαδίτες). Εμπόδιο δεν αποτελεί η διοικητική διαίρεση αλλά  «ο βίος και η πολιτεία»  του πολιτικού προσωπικού, που καλλιεργεί τοπικισμούς και εσωστρέφεια. Δεν αναπτύχθηκε η αναγκαία κουλτούρα συνεργασιών και το ρήγμα πόλεων-χωριών ολοένα και μεγαλώνει.

Πόσο κατανοούν σήμερα οι πολίτες της Στερεάς ότι ανήκουν σε μια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ?, Ποιοί είναι οι Ορίζοντές τους, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση που έθεσε υπερβατικά τις έννοιες τοπικότητα, περιφέρεια, κράτος ?. Για μας, περιφερειακή συνείδηση διαμορφώνεται με συνεργασίες περιοχών, με σχεδιασμό και εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, που υπερβαίνουν τα διοικητικά όρια επί τη βάσει κοινωνικών αναγκών, με άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με συνέργειες και συμπληρωματικότητα δράσεων. 


ΩτΦ: Η απλή αναλογική ευνοεί τις μετεκλογικές συνεργασίες. Με δεδομένη τη στενά φιλική σας σχέση με τον συνυποψήφιό σας κ. Φάνη Σπανό, θα πρέπει να περιμένουμε μια συνεργασία;

Δ.Α.: Τις συνεργασίες δεν τις κρίνουν οι προσωπικές φιλίες  αλλά οι συμπτώσεις σε προγράμματα και θέσεις. Να συνεννοηθούμε δηλαδή τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλουμε; Θέλουμε Αυτοδιοίκηση κομματικά εξαπτέρυγα και Περιφερειάρχες διορισμένους και εντολοδόχους
του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος;  Τί προοπτική δίνουμε στον τόπο μας; Tί θέλουμε να υπηρετήσουμε;   

Η Απλή Αναλογική εκφράζει τη  δημοκρατική βούληση των πολιτών, καθιστά δε αναγκαία τη Συνεργασία για την καλύτερη διεύθυνση των Tοπικών Κοινωνιών. Άρα οι όποιες συνεργασίες οφείλουν να πραγματοποιηθούν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών.

 

 «Διαθέτω συνεργάτες με γνώση και διάθεση προσφοράς, στοχοθεσία και σχέδιο»

 

ΩτΦ: Πολλοί σας ασκούν κριτική γιατί οδεύετε στην κάλπη με άνισους όρους, όπως ισχυρίζονται, έναντι των συνυποψήφιών σας καθώς είστε και κυβερνητικό στέλεχος. Δεν θα σας ρωτήσω τι απαντάτε, θα σας ρωτήσω όμως αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε δυο τόσο διαφορετικές και απαιτητικές δραστηριότητες;


Δ.Α.:
Πολλοί στις μέρες μας, με τη βοήθεια των επικοινωνιακών μέσων έχουν εξελιχθεί σε «τιραμόλες» και «υπερανθρώπους» της πολιτικής, η δε πολιτική κατάντησε μια κούφια υπόθεση χωρίς περιεχόμενο. Προσωπικά δεν έχω τέτοια πρόθεση.

Η διοίκηση των δημόσιων υποθέσεων και ταυτόχρονα η διεξαγωγή μιας εκλογικής μάχης απαιτεί ικανότητα και εμπειρία, πράγματα για τα οποία έχω κριθεί στη ζωή μου. Ωστόσο και στις  δύο δραστηριότητες διαθέτω κάτι πολύτιμο και σημαντικό :  Συνεργάτες με γνώση και διάθεση προσφοράς, Στοχοθεσία και Σχέδιο. Πρόθεσή μας είναι να ξαναδώσουμε περιεχόμενο στην πολιτική, με συνέπεια λόγων και έργων. 


ΩτΦ: Ως κυβερνητικό στέλεχος πως κρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει για την αντιστροφή του κλίματος;


Δ.Α.:
Δεν θέλω να αποτιμήσω εδώ τις δημοσκοπικές επιδόσεις των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου στην παρούσα συζήτησή μας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις προτιμήσεις «της στιγμής» όπως την κατανοούν οι ψηφοφόροι.  Ο πολιτικός χρόνος είναι ταχύτατος, το σκηνικό ρευστό, όλα μπορούν να αλλάξουν με τυχαία γεγονότα. Η ρευστότητα δείχνει πως τέλειωσε η νομιμοποιητική βάση των πολιτικών κομμάτων, οι παλιές πολιτικές διαμεσολαβήσεις έχουν «τρωθεί», καθώς δεν ικανοποιούν τους περισσότερους και ιδιαίτερα τη Νέα Γενιά. Πέρα από τα επικοινωνιακά παιχνίδια στα ΜΜΕ, χρειάζεται μια νέα πολιτική κουλτούρα ως ικανή και αναγκαία συνθήκη ανατροπής του ζοφερού κλίματος της μνημονιακής εποχής.  Χρειαζόμαστε ένα ήρεμο πολιτικό περιβάλλον, για καθαρή σκέψη, αυτογνωσία, για να  ξανα-εμπνεύσουμε την κοινωνία σε «πολιτικές των μεγάλων οριζόντων», τις πολιτικές του μέλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…