Home Κοινωνικοί φορείς Στα άκρα η αντιπαράθεση
Κοινωνικοί φορείς - 27 Ιουλίου, 2019

Στα άκρα η αντιπαράθεση

 Αν και η τοπική διοίκηση της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες θέλει να πείσει την τοπική κοινωνία ότι τελικά πέρασε σχετικά “αναίμακτα” η απαίτησή της για εξαήμερη λειτουργία της επιχείρησης αλλά και οι υποχρεωτικές μετατάξεις από την Ιτέα στο 51 έρχεται ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοτεχνίτες και βοηθοί τους Ν. Φωκίδας « Ο Τ Ε Χ Ν Ι Τ Η Σ” κ Χρήστος Κούκος για να ταράξει ξανά τα νερά και να ότι μπορεί κάποιοι συνδικαλιστές του ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ να αποφάσισαν “εντελώς ξαφνικά” να συμπορευτούν με τις απαιτήσεις της ΕΛΜΙΝ , υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να εναντιώνονται. .

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γάλλος διευθυντής των μεταλλείων της Φωκίδας , μαζί με άλλους συνεργάτες του , είχαν ανακοινώσει ότι η εταιρία αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα να εξαχθούν ή ότι η εξαγωγή τους είναι υπέρ του δέοντος δαπανηρή.

Στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασαν ορισμένα μέτρα τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα εξυγίαναν την εταιρία. Μεταξύ άλλων είχαν προτείνει εθελούσια έξοδο εργαζομένων , την υποχρεωτική μεταφορά κάποιων άλλων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της Ιτέας στο 51 και βεβαίως την εξαήμερη λειτουργία της επιχείρησης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δύναται να εργάζονται ακόμη και Σάββατα.Αν δεν μπορούσαν να περάσουν αυτές τις απαιτήσεις «αναίμακτα» η επόμενη λύση άφηναν να εννοηθεί ότι θα είναι οι μαζικές απολύσεις. Στις προστάσεις της ΕΛΜΙΝ αρχικά είχεεναντιωθεί η Γενική Συνέλευση του ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ . Ωστόσο , στη συνέχεια ο πρόεδρος κ Κάζος και ακόμη 4 του Δ.Σ. έκριναν ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις αποφάσεις αλλά να συμπορευτούν με τις προτάσεις της εταιρίας.Πάντα για το “καλό και το συμφέρον” των εργαζομένων…. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι τέσσερις διαφωνούντες του Δ.Σ. του ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ εξέδωσαν ένα κείμενο που εξηγούσαν το “γιατί΄’ της διαφωνίας τους. Μάλιστα , οι δύο πιο αποφασισμένοι από αυτούς , ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ Θύμιος Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΧΝΙΤΗ κ Χρήστος Κούκος απέστειλαν εξώδικο στην εταιρία ζητώντας , μεταξύ άλλων, να μην μεταταχθούν με το ζόρι στο 51. Στο εξώδικο αυτό η εταιρία απάντησε με άλλο εξώδικο το οποίο τους καλεί να συμμορφωθούν με τας υποδείξεις αφήνοντας  να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει και η πόρτα της εξόδου….

 

Το κείμενο -απάντηση Χρ.  Κούκου στην εταιρία

 

Για πρωτοφανή συμπεριφορά των ανθρώπων της εταιρίας απέναντί του και για ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ απόλυσης, αν και εκκρεμεί η σημερινή τριμερή με την επιθεώρηση εργασίας κάνει λόγο στο κείμενό του ο κ Κούκος αφήνοντας ακόμη να εννοηθεί ότι στόχος της διοίκησης της εταιρίας είναι να επιβληθεί άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς όσων συνδικαλιστών επιμένουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης.Μάλιστα ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει ψέματα τα όσα αναφέρει στο εξώδικό της η εταιρία που “ αυθαίρετα συμπεραίνει ότι επειδή συμμετείχα σε κάποιες από τις συνεδριάσεις για τη διαβούλευση αυτό συνεπάγεται και τη συμφωνία μου με τις επιβουλές της εταιρείας. Ε όχι. Όχι μόνο διαφώνησα αλλά και ως Σωματείο εκδώσαμε ανακοίνωση περιγράφοντας αναλυτικότατα τις θέσεις μας και τη διαφωνία μας”

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΙΜΕΡΥΣ» ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!!

(Σχόλιο του κ. Κούκου Χρήστου, προέδρου του Σωματείου Μηχανοτεχνίτες και βοηθοί τους Ν. Φωκίδας « Ο Τ Ε Χ Ν Ι Τ Η Σ »)

 

Πολύ πρόσφατα έλαβα από την ΙΜΕΡΥΣ εξώδικο – τελεσίγραφο (απάντηση στο  εξώδικο – ΔΗΛΩΣΗ που απέστειλα εγώ) προκειμένου να αποδεχθώ και μάλιστα άκριτα τόσο τις προθέσεις της εταιρείας για το μοντέλο εργασίας που επιβάλλει (ελέω κάποιων πρόθυμων «συνδικαλιστών» αν και το επιχειρησιακό Σωματείο αποφάσισε να μην το αποδεχθεί με απόφαση Γενικής του Συνέλευσης) όσο και τα επιχειρήματα της για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς και στους εργαζόμενους συνολικά. Προηγήθηκε επιστολή της (12/7/2019) προς όλους τους εργαζόμενους (και σε μένα προσωπικά) όπου ανακοινωνόταν η λειτουργία της εταιρείας σε εξαήμερη βάση και με κυλιόμενο πρόγραμμα για όσους δουλεύουν πενθήμερη εργασία. Η εργασία αυτή επιβάλλεται, όπως μας λέει, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασιακής σχέσης. Μάλιστα βάζει και το τυράκι στη φάκα δίνοντας ένα ποσό 250 ευρώ εφ άπαξ και 50 ευρώ (κατά ανώτατο) μηνιαίως, σε όσους συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα!!! Βέβαια παρακάτω διευκρινίζει ότι αυτόν τον πακτωλό χρημάτων μπορεί και να τον ανακαλέσει αν δεν της βγαίνουν τα οικονομικά της. Αυτού του είδους εργασία ήδη τη γεύονται οι εργαζόμενοι με ωράρια πέραν του 40ωρου και χωρίς κανείς να γνωρίζει πως αμείβονται οι επί πλέον ώρες, αν είναι υπερ εργασία ή υπερωρία, με ανατροπές στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή κλπ. Στο εξώδικό της δε, αυθαίρετα συμπεραίνει ότι επειδή συμμετείχα σε κάποιες από τις συνεδριάσεις για τη διαβούλευση αυτό συνεπάγεται και τη συμφωνία μου με τις επιβουλές της εταιρείας. Ε όχι. Όχι μόνο διαφώνησα αλλά και ως Σωματείο εκδώσαμε ανακοίνωση περιγράφοντας αναλυτικότατα τις θέσεις μας και τη διαφωνία μας. Αναφέρει ακόμη ότι η εταιρεία παρείχε όλες τις πληροφορίες που οι συνδικαλιστές ζήτησαν. Ψέματα. Η μη παροχή στοιχείων από μεριά της ήταν και το κύριο συστατικό που έκανε τη Γεν. Συνέλευση του «Εργοταξιακού»  Σωματείου να καταψηφίσει τη διαβούλευση και τις προτάσεις της εταιρείας. Αναφέρει ακόμη ότι οι θέσεις εργασίας στην Ιτέα «έπαψαν να υφίστανται» όταν και τα μηχανήματα και εργαζόμενος στο συνεργείο συνεχίζουν να εργάζονται προς δόξα των εργολάβων!!!!

Ψαρεύει σε θολά νερά προσπαθώντας να μου καταλογίσει την έμμεση συμφωνία

μου με όσα θέλει να εφαρμόσει στο μεταλλείο, όταν οι προσωπικές μου αναφορές αλλά και αυτές του Σωματείου μας – είμαι πρόεδρος) γινόταν ακριβώς για την παράδοση ΟΛΩΝ των εργασιών, ξεκινώντας με το εργοτάξιο της Ιτέας, σε εργολάβους.

Προσπαθεί να με απομονώσει από το συνδικαλιστικό κίνημα αναφέροντας στο εξώδικο «Γνωρίζεται ότι μέσα σε όλες τις εσωτερικές μετακινήσεις, καθώς και στην εθελούσια περιλαμβάνονται και συνάδελφοί σας συνδικαλιστές, εξ ίσου διεκδικητικοί και μαχητικοί με εσάς». Μάλιστα. Η εταιρεία είναι αυτή που κρίνει πλέον τους συνδικαλιστές και μάλιστα εξ όσων γνωρίζω και εγώ αλλά και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο, αυτή είναι που ανάλογα με τη «διεκδίκηση και μαχητικότητα» ανταποκρίνεται σε αυτούς είτε μισθολογικά είτε βαθμολογικά. Αναφέρει επίσης ότι η δήλωσή μου είναι προσχηματική και σκοπό έχει να υποστηρίξει τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου διαβάλ λοντας με αυτόν τον τρόπο όλα όσα προ- ηγούμενα κάναμε σαν σωματείο (αλλά και προσωπικά). Καταλήγει δε σε ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ αν και εκκρεμεί τριμερής διαδικασία στην επιθεώρηση εργασίας, μετά από αίτημά μου, να πάω στη θέση την οποία μου έχει ανακοινώσει ειδάλλως θα με απολύσει. Επαναλαμβάνω. Η δήλωσή μου καθώς και αυτή μου η επιστολή, έχουν σκοπό να προστατέψουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση. Υπερασπίζομαι το δικαίωμά μου να μπορώ να λέω τη γνώμη μου. Να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις των συνελεύσεων των Σωματείων που ανήκω καθώς και τις καταστατικές τους αρχές. Προσπαθώ με τις λίγες δυνάμεις που έχω να συνεχίζω να ζω ελεύθερος και στο χώρο εργασίας μου. Να μην κηδεμονεύονται οι θέσεις μου και οι απόψεις μου από άλλους, γιατί όλα όσα προανέφερα, θεωρώ ότι συνιστούν παρεμβάσεις στην συνδικαλιστική λειτουργία, όπως ο ν. 1264/82 ορίζει (άρθρα 14,16). Προς επιβεβαίωση των παραπάνω σας παραθέτω και την επιστολή, το εξώδικο – δήλωση μου, το εξώδικο της εταιρείας, τις ανακοινώσεις του Σωματείου μας και μπορεί ο κάθε εργαζόμενος αλλά και αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματά του

 

Το εξώδικο που είχε αποστείλει ο κ Κούκος

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ-ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

– ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ- ΜΑΡΤΥΡΙΑ

 Του Κούκου Χρήστου,

 προέδρου του Σωματείου «Τεχνίτες και βοηθοί τους Ν. Φωκίδας, Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ», αντιπρόεδρος της «Ένωσης Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ» («Εργοταξιακό») μέλος της Ε.Ε. του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και εργαζόμενος στην ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ (ΙΜΕΡΥΣ) με Α.Μ. 4823 κατοίκου Άμφισσας. ΚΑΤΑ ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ (51ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας Άμφισσας) ——————

 

Όπως σας έκανα, εγγράφως, γνωστό και ό ίδιος προσωπικά αλλά και το Σωματείο μου, ο λόγος της μετακίνησής μου, από το εργοτάξιο της Ιτέας σε οποιαδήποτε άλλη θέση εργασίας πλην εκείνης από την οποία με απομακρύνατε και η οποία «χη- ρεύει» ή πρόκειται να χηρέψει λόγω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αποτελεί βλαπτική μεταβολή στο πρόσωπό μου εξ αιτίας της συνδικαλιστικής μου δραστηριότητας ως προέδρου του Σωματείου μας «Τεχνίτες και βοηθοί τους Ν. Φωκίδας, ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ». Ιδιαίτερα της στάσης μου για το ζήτημα της διαβούλευσης και των μειώσεων προσωπικού όπως εξ άλλου αυτή βρήκε έκφραση και στη γενικότερη στάση τόσο στο κλαδικό Σωματείο μας όσο και στο «Εργοταξιακό» στο οποίο είμαι αντιπρόεδρος. Η σπουδή που δείχνει η επιχείρηση στη διάλυση του συνόλου του τμήματος εργασίας στη σκάλα Ιτέας περνώντας τις εργασίες αυτές σε εργολάβους, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε αυτό το τμήμα εργαζόμαστε 4 συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης της «Ένωσης εργαζομένων στα μεταλλεία της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», οι δύο εκ των οποίων αγνόησαν απόφαση της Γεν. Συνέλευσης και αποδέχθηκαν τις προτάσεις της εταιρείας (και) για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο στόχος της εταιρείας, να μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των εργασιών σε εργολάβους με παράλληλη μείωση του κόστους συνεπάγεται καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους σε αυτές τις ομάδες (αμοιβή με μπλοκάκι, κατάργηση αδειών, δώρων, επιδομάτων, ανεξέλεγκτο ωράριο, επταήμερη εργασία κ. ά.) κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια ιδιαίτερα στη μία εργολαβική ομάδα. Αυτό το στόχο επιδιώκει να τον υλοποιήσει με το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως της όποιας φωνής αντιτίθεται σε αυτούς της τους σχεδιασμούς και που δεν μπόρεσε η ίδια να αλλοτριώσει και καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα «παίξει» η παντελής απουσία συνδικαλιστών από το χώρο. Ως εκ τούτου ΣΑΣ ΚΑΛΩ να μην με μετακινήσετε από τη θέση εργασίας στη σκάλα φόρτωσης ή αν δεν εργάζονται πλέον μηχανήματα της εταιρείας εκεί να με τοποθετήσετε στη θέση εργασίας που είχα, στους κινητήρες, στο 51 χλμ. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα τη παρούσα μου στην ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ (51ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας Άμφισσας) αφού την αντιγράψει αυτολεξεί στην έκθεση της επιδόσεώς του. Άμφισσα 15/07/2019 ΚΟΥΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…