Home Διεθνή Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ για απόκτηση S-400: Μας κόστισαν… 9 δισεκατομμύρια και «πληγώνουν» το ΝΑΤΟ
Διεθνή - 27 Ιουλίου, 2019

Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ για απόκτηση S-400: Μας κόστισαν… 9 δισεκατομμύρια και «πληγώνουν» το ΝΑΤΟ

 Καθώς ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των συνεπειών αυτής της απόφασης, αναφέρει ο Γιασάρ Γιακίς πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άρθρο του.

Το Πεντάγωνο λέει ότι έχει κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις νόμιμες απαιτήσεις της Τουρκίας για άμυνα προσφέροντας της πυραύλους Patriot, αν η Άγκυρα δεν αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.

Παράλληλα, ενημέρωνε συνεχώς την τουρκική ηγεσία σε κάθε επίπεδο πως δεν μπορεί να έχει και τους S -400 και τα F-35.

«Είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν όσο το δυνατόν περισσότερο για να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας, αλλά μια άλλη αλήθεια είναι ότι αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν όλες τις προσδοκίες της Άγκυρας», αναφέρει ο Γιακις και εξηγεί: «Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν αρχικά να πουλήσουν τους Patriot στην Τουρκία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επέρριψε την ευθύνη στον Ομπάμα όταν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Δεύτερον, χρειάστηκε 17 μήνες για να μπορέσει η διοίκηση Τραμπ να ανταποκριθεί στην ανανεωμένη ζήτηση της Τουρκίας και η ανταπόκριση απέτυχε να είναι ικανοποιητική. Την εποχή εκείνη, η Τουρκία είχε ήδη δώσει την εντολή για απόκτηση των S-400. Τρίτον, όταν η Τουρκία εκτέθηκε στις απειλές του ISIS από τη Συρία, οι χώρες του ΝΑΤΟ έστρεψαν τους πυραύλους Patriot κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη Συρία, αλλά τους απέσυραν πριν εξαφανιστεί η απειλή. Τέταρτον, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, αμφισβητούν ότι οι Patriot είναι ανώτεροι από τους S-400. Αυτό μπορεί να ήταν άλλο ένα κριτήριο για την Τουρκία να αγοράσει τους πυραύλους S-400. Πέμπτον, οι S-400 είναι 1 δισ δολάρια φθηνότεροι από τους Patriot. Έκτον, η Τουρκία θέλησε να ενσωματώσει τη μεταφορά τεχνολογίας στη συμφωνία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την παραγωγή διαφόρων εξαρτημάτων των S-400 στην Τουρκία. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν ότι το σύστημα S-400 προστατεύεται σε κοντινή απόσταση από Panstir μικρής εμβέλειας και ότι αυτό που αναφέρεται στη Ρωσία μπορεί να είναι αυτά τα στοιχεία που η Τουρκία ήδη κατασκευάζει. Θα δούμε αν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να μοιραστεί πιο εξελιγμένη τεχνολογία».

Σύμφωνα με τον Γιακις στρατιωτικοί αναλυτές στην Τουρκία δήλωσαν ότι οι τουρκικές εταιρείες παράγουν περίπου το 7% των εξαρτημάτων για τα F-35. Εκτιμά επίσης πως η αντικατάσταση των Τούρκων στο πρόγραμμα δεν είναι αδύνατη αλλά «περιλαμβάνει μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον κόστος για το σύνολο του έργου. Εάν δεν υπάρχουν συμπαγείς παραγωγοί από την Τουρκία, κάθε F-35 θα κοστίσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια έως 8 εκατομμύρια δολάρια και η παράδοση μεταξύ 50 και 70 αεροσκαφών θα καθυστερήσει κατά περίπου δύο χρόνια».

Αναφέρει επίσης: «Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, 10 τουρκικές εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής κατασκευάσει κομμάτια αξίας άνω των 1 δισ. δολαρίων για τα F-35. Η Τουρκία θα χάσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγράμματος των F-35. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να καταργήσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας μέχρι το Μάρτιο του 2020 και, λόγω της ομαλής μετάβασης, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η επίδραση της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το έργο θα είναι ελάχιστη».

Ο Γιακίς εκτιμά επίσης πως οι δύο πλευρές, ΗΠΑ και Τουρκία, «εστιάζουν την προσοχή τους σε τομείς όπου πιστεύουν ότι τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρότερα».

Μέχρι στιγμής, η προσδοκία των ΗΠΑ ήταν ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει πίσω στην ανάπτυξη των S-400, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιμένουν από την Τουρκία να το πράξει σε αυτό το στάδιο.

Μετά από όλα, αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που μπορούν να λυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το πιο δύσκολο είναι πώς να αποκατασταθούν οι ζημιές στην αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», καταλήγει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην πρέσβης σε ΟΗΕ, Αυστρία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…