Home Δήμος Δελφών Πρόταση για το Σχέδιο-Πλαίσιο διαχείρισης του τμήματος του Παραδοσιακού ελαιώνα που εμπίπτει εντός της ζώνης Α’ απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών’
Δήμος Δελφών - 10 Ιουλίου, 2014

Πρόταση για το Σχέδιο-Πλαίσιο διαχείρισης του τμήματος του Παραδοσιακού ελαιώνα που εμπίπτει εντός της ζώνης Α’ απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών’

  Πρόταση για το Σχέδιο-Πλαίσιο διαχείρισης του τμήματος του Παραδοσιακού ελαιώνα που εμπίπτει εντός της ζώνης Α’ απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών’

 

Σύμφωνα με το  σχετικό ΦΕΚ147/02.05.2012 αναοριοθέτησης των Ζωνών Α και Β Προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών , απαιτείται να συνταχθεί πρόταση από τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και να υποβληθεί προς έγκριση εντός ενός έτους, Σχέδιο-πλαίσιο διαχείρισης του τμήματος του παραδοσιακού Ελαιώνα που εμπίπτει εντός της ζώνης Α’ Απολύτου Προστασίας.

Στόχοι του σχεδίου-πλαισίου είναι η πρόβλεψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών της ελαιοκαλλιέργειας ήτοι:

1.                       Φύλαξη εργαλείων και λοιπού εξοπλισμού αγροτικών εργασιών

2.                       Προσωρινή αποθήκευση της ελαιοπαραγωγής (αποκλειόμενης οιασδήποτε δόμησης)

3.                       Πρόβλεψη συστήματος διάθεσης των υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την παραγωγή ελαιολάδου (προκειμένου να μην επιβαρύνεται το Πολιτιστικό τοπίο των Δελφών από την ελεύθερη απορροή των υγρών αποβλήτων σε ρέματα-χείμαρρους  ή από τη συγκέντρωσή τους σε λιμνοδεξαμενές εξάτμισης).

 

Σχετικά με το υπ’ αριθμόν 1 και 2:

Σύμφωνα με το Νόμο 4067 (ΦΕΚ 79 Α’ 9.4.2012) – Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)-άρθρο 2, ορίζεται ως Δομικό έργο κάθε είδους κατασκευή, ανεξάρτητα από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, που είναι σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, δεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως δεδομένο το τι θεωρεί ως Δομικό έργο (άρα παράγει και την αντίστοιχη Δόμηση) ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, θα πρέπει να συζητάμε για κατασκευές οι οποίες θα ρυμουλκούνται και δεν θα είναι σταθερά συνδεδεμένες με το έδαφος, άρα ‘λυόμενες’.

Είμαστε αντίθετοι στις λυόμενες κατασκευές

Πρότασή μας είναι η κατασκευή μόνιμων κατασκευών με τους κάτωθι όρους και προϋποθέσεις:

1. Η αποθήκευση της ελαιοπαραγωγής και του εξοπλισμού των καλλιεργητών, προϋποθέτει την ύπαρξη αποθηκών. Το μέγεθος των αποθηκών που θα στεγάσουν τις ανάγκες πρέπει να  συνδέεται με το μέγεθος των ελαιοκτημάτων.

2. Ο κάθε καλλιεργητής να δικαιούται μία μόνο αποθήκη.

3. Να προσδιορίζεται το μέγεθος της αποθήκης σε συνάρτηση του  συνολικού εμβαδού όλων των ελαιοτεμαχίων που διαθέτει στην κατοχή του ο κάθε καλλιεργητής εντός του Παραδοσιακού Ελαιώνα που εμπίπτει στη ζώνη Α’ και συγκεκριμένα ως ποσοστό 0,005 επί του εμβαδού αυτών.

4. Να τεθεί ελάχιστο συνολικό εμβαδόν όλων των ελαιοτεμαχίων που έχει στην ιδιοκτησία του ο καλλιεργητής εντός της ζώνης Α’, τα 20 στέμματα, προκειμένου να δικαιούται αποθήκη.

5. Μέγιστο εμβαδόν της αποθήκης που δύναται να οικοδομηθεί, ορίζεται τα 200 μ2 με μέγιστο ύψος τα 4,00 μ. περιλαμβανομένης της στέγης η οποία να είναι υποχρεωτική.

6. Η δόμηση των αποθηκών να γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, με την προϋπόθεση η εξωτερική μορφή να είναι συμβατή με το περιβάλλον, δηλαδή να είναι σε αποχρώσεις γήινες (γκρί-καφέ-πράσινο κ.λ.π) , ώστε να μην είναι ευδιάκριτες ενδιάμεσα των ελαιοδένδρων.

7. Να επιτρέπεται η περίφραξη των ελαιοτεμαχίων εντός των οποίων κατασκευάζονται αποθήκες, με συρματόπλεγμα.

(Παράδειγμα: Καλλιεργητής διαθέτει 400 ελαιόδενδρα, που σημαίνει περίπου 30 στρέμματα κατά μέσο όρο. Θα δικαιούται να έχει αποθήκη 30.000 μ2*0,005=150 μ2)

Σχετικά με το υπ’ αριθμόν 3:

Η ύπαρξη της ζώνης προστασίας και της γης υψηλής Παραγωγικότητας, δημιουργεί υψηλό και δυσμενή βαθμό μοριοδότησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων-δραστηριοτήτων έκθλιψης ελαιών (ελαιοτριβείων). Αυτό οδηγεί σε διαδικασία έκδοσης Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και όχι Περιβαλλοντικών Μελετών κατηγορίας Α’, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβαίνουν κατά πολύ τον επιθυμητό βαθμό ελέγχου σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της εν γένει περιοχής.

Με τις απαγορεύσεις του ΦΕΚ 147/02.05.2012 είναι σχεδόν αδύνατη η αδειοδότηση. Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι στον αποκλεισμό των ελάχιστων (δύο-τριών) επιχειρήσεων από τον τρόπο λειτουργία τους με την ύπαρξη λιμνοδεξαμενών εξάτμισης των υγρών αποβλήτων, οι οποίες τηρούν τις κατά Νόμο προϋποθέσεις, όπως συνιστώνται και προβλέπονται από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας-Δ/νση Υγιεινής Περιβάλλοντος (Ε1β 221/65 & ΔΥΓ2/105593/13.11.03).

Η μικρή δυναμικότητα και η εποχική λειτουργία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και μόνο, δεν συνηγορούν στην επιβολή τόσο δυσμενών διαδικασιών που υπερβαίνουν κατά πολύ τον επιθυμητό βαθμό ελέγχου για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η απαγόρευση της ύπαρξης λιμνοδεξαμενών εξάτμισης των υγρών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση διάθεσης των υγρών αποβλήτων στους υφιστάμενους βιολογικούς καθαρισμούς του Δήμου Δελφών, οδηγεί σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων με συνέπεια, είτε την παραβατικότητα, είτε το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Η πολιτική αυτή δεν συνάδει με τη στήριξη της καλλιέργειας της ελιάς.

Θεωρούμε σημαντικό τη μη επιβάρυνση του Πολιτιστικού τοπίου των Δελφών, αλλά με γνώμονα την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων μέσα από ένα σχέδιο διαχείρισης ρεαλιστικό, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους,  νόμιμα και χωρίς υπερβολικές οικονομικές επιβαρύνσεις.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

 

1. Στη ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο γ.11 θα πρέπει να προστεθεί η λέξη ‘επέκταση’ στις ήδη υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας ελαιοκάρπου και μονάδων παραγωγής ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα, προκειμένου να μην τους στερεί το δικαίωμα ανάπτυξης.

2. Επειδή την πραγματική προστασία και διαχείριση των ζωνών Α’ και Β’ καλούνται να πράξουν οι Δημότες-ελαιοκαλλιεργητές του Δήμου μας με ίδια κεφάλαια, πρέπει να δίδεται χρηματοδότηση-επιδότηση σε όλη τη συγκεκριμένη ζώνη ως κίνητρο, με βάση την στρεμματική έκταση, για τη διατήρηση του υφιστάμενου περιβάλλοντος, την προστασία από πυρκαϊές και την εξάπλωση ασθενειών των ελαιοδένδρων (όργωμα-πότισμα-εντομοκτονία-μυκητοκτονία-ζιζανιοκτονία-κλάδεμα-ανανέωση).


                                                                   

 

 

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…