Home Κοινωνικοί φορείς “Πάμε με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία”
Κοινωνικοί φορείς - 30 Σεπτεμβρίου, 2020

“Πάμε με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία”

Κε Κούκο μαθαίνουμε ότι το Εργοταξιακό Σωματείο των μεταλλείων της ΙΜΕΡΥΣ πάει για εκλογές, πότε κι όλας τέλειωσε η θητεία της διοίκησης;

 

Έχετε δίκιο. Η εκλεγμένη διοίκηση του Σωματείου έπαψε να υπάρχει μιας και καθαιρέθηκε η πλειοψηφία αυτών που είχαν παραμείνει για σοβαρές παραβιάσεις του καταστατικού αλλά και γιατί ενδώσανε στις επιθυμίες της εταιρείας.  Συγκεκριμένα αποδέχτηκαν (και με την υπογραφή τους) την κατάργηση του πενθημέρου, ανοίγοντας την όρεξη στη διεύθυνση του μεταλλείου να συνεχίσει ακάθεκτη σαρώνοντας όσες κατακτήσεις είχαν τα Σωματεία τα προηγούμενα χρόνια αλλά και συνολικά η εργατική τάξη της χώρας μας. Οι υπόλοιποι των συνδικαλιστών που δεν προλάβαμε να τους καθαιρέσουμε, την έκαναν με «ελαφρά πηδηματάκια» αφού τσέπωσαν και τα χρήματα της «εθελούσιας εξόδου».

 

Τι εννοείτε όταν λέτε  “ Άνοιξε η όρεξη”;

 

Βλέπουμε αυτούς τους 6 μήνες που είμαστε διοίκηση ότι απέναντί μας, απέναντι τους  οι εργαζόμενοι του μεταλλείου, έχουμε έναν οδοστρωτήρα ανατροπών που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση του πενθημέρου, του εβδομαδιαίου 40ωρου, επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας με ή χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων….την κατάργηση του 51 χλμ ως χώρο του «παρών» με αποτέλεσμα την επιπλέον εργασία 2,3 ή ακόμη και τεσσάρων ωρών.

 

Με συγχωρείται για τη διακοπή αλλά τι ακριβώς εννοείτε με αυτό το τελευταίο;

 

 Προ εξαμήνου, ο διευθυντής του μεταλλείου, σε μια συνάντηση του με το συμβούλιο υγιεινής και ασφάλειας (εκλεγμένο όργανο για να ελέγχει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας – όχι πάντως σωματείο) με την παρουσία δύο προέδρων σωματείων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εφαρμόσει την εργασία και την Κυριακή!!! Το θέμα θα πέρναγε στα μουγκά μιας και κανένας από τους προέδρους δεν αντέδρασε, ούτε και έφεραν το θέμα στις διοικήσεις των Σωματείων τους. Το μάθαμε από «χαζοκουβέντες» και σηκώσαμε γή και ουρανό προκειμένου να χτυπηθεί εν τη γένεσή του ο μεσαίωνας που θέλει η ΙΜΕΡΥΣ. Όταν λοιπόν, η εταιρεία, βλέπει τέτοιες συμπεριφορές και τέτοια στάση από «συνδικαλιστές», όταν έχει δίπλα της τα υπουργεία (κάθε απόχρωσης και κάθε πολιτικής), τους κρατικούς μηχανισμούς, την τοπική διοίκηση, όλους αυτούς να σε σπρώχνουν ,  στην κυριολεξία,  στους στημένους διαλόγους, της περιβόητης διαβούλευσης, όχι για να διαπραγματευτείς αλλά για να χάσεις  αυτό δεν είναι «το παιχνίδι ήτανε στημένο και από πριν ξεπουλημένο» που λέει και μια σοφή λαϊκή ρήση;

Εξ άλλου η ίδια η ΓΣΕΕ δεν είναι αυτή που βάζει πλάτες για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, αναμασώντας την καραμέλα ότι αυτό θα γίνει μόνο για τα εμπορικά και μόνο για τις τουριστικές περιοχές όταν βοά όλη η Ελλάδα για εφαρμογή του 7ημέρου, όπου οι εργοδότες έχουν τέτοια φαινόμενα, σαν αυτά που σας είπα πιο πρίν!

Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι  «τους ανοίγει η όρεξη». 

 

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων τι στάση κράτησαν αυτό το διάστημα;

 

Τους είχαμε πλάι μας. Ακόμη και από την εποχή Πολυχρονόπουλου ήτανε μαζί μας και το έδειχναν έμπρακτα. Μας βοήθησαν και μας βοηθάν όπου χρειαστούμε τη βοήθειά τους. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι τις συμβουλές τους τις αξιοποιήσαμε όταν κάποιοι άλλοι  σκίζανε τα ιμάτιά τους για να πάμε σε εργατολόγους. Αυτή η τακτική που ακολουθεί μια μερίδα του συνδικαλιστικού «κινήματος», ότι για όλα πρέπει να τρέχουμε στα δικαστήρια είναι και επικίνδυνη και καταστροφή για το ίδιο το εργατικό δίκαιο, αυτό που υπάρχει, έστω και αν το έχουν κάνει φύλλο και φτερό οι διάφορες  πολιτικές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αφοπλίζει τους εργαζόμενους και δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι κάτι τις μπορεί να γίνει.

Εμείς πορευόμαστε με μια βασική αρχή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ξέρω ότι θα βρεθούν οι γνωστοί παπαγάλοι, σαν αυτούς που καταγγέλλω πιο πάνω για να πούνε τα δικά τους, για να «χρωματίσουν» τα λεγόμενά μου. Είναι μια αλήθεια για κάθε εργαζόμενο στο μεταλλείο όταν: 

– Τον πνίγει κάθε μέρα, κάθε στιγμή το δίκιο για τους κινδύνους που διατρέχει κάτω από εκατομμύρια τόνους πετρών και χώματος με ελλιπείς πολλές φορές συνθήκες ασφάλειας. Ποιοί  μεταλλευτικοί λοιπόν νόμοι εμποδίζουν την ΙΜΕΡΥΣ για αυτό;

-Τον «πιάνει» η οργή για αυτούς που βάζει η εταιρεία να υπογράφουν τα εξαήμερα «εθελουσίως» (δήθεν) όταν γνωρίζουν και τα παιδιά του δημοτικού τι είδους εθελουσίως είναι αυτό. Όταν αυτά τα καταγγέλλεις και ζητάς συνάντηση με την εταιρεία για να ζητήσεις το σταμάτημα αυτών των μεθοδεύσεων και αυτή σε αποπέμπει (γιατί, λέει, είσαι διορισμένος, με βούλα βέβαια και υπογραφή της δικαστικής εξουσίας).

Τότε για ποιούς νόμους να συζητάμες!

Αν συνεχίσουμε θα μπορώ να σας λέω για ώρες ποιοι οι νόμοι και ποιοι εφαρμόζονται, από ποιους και πότε. Ποιους τελικά βοηθάνε αυτοί οι νόμοι και ποιους τσακίζει τη ζωή. Μόνο εν ονόματι της πανδημίας πόσες αλλαγές γίνανε στην εργατική νομοθεσία για βοήθεια των εργοδοτών και μόνο!! Για παράδειγμα καταργεί τα ρεπό υπολογίζοντάς τα για άδεια και αφήνει στην κυριολεξία απλήρωτες τις υπερωρίες (κάποια στιγμή όταν και όποτε το έχει ανάγκη θα το εφαρμόσει και η ΙΜΕΡΥΣ).

Με αυτή τη βασική αρχή πορευθήκαμε αυτό το εξάμηνο. Εξ άλλου και εσείς ως εφημερίδα πρέπει να το εκλάβατε μιας και είμασταν σε συνεχή ενημέρωση τόσο των μελών μας, όσο και όλων των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Αυτή ακριβώς η δραστηριότητά μας μας οδήγησε μόλις χθές στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας για να δώσουμε κατάθεση για όσα καταγγέλλαμε το προηγούμενο διάστημα. Παλεύοντας το δίκιο μας, έστω με αυτούς τους τρόπους αναγκάσαμε τη δικαιοσύνη να παρέμβει (ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος).

 

Πως θα πάτε στις εκλογές; Με τι στόχους; Με συνδυασμό ή το γνωστό όλοι μαζί;

 

Υποθέτω ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια ομάδα συνδικαλιστών που μη θέλοντας να συγκρουστεί με την κυρίαρχη κατάσταση αρχίζουν να εφευρίσκουν εχθρούς οπουδήποτε εκτός της εργοδοσίας!! Τους φταίει ο τάδε ή ο δείνα γιατί είπε εκείνο ή το άλλο, όταν μάλιστα ο τάδε ή ο δείνα παλεύει για τα προβλήματα. Για τα εργασιακά προβλήματα για παράδειγμα για τα σαπάκια μηχανήματα κοντά μισού αιώνα, δεν φταίει η εταιρεία με την πολιτική της αλλά ή  το συνεργείο που δεν φτιάχνει τα μηχανήματα ή οι χειριστές που τα χαλάνε.

Ή για το εξαήμερο ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν (όχι ότι δεν φταίνε και αυτοί)  αλλά κάνε βρε αδερφέ την αυτοκριτική σου τι έκανες εσύ ή το Σωματείο σου για να μην μπούνε τέτοιες υπογραφές (Το Σωματείο του «Τεχνίτη» ήταν ίσως το μόνο που πήρε ανοιχτά και καθαρά θέση γι αυτό όταν μάλιστα τρέχαν να υπογράψουν ακόμη και συνδικαλιστές!!)

Εμείς έτσι θα πάμε στις εκλογές. Όπως πορευθήκαμε αυτό το εξάμηνο. Με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία. Θα πορευθούμε με τα θέλω και τις ανάγκες των μελών μας.

Εμείς είμαστε «οι από κάτω». Μακριά από γραφεία κέντρων και παράκεντρων εξουσίας.

Από «κάτω» είμαστε όλοι εμείς, που παλεύουμε κάθε μέρα για το μεροκάματο. Που έχουμε καθαρό το μέτωπό μας μακριά από αλισβερίσια με τα «αφεντικά». Που δεν κωλώνουμε να πούμε τα πράματα με τ’ όνομά τους. Να καταγγείλουμε αλλά και να κινητοποιηθούμε όταν δεν ακούγεται η φωνή μας!

Είμαστε όλοι εμείς :

     που έχουμε στόχο να γυρνάμε σώοι και ασφαλείς στα σπίτια μας.

    Που δεν ανεχόμαστε να ελέγχουν τη ζωή μας και στο χώρο δουλειάς με το τσιπάρισμα αλλά ούτε και στο ίδιο μας το σπίτι με τα ανεξάντλητα ωράρια και όλες τις μέρες της βδομάδας.

    Που δεν θέλουμε να συμπληρώνουμε τις χαμένες ώρες ύπνου, μέσα στα λεωφορειάκια,  στις διαδρομές προς τα κοιτάσματα.

    Που δεν θέλουμε να μας αξιολογούν, με κριτήρια μάλιστα που κανείς δε γνωρίζει.

       Εμείς δεν κάνουμε πως δεν ακούσαμε για την Κυριακάτικη εργασία! Που κάνουμε πως δεν βλέπουμε τις ετοιμόρροπες στοές και τα σαπάκια που τα λένε μηχανήματα! Που κάνουμε πως δεν ακούμε το αγκομαχητό για το μεροκάματο και για το πώς θα βγεί η βάρδια! Αυτά, τα δικά μας θέλω, είναι και οι αρχές μας. Πρώτιστο καθήκον μας: 5θήμερο, με 8ωρο, 40 ώρες τη βδομάδα –Δευτέρα έως Παρασκευή

 

Τι έχετε να πείτε ως καταστάλαγμα σε αυτή τη συνέντευξη;

Με τέτοια κριτήρια χτίζουμε το συνδυασμό μας. Και σε έναν τέτοιο συνδυασμό χωράνε όλοι και όλες όσες ασπάζονται όλα όσα σας είπα παραπάνω. Και βέβαια όχι στα λόγια (από τέτοια έχουμε χορτάσει) αλλά από πράξεις. Και το παρελθόν – έστω αυτό το σύντομο – πολλά έχουμε δεί και έχω την εντύπωση ότι θα δούμε και άλλα πολύ περισσότερα και μάλιστα σύντομα!!!!!! Βιάζονται πολλοί να δείξουν την πίστη τους στα αφεντικά, κάνοντας τις κολοτούμπες τους, κατ’ επιταγή τους, όπως οι σαλτιμπάγκοι στα περιοδεύοντα τσίρκο!!

Καλούμε  όλους τους συναδέλφους μας, Πάρτε μέρος στις εκλογές. 

 Η συμμετοχή μας σε αυτές θα είναι μια πρώτη νίκη απέναντι στην εργοδοσία και στους συμμάχους της, που θέλουν σωματείο μουγκό-τυφλό-κουφό στα προβλήματά μας και τελικά φερέφωνο στις επιδιώξεις των μετόχων της ΙΜΕΡΥΣ.

Να μην τους το επιτρέψουμε!!! 

Προέχει η συμμετοχή του καθενός μας στις εκλογές.

 
Ολοι  στις 4/10/2020 στην Άμφισσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…