Home Εικόνες Αρχικής Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Δωρίδας για τον Τουρισμό κ. Δ.Ταράτσας τονίζει «Η προβολή είναι «επιθετική» και επιτυχημένη!»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Δωρίδας για τον Τουρισμό κ. Δ.Ταράτσας τονίζει «Η προβολή είναι «επιθετική» και επιτυχημένη!»

-Εξηγεί ότι ο δήμος είναι σε φάση που χτίζει το «brand name» της ΔΩΡΙΔΑΣ.

-Τονίζει ότι έχει εισηγηθεί στο Δήμαρχο την δημιουργία αυτοτελούς τμήματος τουρισμού στις υπηρεσίες του δήμου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δομή

 

Την δημιουργία αυτοτελούς τμήματος τουρισμού στις υπηρεσίες του δήμου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δομή έχει εισηγηθεί στο Δήμαρχο o εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Τουρισμού κ. Δήμος Ταράτσας, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του, ενώ εξηγεί ότι θα λειτουργεί εσωτερικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του, ενώ όπως μας ενημερώνει «φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στο έτος μου διανύουμε».

Μάλιστα, τονίζει ότι έχει θέσει στον Δήμαρχο τη γνώμη του, τους όρους  για τη δομή  που μπορεί να αναπτυχθεί  η  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τους κανόνες…

Ο κ. Ταράτσας εξηγεί ότι δεν κατακρίνει με αμιγώς πολιτική σκοπιμότητα  άνευ ουσίας  τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, ενώ υποστηρίζει ότι έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα προβλήματα της Δωρίδας, όπου κάθε φορά είναι σε θέση να κρίνει αν θα στηρίξει την πρόταση μιας παράταξης και γιατί.

Παράλληλα συνεχίζει να συγκινείται και να γοητεύεται από την αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετεί με φιλότιμο, όπως αναφέρει. Μόνο που ενόψει των επόμενων εκλογών δεν μας διευκρινίζει το Βαθμό!

 

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια της  εξέλιξης  δραματικών στιγμών υπάρχουν ευκαιρίες

που μπορείς να αξιοποιήσεις»

 

ΩτΦ: Οι δυο COVID χρονιές αποδείχθηκαν «χρυσές» για τη Δωρίδα. Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον κόσμο να εμπιστευθεί την περιοχή μας;

 Δ.Τ.: Έχω την αίσθηση  ότι ήταν άκρως επιτυχημένες με την έννοια της επισκεψιμότητας  καλοκαιρινές σεζόν, κάτι που μπορεί να σας το βεβαιώσει ο καθένας που δραστηριοποιείται στη περιοχή μας.Φύσει αισιόδοξος αλλά παράλληλα συνετός στην πραγματικότητα θα έλεγα ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της  εξέλιξης  δραματικών στιγμών υπάρχουν ευκαιρίες που μπορείς να αξιοποιήσεις.  Διαχρονικές παθογένειες έχουν καταστήσει τον δήμο Δωρίδας εσωστρεφή τουριστικά. Με εξαίρεση ελάχιστες μεγάλες τουριστικές μονάδές  που απευθύνονται στον  εξωχώριο τουρισμό η πλειονότητα των τουριστικών μονάδων και εν γένει επιχειρήσεων τροφοδοτούνται από την ελληνική αγορά. Συνέπεια  των συνθηκών της πανδημίας  ήταν καταρχήν να δημιουργηθεί η τάση της αποφυγής επίσκεψης σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη, της αποφυγής  μετακίνησης σε αυτά με μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά κυρίως η αναζήτηση νέων παρθένων και οικονομικών προορισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο για πρώτη  φορά ο δήμος Δωρίδας με μια σειρά στοχευμένων  ενεργειών όπως η διαφήμιση στο μετρό των Αθηνών, σε ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε. πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και όμορων περιφερειών,  αναδεικνύει στο ευρύ κοινό τους τουριστικούς του προορισμούς με έμφαση στην αυθεντικότητα του, αλλά πρωτίστως  χτίζει το «brand name» της ΔΩΡΙΔΑΣ

ΩτΦ: Μπορεί να γίνει σοβαρή τουριστική προβολή από το δήμο; Υπάρχουν τα budget και η τεχνογνωσία;

 Δ.Τ.: Καταρχάς πεποίθηση μου είναι ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν  να λειτουργούν  σε πρότυπα  επιχείρησης όπου οι «εταίροι» της  είναι το σύνολο των επιχειρήσεων της επικράτειας του, διανέμοντας το όφελος στους δημότες της έχοντας υπόψη όμως τους κινδύνους ζημίας.

Μιλώντας με όρους σύγχρονου μάρκετινγ η προβολή του προϊόντος είναι μια από τις στρατηγικές του. Ως στρατηγική λοιπόν η προβολή που έχει συντελεστεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια θα σας έλεγα ότι είναι  κατά κάποιο τρόπο «επιθετική» και επιτυχημένη!

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συλλογική προβολή του δήμου  και η πρώτη φορά που τα χωριά  μας ως ξεχωριστό σύμπλεγμα τουριστικών προορισμών  της επικράτειας του δήμου Δωρίδας παρουσιάστηκαν  σε χιλιάδες βλέμματα μέσα από ιδιαίτερες φωτογραφίες-αφιερώματα  και στοχευμένα «μηνύματα» σε πάνελ  όλων των σταθμών και σε συρμούς  του  μετρό της Αθήνας για ένα μήνα τουλάχιστον. Έχω να σας  πώ ότι παρακολούθησα τη δράση από την αρχή μέχρι το τέλος της και πραγματικά ένιωσα όμορφα συναισθήματα όταν έβλεπα κόσμο να στέκεται μπροστά από κάποιο πάνελ στους σταθμούς του μετρό και να σκανάρει με το κινητό του τις πληροφορίες για το μέρος που έβλεπε. Όταν άκουγα συνομιλία στο διπλανό  τραπέζι σε εστιατόριο της περιοχής μου «ναι ήρθαμε οικογενειακώς πρώτη φορά…η γυναίκα μου το είδε…», όταν ακόμη είδα ότι παρόμοια προβολή μιμήθηκαν  ένα μήνα αργότερα και δύο άλλοι δήμοι της νησιωτικής Ελλάδος…Η προβολή όμως είναι μία μόνο δράση που δημιουργεί ίσως την «ανάγκη» για να υπάρξει η  «ζήτηση»  και όπου «υπάρχει ανάγκη υπάρχει και δρόμος»…Χρειάζονται πολλές και  επιπλέον δράσεις από το σύνολο των δομών και των αρμοδιοτήτων του Δήμου μας με τους μηχανισμούς που διαθέτει ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός στην επικράτεια μας. Ωστόσο ως ανεξάρτητος σύμβουλος που δεν  συμμετέχει στις εσωτερικές διαδικασίες της δημοτικής αρχής, έχω εισηγηθεί στον Δήμαρχο μας ως πρώτο μικρό βήμα την δημιουργία αυτοτελούς τμήματος τουρισμού στις υπηρεσίες του δήμου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δομή η οποία θα λειτουργεί εσωτερικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του, όπου  φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στο έτος μου διανύουμε.

 

«Κοινές πολιτιστικές δράσεις δημιουργούν οικονομίες κλίμακας»

 

ΩτΦ: Πόσο έχει βοηθηθεί ουσιαστικά Δωρίδα από το Δίκτυο Τουρισμού και Πολιτισμού Δελφών;

 Δ.Τ.: «Η ισχύς εν τη ενώσει»…Η συνέργεια άλλωστε  είναι επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της διοικητικής παθογένειας που έχει επιφέρει η ελληνική γραφειοκρατία. Βεβαίως ο δήμος Δωρίδας έχει βοηθηθεί και έχει βοηθήσει τον δήμο Δελφών και κατ’ επέκταση αμφότεροι την περιφερειακή ενότητα  Φωκίδας. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο από την ανταλλαγή απόψεων αλλά μέσα από τις κοινές δράσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στο διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Δελφών»  και ως δημότης της Δωρίδας είναι αυτονόητο να κοιτάζω προς τα  «δεξιά» μου στον όμορο δήμο Δελφών της περιφέρειας μας. Η Δ.Ε. Καλλιέων παράδειγμα που ανήκει στον δήμο Δελφών αποτελεί κοινό προορισμό για τον επισκέπτη με τη Δ.Ε. Βαρδουσίων του δήμου Δωρίδας,  όπως επίσης τον επισκέπτη που παραθερίζει π.χ. στην Ερατεινή δεν τον ενδιαφέρει αν το Γαλαξείδι που θα επισκεφθεί ανήκει στον δήμο Δελφών και αντίστοιχα. Το «πακέτο» των διακοπών του είναι το ίδιο…Κοινές πολιτιστικές δράσεις δημιουργούν οικονομίες κλίμακας προς όφελος των δημοτών γι’  αυτό και η ακριβής ονομασία του είναι «Δίκτυο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στη Φωκίδα».**

ΩτΦ: Μιας που ο Πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό, ποιες δράσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση σας ωφέλησαν και τόνωσαν την επισκεψιμότητα;

 Δ.Τ.: Ο Δήμος Δωρίδας ανέθεσε την σκοπιμότητα, την έμπνευση και την εκτέλεση των δράσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση σε συλλογική οργανωτική επιτροπή και οι προτάσεις της ψηφίσθηκαν ομόφωνα από  τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Κάποιες ακόμη δεν τις έχουμε δεί,  όμως «ο αγώνας για την ελευθερία»  που διοργανώθηκε στις 21-22 Αυγούστου ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη ενέργεια που τόνωσε και την προβολή και την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας, αλλά κυρίως τόνωσε το πνεύμα ενότητας και αξίζουν συγχαρητήρια σε φορείς όπως ο σύλλογος Αρτοτινών «Αθανάσιος Διάκος» και στον Π.Σ. Λιδορικίου της δημοτικής μας επικράτειας.

ΩτΦ: Ξεκινήσατε από την παράταξη του κ. Ασημάκη, το «Όραμα Δωρίδας», από την οποία και διαγραφήκατε. Από την πορεία της παράταξης αισθάνεστε δικαιωμένος για τις επιλογές σας ή μετανιώσατε και γιατί;

 Δ.Τ.: Για να βιώσεις την  δικαίωση ή της μετάνοια  θα πρέπει να έχεις αποδεχθεί   το συναίσθημα που  αποφέρει η αίσθηση της ωφέλειας ή της απώλειας αντίστοιχα. Εκλέχθηκα πρώτος στην παράταξη του συνδυασμού έχοντας τη δική μου, προσωπική

γνώμη  για το παρόν και το μέλλον του δήμου Δωρίδας και συνεχίζω να τη στηρίζω με κάθε τίμημα συντεταγμένος στο αίσθημα του συλλογικού συμφέροντος.

Αφουγκράζομαι τις εκφράσεις και τις απόψεις της παράταξης όραμα για τη Δωρίδα και φυσικά και των άλλων παρατάξεων  και συναινώ εννοείται όπου αυτές συμβαδίζουν με τη δική μου θέση εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος μέσα στη δημοτική μας επικράτεια.

 

«Δεν υπάρχει ανεπίσημη ή επίσημη συνεργασία με τη δημοτική αρχή»

 

ΩτΦ: Την επόμενη φορά να περιμένουμε επίσημη συνεργασία με την παράταξη Καπεντζώνη;

 Δ.Τ.: Δεν υπάρχει ανεπίσημη ή επίσημη συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Σας ανέφερα και πριν ότι είμαι ανεξάρτητος σύμβουλος και με αυτόν τον τρόπο χωρίς να συμμετέχω στις εσωτερικές διαδικασίες του συνδυασμού της δημοτικής αρχής παρεμβαίνω στα όρια των πλαισίων που ορίζει το σύνταγμα και οι διατάξεις της νομοθεσίας για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκλέχθηκα για να προσφέρω στον τόπο μου και όχι για  να κρίνω ή να κατακρίνω με αμιγώς πολιτική σκοπιμότητα  άνευ ουσίας  τις κινήσεις της εκάστοτε  δημοτικής αρχής. Πάνω σ’ αυτό μου ανατέθηκε ο ρόλος του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού με συγκεκριμένη αρμοδιότητα η οποία απέχει παρασάγγας από αυτή του αντιδημάρχου τουρισμού  π.χ. (αναφέρομαι σε θεσμική εξουσιοδότηση και ευθύνη σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όχι σε αντιμισθία)

Αντιλαμβανόμενος  την  ακρίβεια της δημοσιογραφικής σας ερώτησης θα σας πω ότι ως εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού  έχω θέσει στον πραγματικά αγαπητό μου ως άνθρωπο καταρχάς  κ. Καπεντζώνη τη γνώμη μου, τους όρους  για τη δομή  που μπορεί να αναπτυχθεί  η  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και τους κανόνες…

 

«Να μη δημιουργείται ή αίσθηση ότι αφορά μόνο τους ημέτερους. 

 

ΩτΦ: Στην περιοχή σας εκτελείται ένα τεράστιο έργο, το φράγμα στο Χάρμισκο. Αν και τα έργα αυτά είναι κυβερνητικά, ποια είναι η παρεμβατικότητα του δήμου και πόσο σοβαρός είναι ή δεν είναι ο ρόλος του για το αποτέλεσμα;

 Δ.Τ.: Είναι σαφής ο ρόλος και το αποτέλεσμα του δήμου στο μεγάλο έργο  του φράγματος στο Χάρμισκο. Ένα αναπτυξιακό έργο δημιουργεί οικονομίες κλίμακος από τη στιγμή της ανάθεσης του εως και την φάση της  εκμετάλλευσής του. Για ένα τέτοιο μεγάλο έργο που συντελείται στην επικράτεια του, ασχέτως του φορέα υλοποίησης  ο δήμος είναι υπεύθυνος και οφείλει να παρέχει την πληροφορία για όλες τις φάσεις του, χωρίς να υποβόσκουν ματαιόδοξες σκέψεις  για το ποιος θα «κόψει τη κορδέλα» στο τέλος.

Η ανάθεση και μόνο  αυτού του έργου είναι προφανές ότι μπορεί να αποφέρει επενδύσεις στη περιοχή για νέες ή υπάρχουσες καλλιέργειες οι οποίες με τη σειρά τους θα ενδυναμώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση θα τροφοδοτήσουν την εργασία στην επικράτεια μας. Η πληροφορία πρέπει να διοχετεύεται με κάθε τρόπο μέσα από εύκολες και απλές διαδικασίες ώστε να έχουν πρόσβαση σ αυτή όλοι και να μη δημιουργείται ή αίσθηση ότι αφορά μόνο τους ημέτερους.

Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ είμαι από αυτούς που δυσκολεύομαι αφάνταστα να μάθω «τι μέλλει γενέσθαι».

ΩτΦ: Πως αναλογίστε την πορεία σας από τα κοινά; Σας κινεί το ενδιαφέρον η περιφέρεια ή η κεντρική πολιτική σκηνή;

 Δ.Τ.: Έχω την αίσθηση του καθήκοντος και στην ηλικιακή μου ωριμότητα νιώθω ακόμη δυνατά μέσα μου αυτό που μόνο η ελληνική γλώσσα μπορεί να προσδιορίσει  τη λέξη φιλότιμο.

Δεν μπορώ να  πω με σιγουριά αν είναι η δεύτερη γενιά της μεταπολίτευσης όπου ο δρόμος ενασχόλησης με τα κοινά είναι «δρομολογημένος» μέσα από την κομματική σου ταυτότητα. Μπορώ να πώ με σιγουριά όμως οτι οι πολιτικές μου πεποιθήσεις τροφοδοτούνται ενάντια στον συντηρητισμό, με βάση τις  διαχρονικές ηθικές αξίες του έθνους  και του πατριωτισμού που εμπνέει κι αυτό μπορεί να διοχετευτεί στη κοινωνία χωρίς την κομματική εξουσιοδότηση με τη δύναμη των πολιτών. Γενικά υπάρχουν ικανότητες ανθρώπων που μπορούν να αντληθούν και εκτός του κομματικού μηχανισμού.

Εν τέλει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ικανή να υπάρξει έξω από το πλαίσιο ενός απαρχαιωμένου αλλά όχι απαραίτητα «απαξιωμένου» για την ώρα κομματικού συστήματος και σ αυτό το πλαίσιο που ολοένα αποκτά  μεγαλύτερη ισχύ και συνείδηση στη βάση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών,  μόνο από φιλότιμο όπως σας είπα είμαι ενεργός.

 

«Ο ηγετικός ρόλος ενός προσώπου είναι καθοριστικός»

 

ΩτΦ: Το αποτέλεσμα στα κοινά είναι θέμα πολιτικών ή προσώπων;

 Δ.Τ.: Δυστυχώς το αποτέλεσμα στα κοινά ήταν θέμα «πολιτικών προσώπων» και όχι πολιτικής,  με ελάχιστες βεβαίως εξαιρέσεις διοίκησης από ικανά  πρόσωπα που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην κεντρική διοίκηση αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανήκω σε μια γενιά η οποία έχει βιώσει ως υπόσταση και όχι ως έννοια  το «ρουσφέτι» που καλλιεργήθηκε από την αμφίδρομη συναναστροφή αυτών των πολιτικών προσώπων με το πολιτικό σύστημα που επικρατούσε για χρόνια στην πατρίδα μας.

Σε κάθε τομέα μιας κοινωνικής οργάνωσης ο ηγετικός ρόλος ενός προσώπου είναι καθοριστικός στη λειτουργία  και στη σύνθεση της με επιπλέον ικανά πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει στην λειτουργία της  κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…