Home Π.Ε. Φωκίδας Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει:«Η προσπάθειά μας αρχίζει να αποκτά απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα»
Π.Ε. Φωκίδας - 24 Απριλίου, 2017

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει:«Η προσπάθειά μας αρχίζει να αποκτά απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα»

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει:

«Η προσπάθειά μας αρχίζει να αποκτά απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα»

-«Η επιχειρηματικότητα θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες. Σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις είναι να κάνεις τομές, να δημιουργήσεις και να πρωτοτυπήσεις».

-«Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και κυρίως η απάθεια των Κυβερνόντων για την επίλυσή τους, πραγματικά με τρομάζει».

 

Προβληματισμένος και απαισιόδοξος από τη δυσκινησία των διαδικασιών για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών προτάσεων εμφανίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΩτΦ, ενώ εκμυστηρεύεται ότι τον τρομάζει η απάθεια των κυβερνώντων για την επίλυση των προβλημάτων. «Δεν είμαι αισιόδοξος σε σχέση με τις ταχύτητες στην αξιολόγηση και την ένταξη των επιχειρηματικών προτάσεων.  Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και κυρίως η απάθεια των Κυβερνόντων για την επίλυσή τους, πραγματικά με τρομάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραδέχεται ότι έχουν πληγεί οι εργασιακές σχέσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει. «Δυστυχώς κάποιοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συμπολιτών μας για εργασία και την αδυναμία της πολιτείας να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ασκήσει τα ελεγκτικά της και εποπτικά της καθήκοντα», υποστηρίζει.

 

Μιλάει για το επίτευγμα της αύξησης των ποσοστών ενισχύσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο όπου όπως επισημαίνει «επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια που καταβάλαμε με τον Περιφερειάρχη μας, για την αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης στην ιδιαιτέρως αδικημένη Περιφέρειά μας. Τα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων στη Στερεά Ελλάδα από το 10% είναι 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% είναι 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% είναι πλέον 45% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης ο κ. Χειμάρας εξηγεί ότι «μαζί με τους ανθρώπους που παλεύουν και καινοτομούν, και όχι απέναντί τους, χτίσαμε το μοντέλο του αναπτυξιακού οράματος που θέλουμε για την Περιφέρεια μας και θέσαμε τις προτεραιότητες του επιχειρησιακού μας προγράμματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το νομό μας υποστηρίζει ότι «το στοίχημα που θεωρώ πως πρέπει να θέσουμε και να κερδίσουμε στη Φωκίδα, βρίσκεται στην ενίσχυση του Τουρισμού και στην σύνδεση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού».

 

«Η  επιχειρηματικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μία γενική ή αφηρημένη έννοια»

 

ΩτΦ:  Δυστυχώς επιβεβαιωθήκατε. Ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν χρηματοδοτεί το 100% των επενδύσεων! Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων από ιδιώτες επενδυτές στην περιφέρειά μας;

 

Θ.Χ.: Το ζήτημα δεν είναι αν επιβεβαιώθηκα, μιας και είναι απολύτως λογικό ο Αναπτυξιακός Νόμος να μην χρηματοδοτεί το 100% των επενδύσεων. Επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια που καταβάλαμε με τον Περιφερειάρχη μας, για την αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης στην ιδιαιτέρως αδικημένη Περιφέρειά μας. Τα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων στη Στερεά Ελλάδα από το 10% είναι 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% είναι 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% είναι πλέον 45% για τις μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειώσω πως παρά τις όποιες παραλήψεις του, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα πρέπει όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν. 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών, γιατί διαθέτει ένα σύνολο με σημαντικά πλεονεκτήματα: πλούσια και αξιόλογη παραγωγική βάση – αγροτική παραγωγή και βιομηχανία – ορεινούς όγκους, λατομικές περιοχές, μεγάλα δάση, πεδιάδες, εσωτερικά και παραθαλάσσια νερά, ακτές ακόμα και νησί, σημαντικό φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και δυνατότητες υπηρεσιών ειδικά στον τουρισμό και το εμπόριο.

Η πρόσφατη νέα επένδυση της Coca Cola στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου και η νέα επένδυση της ELBISCO, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι παραδείγματα, τα οποία λειτουργούν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για όλους μας, και μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε προκειμένου να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για το αύριο του τόπου.

 

ΩτΦ:  Διαχειρίζεστε ένα δύσκολο αντικείμενο, την επιχειρηματικότητα και το όραμα της ανάπτυξης, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν δυνατότητες σήμερα, που οι επιχειρήσεις κλείνουν και καταρρέουν η μια πίσω από την άλλη;

 

Θ.Χ.: Ως επιχειρηματίας και εγώ, βιώνω καθημερινά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και τη μέγιστη προσπάθεια που καταβάλουν για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η υπερβολική φορολόγηση, ο ΕΦΚΑ, τα υψηλά τιμολόγια των ΔΕΚΟ κλπ, είναι ουσιαστικά και ανυπέρβλητα εμπόδια για όσους επιχειρούν. Αυτό που βιώνουμε καθημερινά, εμείς οι μικροί επιχειρηματίες, είναι ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης.

Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα λοιπόν, καλό είναι να τονίσω πως αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μία γενική ή αφηρημένη έννοια. Θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες. Σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις είναι να κάνεις τομές, να δημιουργήσεις και να πρωτοτυπήσεις.

Μαζί με τους ανθρώπους που παλεύουν και καινοτομούν, και όχι απέναντί τους, χτίσαμε το μοντέλο του αναπτυξιακού οράματος που θέλουμε για την Περιφέρεια μας και θέσαμε τις προτεραιότητες του επιχειρησιακού μας προγράμματος.

Εστιάζουμε στη δημιουργία τοπικών & υπερτοπικών συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, στον αναπροσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα προς την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Εργαζόμαστε στη βελτίωση της ελκυστικότητας της  περιφέρειας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και προετοιμάζαμε την ενεργή προσέλκυσή τους.

Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε σχέδιο, άρα ναι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες.

 

«Οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί πολύ από την κρίση»

 

ΩτΦ:  Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που βρήκαν το τέλειο άλλοθι για να δημιουργήσουν συνθήκες δουλειάς στο προσωπικό τους. Η περιφέρεια και εσείς ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, πόσο μπορείτε να παρέμβετε και ως ποιο βαθμό;

 

Θ.Χ.: Η αλήθεια είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί πολύ από την κρίση των τελευταίων ετών. Δυστυχώς κάποιοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συμπολιτών μας για εργασία και την αδυναμία της πολιτείας να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ασκήσει τα ελεγκτικά της και εποπτικά της καθήκοντα.

Εμείς ως περιφέρεια δεν έχουμε θεσμικά την δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα όμως, το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα και για το οποίο προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την πολιτεία όσο καλύτερα μπορούμε για να βρούμε μια λύση.

Ξέρετε, πρόσφατες έρευνες στο πεδίο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, καταδεικνύουν πως εκείνοι οι επιχειρηματίες που δεν επενδύουν στους συνεργάτες τους και παρανομούν σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, είναι αυτοί που «βγαίνουν» εκτός αγοράς πρώτοι. Η κρίση μας θέλει όλους ενωμένους, εργοδότες και εργαζόμενους.       

 

ΩτΦ:  Ενθαρρύνετε τις επιχειρήσεις για εξωστρέφεια και συμπράξεις, αλλά στη χώρα μας ο σημαντικότερος κορμός της οικονομίας αποτελείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, που ακόμη και αν το επιθυμούν δεν έχουν πεδίο δόξης λαμπρό, ούτε για εξωστρέφεια, ούτε για συνεργασίες. Ποιο είναι το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων στην πορεία εντός της κρίσης, αλλά και κατά την έξοδο από αυτήν;

 

Θ.Χ.: Όπως πολύ σωστά είπατε η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων της χώρας μας είναι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κυρίως αυτοαπασχολούμενων.

Για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας στη σημερινή παγκόσμια επιχειρηματική πραγματικότητα, θα πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας να ασπαστεί τις έννοιες της συνεργασίας, της συνένωσης δυνάμεων και της συνεταιριστικότητας.

Δημιουργώντας εταιρικά σχήματα των οποίων το μέγεθος θα μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των αγορών και παράλληλα θα έχουν τις δυνατότητες διασφάλισης της  παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, εφαρμόζοντας οικονομίες κλίμακας.

Νομίζω πως εσείς παρακολουθείτε στενά τις προσπάθειες μας που στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών της και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα στρατηγικό πρόγραμμα προβολής σε σημαντικές αγορές της εξαγωγής κεφαλαίου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συνέργειες με άλλους κρατικούς και θεσμικούς φορείς.

Για το έτος 2017 προχωρήσαμε για πρώτη φορά στη κατάρτιση Ετήσιου Πλάνου συμμετοχής σε επιχειρηματικές εκθέσεις, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρήσεων μας και την καλύτερη προετοιμασία της παρουσίας μας. Το ετήσιο πλάνο εγκρίθηκε από το περιφερειακό μας συμβούλιο και ανακοινώθηκε ήδη στην επιχειρηματική μας κοινότητα.

Η συμμετοχή της περιφέρειας με τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες στις επιχειρηματικές εκθέσεις του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού, καταδεικνύει την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων.

 

«Δεν είμαι αισιόδοξος σε σχέση με τις ταχύτητες στην αξιολόγηση και την ένταξη των επιχειρηματικών προτάσεων»

 

ΩτΦ:  Παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε πολλά προγράμματα, με τους ιδιώτες να περιμένουν στη σειρά για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αυτό που οφείλεται και πως θα εξομαλυνθεί, δεδομένου ότι ο καιρός περνά;

 

Θ.Χ.: Η καθυστέρηση στην οποία αναφέρεστε είναι γεγονός σε ότι αφορά τις Δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020. Δεν πρέπει όπως να παραβλέπουμε ότι μια σειρά δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώθηκαν μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Για να μετριαστεί αυτή η καθυστέρηση και να ενταχθεί αμεσότερα ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του  Ά κύκλου για τις 3 Δράσεις του νέου ΕΣΠΑ   «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» κατά 156 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είμαι αισιόδοξος σε σχέση με τις ταχύτητες στην αξιολόγηση και την ένταξη των επιχειρηματικών προτάσεων.  Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και κυρίως η απάθεια των Κυβερνόντων για την επίλυσή τους, πραγματικά με τρομάζει.

Αξίζει να σας αναφερθώ όμως, στη δική μας στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την επιπρόσθετη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε προγράμματα, που διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αλήθεια είναι πως τοποθετήσαμε εξ αρχής τη Στερεά Ελλάδα στον Χάρτη των Περιφερειών της Ευρώπης. Σχεδιάζουμε συστηματικά την ουσιαστική και όχι την τυπική συμμετοχή μας, ενεργοποιώντας τη στενή συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, μέσω της δημιουργίας κοινών ομάδων εργασίας.

Έχουμε υποβάλει πάνω από 20 προτάσεις ένταξης έργων σε συνεργασία με πάνω από 70 φορείς χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετέχουμε ήδη στην υλοποίηση τριών σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5,9εκατ., που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας αλλά και την υγεία-πρόνοια.

Επιτρέψτε μου, να νοιώθω ιδιαίτερα περήφανος που η προσπάθεια μας για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης και η διεκδίκηση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που διαχειρίζεται η Περιφέρεια μας, αρχίζει να αποκτά απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

ΩτΦ:  Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιώτες. Πάρα πολλοί δήμοι αδυνατούν ή δυσκολεύονται σημαντικά να ωριμάσουν και να εκτελέσουν χρηματοδοτούμενα έργα, είτε από το ΠΕΠ, είτε από τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Η περιφέρεια θα μπορούσε σε αυτό το σκέλος να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την ωρίμανση των έργων και την καθοδήγηση των δήμων;

 

Θ.Χ.: Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 έχει υψηλές απαιτήσεις από όλους μας. Η Περιφέρειά μας είναι κοντά στους φορείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ διαθέτει πόρους και συνεργάτες για την ενίσχυση φορέων και την εξειδίκευση προτάσεων ώστε να μην καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες. Ενδεικτικό παράδειγμα υποστήριξης το δίκτυο των κοινωνικών υποδομών που αναπτύσσεται σε όλη την Περιφέρεια.

 

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει έναν έντονο αναπτυξιακό δυϊσμό»

 

ΩτΦ:  Η  περιφέρειά μας έχει στους κόλπους της δυο μικρούς νομούς που πρακτικά σημαίνει αδύναμες οικονομικά περιοχές με περιορισμένες δυνατότητες. Υπάρχει τρόπος η Στερεά να αναπτυχθεί ισόρροπα και χωρίς αλλοιώσεις των βασικών χαρακτηριστικών της;

 

Θ.Χ.: Πράγματι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει έναν έντονο αναπτυξιακό δυϊσμό καθώς το 87% του περιφερειακού εισοδήματος παράγεται σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα) ενώ οι υπόλοιπες δύο (Φωκίδα και Ευρυτανία) συγκεντρώνουν μόνο το 15%.

Ωστόσο, τα πολύμορφα γεωμορφολογικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο κάθε νομός ξεχωριστά, συνθέτουν και το σύνολο των πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας μας.

Η Στερεά Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ισόρροπα. Δεν υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες, αλλά εναλλακτικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του κάθε νομού.

Κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας, όσο αδύναμη οικονομικά κι αν είναι, έχει σημαντική αξία, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, κρύβει θησαυρούς. Για αυτό κι εμείς, όπως ανάφερα και προηγούμενα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ενεργοποιούμε όλες τους διαθέσιμους πόρους για την ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 

 

ΩτΦ:  Η Φωκίδα παρουσίαζε πολύ μεγάλη υστέρηση και πριν την κρίση, η οποία την βρήκε ήδη εξαντλημένη και αδύναμη. Ο νομός μας στερείται βασικές υποδομές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξή της και οι χρηματοδοτήσεις είναι απειροελάχιστες. Τι περιθώρια υπάρχουν για να ξεκινήσουμε να στήνουμε το μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε;

 

Θ.Χ.: Όπως ανέφερα ήδη υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης για κάθε Νομό της Περιφέρεια μας. Στην Φωκίδα καταβάλλουμε μία συνεχή προσπάθεια να αλλάξουμε την καθημερινότητα, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ξέρετε, αρκετές επιχειρήσεις της Φωκίδας συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιούμε και θεωρώ πως ο αριθμός θα αυξάνεται.

Το στοίχημα που θεωρώ πως πρέπει να θέσουμε και να κερδίσουμε στη Φωκίδα, βρίσκεται στην ενίσχυση του Τουρισμού και στην σύνδεση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού.

 

«Δεν αισθάνομαι και δεν είμαι πολιτικός καριέρας»

 

ΩτΦ:  Εξ αντικειμένου είστε ο άνθρωπος από την περιφέρεια που βρίσκεται πιο κοντά στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Έχετε δει ότι εκτός από την κρίση και τα προβλήματα που αυτή κουβαλάει η επιχειρηματικότητα έχει μεγάλο αντίπαλο  δυσκίνητες υπηρεσίες και απέραντη γραφειοκρατία. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα προόδου και από ότι ξέρω η περιφέρεια επιταχύνει όσο μπορεί τους ρυθμούς της. Τι έχετε καταφέρει και που στοχεύετε;

 

Θ.Χ.: Ως θεσμικός φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουμε να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας το «νοικοκύρεμα» του σπιτιού μας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πλέον, παρέχει νέες σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες άμεσης πληροφόρησης προς τον πολίτη μέσω του διαδικτύου μειώνοντας, χρόνο, κόστος και αποστάσεις για όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, εντάσσεται στο σχέδιο εκσυγχρονισμού όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στις οποίες, μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής από όλους τους υπαλλήλους και τους αιρετούς, η οποία αγγίζει το 90%, αλλά και η λειτουργία της διαδραστικής ιστοσελίδας της Περιφέρειας, από όπου ενημερώνονται αλλά και παρεμβαίνουν οι πολίτες.

Το έτος 2016 τέθηκαν σε εφαρμογή μέσω της νέας ιστοσελίδας της Περιφέρειας, 360 διαδικασίες παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Επιπλέον, το διπλογραφικό σύστημα στου οποίου την εφαρμογή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρωτοπόρησε, η ‘Έξυπνη Περιφέρεια, το Κέντρο Καινοτομίας Open, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης OGP είναι μέθοδοι με τους οποίους εφαρμόζεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όπως ανέφερε πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης μας, Κώστας Μπακογιάννης, σε ημερίδα του Ινστιτούτου για την Τοπική Διακυβέρνηση και τις Πολιτικές Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου : “Αυτό που θέλουμε είναι η Περιφέρειά μας να είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για όλους”.

 

ΩτΦ:  Κατεβήκατε πρώτη φορά σε εκλογές στο πλευρό του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και αμέσως κερδίσατε την εκτίμηση του εκλογικού Σώματος. Δεν είστε όμως άγνωστος, δεομένου ότι η οικογένειά σας έχει μακρά πορεία στα κοινά του νομού Φθιώτιδας, αλλά και στη ΝΔ. Μετά την παρούσα θητεία σας να περιμένουμε να σας δούμε να μετακομίζεται στη Βουλή ή επιμένετε αυτοδιοικητικά, αλλάζοντας έστω πόστο;

 

Θ.Χ.: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν αισθάνομαι και δεν είμαι πολιτικός καριέρας.

Όσο και σας φανεί παράξενο, δεν ήταν ποτέ στους σχεδιασμούς μου η ενασχόληση με τα κοινά.

Βλέπετε, αυτό που πάντα ήθελα να κάνω, και το κατάφερα σε έναν βαθμό τη τελευταία δεκαετία, ήταν να δημιουργήσω τη δική μου επιχειρηματική πορεία.

Από την άλλη όμως, ενώ ζούσα και εργαζόμουν στην Αθήνα, πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, επέλεξα να ανδρωθώ επαγγελματικά, να δημιουργήσω την οικογένειά μου και να μεγαλώσω τα παιδιά μου στον τόπο μας.

Η Στερεά Ελλάδα, η Φθιώτιδα και η Λαμία δεν είναι ο προορισμός του Σαββατοκύριακου, είναι ο τόπος της ζωής μου.

Τώρα όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, επιτρέψτε μου να σας πω με κάθε ειλικρίνεια πως δεν με έχει απασχολήσει.

Αυτό που καθημερινά με ενδιαφέρει, είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…