Home Πολιτικά - Φωκίδα Οι Κύπριοι γνώριζαν όταν ψήφιζαν Αναστασιάδη : Στο τιμόνι της χώρας ο υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και της σκληρής μνημονιακής πολιτικής
Πολιτικά - Φωκίδα - 28 Φεβρουαρίου, 2013

Οι Κύπριοι γνώριζαν όταν ψήφιζαν Αναστασιάδη : Στο τιμόνι της χώρας ο υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και της σκληρής μνημονιακής πολιτικής

Από την Κυριακή το βράδυ  η Κύπρος  άλλαξε σελίδα.
Στο τιμόνι της  είναι πλέον ο 66χρόνος κεντροδεξιός πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ,τον οποίο επιπλέον υποστήριξαν τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.
Ο Αναστασιάδης  στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 57,48% και 236.965 ψήφους  κέρδισε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά ο οποίος έλαβε 175.267 ψήφους ή 42,52%.
Είναι  η πρώτη φορά που η διαφορά στο δεύτερο γύρο ήταν τόσο μεγάλη , όταν μέχρι πρότινος ο δεύτερος του πρώτου γύρου συνήθως κατάφερνε στο ντεμαράζ να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο

Όσο και αν ακούγεται βαρύγδουπο ή εκκωφαντικό  η εκλογή Αναστασιάδη στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να αλλάξει άρδην τις γεωπολιτικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή .
Όπως είναι γνωστό ο απερχόμενος πρόεδρος Χριστόφιας προέρχεται από το κομμουνιστικογενές ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), σπούδασε με υποτροφία στην τότε ΕΣΣΔ και ως πρόεδρος σύσφιξε τις σχέσεις του με τη  Ρωσία του Πούτιν.
Από την άλλη ο Αναστασιάδης ως εκπρόσωπος της φιλελεύθερης παράταξης  είχε ανέκαθεν καλές σχέσεις τόσο με τον «υπεραντλαντικό φίλο» όσο και με τους πολιτικούς της Γηραιάς Αλβιόνας .
Με την εκλογή Αναστασιάδη  πιθανότατα οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία θα επανέλθουν σταδιακά στα πρότερα επίπεδα , θα μπουν σε  πάγο σε αντίθεση με τις σχέσεις με ΗΠΑ και Αγγλία που αναμένεται να αναθερμανθούν, ιδίως μετά την αναμενόμενη υπογραφή του μνημονίου.
Επιπλέον , πρέπει να υπενθυμίσουμε  ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε  στο δημοψήφισμα  το σχέδιο Ανάν και προσπάθησε με πάθος να  πείσει τους Κυπρίους να το υπερψηφίσουν, άσχετα με το ότι αυτοί το απέρριψαν μετά βδελυγμίας κατά τα ¾.
Οπότε οι Κύπριοι γνωρίζουν ότι με την υπερψήφιση Αναστασιάδη ουσιαστικά αποδέχονται μιας νέας μορφής συμφωνίας τύπου «σχεδίου Ανάν» που ενδεχομένως θα υποβληθεί ξανά από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ιδίως τώρα που θα μπορούν να πιέσουν περισσότερο έχοντας στα χέρια τους ως όπλο τις διάφορες οικονομικές δόσεις του μνημονίου που θα υπογραφεί.
 
Όπως επίσης οι Κύπριοι γνώριζαν ότι ο Αναστασιάδης  είναι ο αγαπητός υποψήφιος της Μέρκελ , η οποία για μια ακόμη φορά επενέβη ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, και ότι τάσσεται υπέρ μιας σκληρής μνημονιακής πολιτικής για τη διάσωση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού προγράμματος.
Και όλα αυτά στις πρώτες εκλογές από την εισβολή και μετά που το Κυπριακό, όπως συνηθίσαμε να το αποκαλούμε, δεν ήταν πρώτο στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση βεβαίως με το οικονομικό ζήτημα και το μνημόνιο που θα υπογραφεί που κυριάρχησε στις συζητήσεις.

Φώτης Μπελέρης
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…