Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Ντρέπομαι γι’ αυτά που είπε»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 31 Αυγούστου, 2016

«Ντρέπομαι γι’ αυτά που είπε»

 Για δυο πράγματα δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει το Δήμαρχο Στυλίδας και πρόεδρο του ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ κ. Απόστολο Γκλέτσο. Το ένα είναι ότι μασάει τα λόγια του. Και το άλλο ότι δεν διεκδικεί. 

Η εικόνα του άλλωστε να οδηγεί τη μπουλντόζα που γκρεμίζει τα διόδια είναι βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που περιμένουν να υιοθετήσει και ο δικός τους δήμαρχος την ίδια μαχητικότητα. 
Χειμαρρώδης πάντα ο λόγος του και φυσικά από το στόχαστρό του δεν γλιτώνουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ώρα της Φωκίδας, δυο πανελληνίως αναγνωρίσιμα πολιτικά τέκνα της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. 

Ή θα διεκδικήσουν δυναμικά οι Δήμαρχοι ή θα πάνε στα σπίτια τους
 
Απαντώντας σχετικά με το αν η τακτική δυναμικής διεκδίκησης που ακολουθεί αποδίδει, εξηγεί ότι η στάση αυτή είναι μονόδρομος. «Τηρώ αυτή τη συμπεριφορά γιατί αφενός με εκφράζει, αφετέρου βλέπω ότι για να κατακτήσεις ακόμη και απλά πράγματα –που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αυτονόητα- πρέπει να δώσεις μάχη. Με τη στάση μας για τα διόδια καταφέραμε να γίνει ο δρόμος της Πελασγίας, ασχέτως αν τώρα περνούν τα φορτηγά και έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα. Ούτε ο δήμος μας έχει επάρκεια προσωπικού, όπως συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας. «Χρειαζόμαστε 20 εργαζόμενους για τα πληρώματα των φορτηγών και έχουμε δώδεκα. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει η δουλειά κάποιοι κάνουν διπλοβάρδιες», εξηγεί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να έχει όλες τις θέσεις του καλυμμένες. Απεναντίας οι ελλείψεις κυμαίνονται στο 40-50% του αριθμού των προβλεπόμενων θέσεων. Δυστυχώς οι δήμοι της χώρας σήμερα βρίσκονται χωρίς προσωπικό, χωρίς πόρους και με ολοένα και περισσότερες ευθύνες. Και αν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταπεξέλθουμε αυτό συμβαίνει χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων που ακόμη και άρρωστοι βγαίνουν έξω να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών», τονίζει. «Οι δήμοι είναι ακόμη όρθιοι χάρη σε «μαγικά» των Δημάρχων και χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων. Δεν ξέρω όμως για πόσο ακόμη οι ολοένα και λιγότεροι δημοτικοί υπάλληλοι θα αντέξουν να δουλεύουν με αυτούς τους ρυθμούς. Τότε θα έρθει η στιγμή που  μια σειρά δημοτικών υπηρεσιών θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες», εξηγεί. Εκφράζει πάντως την άποψη ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστούν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας να ακολουθήσουν ανάλογη τακτική σκληρού διεκδικητικού πλαισίου, λόγω των γενικότερων συνθηκών. «Οι Δήμαρχοι που διοικούν τώρα μέχρι τη λήξη της θητείας τους θα αναγκαστούν είτε «να σπάσουν αυγά», είτε να πάνε στα σπίτια τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να βαδίσουν εκ των πραγμάτων», υποστηρίζει. 
 
 
Το ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ εκτείνεται σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων των δήμων
 
Η επανεξέταση της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Στερεάς είναι το μεγάλο ζητούμενο, όπως μας λέει, με αφορμή την συμφωνία του δήμου Στυλίδας με το Γιάγτζειο, η οποία και αποδεικνύεται σωτήρια για το ίδρυμα της Άμφισσας.  
Ο κ. Γκλέτσος μέσα από το ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ βλέπει ακριβώς αυτή την ευκαιρία και η νέα δομή που έχουν στα χέρια τους οι δήμοι μέλη του βρίσκουν το όχημα για να το πετύχουν. Άλλωστε, όπως εξηγεί σε ένα μήνα θα έχει λήξει η νομική μορφή της δομής και θα μπει σε πλήρη λειτουργία. «Από τους 25 δήμους της στερεάς Ελλάδας θα συμμετέχουν τουλάχιστον οι 23 και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συνεργασία μας δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς θα εκπροσωπούνται 600.000 πολίτες», τονίζει. Διευκρινίζει δε, ότι η δομή αυτή δεν δημιουργήθηκε επ ουδενί για να ανταγωνιστεί την περιφέρεια, αλλά για να λειτουργούν σε καθεστώς ομαλής συνεργασίας και να αλληλοσυμπληρώνονται. Διευκρινίζει δε, ότι το ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ αναφέρεται στους 25 δήμους της Στερεάς Ελλάδας για καθαρά τυπικούς και νομικούς λόγους, καθώς η γεωγραφική και διοικητική αυτή περιφέρεια αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Χωρική Ενότητα (ΟΧΕ) και ως εκ τούτου μπορεί να μπει σε προγράμματα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έπειτα ισχύει και το γνωστό «η ισχύς εν τη ενώσει». Αλλιώς να προσπαθεί να λύσει ένας μόνος του το πρόβλημά του, αλλιώς να χτυπούν 600.000 καρδιές στον ίδιο παλμό», τονίζει. 
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η δομή δεν αρκείται και δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν παράκτιες ζώνες αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων των δήμων. Σχετικά μάλιστα με τα προβλήματα των δομών υγείας στη Φωκίδα, ο κ. Γκλέτσος εξηγεί ότι μέσα από το ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ θα μπορέσει να ενδυναμωθεί η διεκδίκηση και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική. 
Εξηγεί δε ότι η ομαδοποίηση των έργων επισπεύδει την ωρίμανσή τους, αλλά και πληρούνται πληθυσμιακά κριτήρια και γεωγραφικά για την απευθείας χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μπορεί μάλιστα να προετοιμάζει τα έργα, το ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ θα έχει δική του Τεχνική Υπηρεσία, δεδομένου ότι όλοι οι δήμοι που συμμετέχουν έχουν ορίσει έναν εργαζόμενο ο οποίος ουσιαστικά είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο μελών, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και συνεργάτες οι οποίοι θα αμείβονται ανάλογα με τα προγράμματα στα οποία καταφέρνουν εντάξεις έργων. 
Επιπλέον και αναφορικά με σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σε παραλιακά μέτωπα και παράκτιες περιοχές, εξηγεί ότι μόνο ως επισπεύδοντες μπορούν να λειτουργήσουν. «Η ουσία είναι κάθε ένας αιρετός να τιμάει την καρέκλα του, να τη λιώνει και όχι να την βλέπει ως εφαλτήριο για την επόμενη», τονίζει. 
 
 
Ο Περιφερειάρχης μου είπε πράγματα για τα οποία ντρέπομαι –Κάποιοι πήγαν να παραπλανήσουν την περιφέρειά μας για τον Ασωπό
 
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την έντονη φημολογία που έχει προκληθεί για την αρνητική στάση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στο ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ ο κ. Γκλέτσος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην αρχή είπε και έδειξε άλλα πράγματα. Λίγο αργότερα έγινε μια κατ’ ιδίαν συνεργασία μας, στην οποία ήταν παρόντες και συνεργάτες του. Εκεί μου είπε πράγματα για τα οποία ντρέπομαι», τόνισε. 
Ο Δήμαρχος Στυλίδας αναφορικά με την ΟΧΕ Στερεάς που ετοιμάζεται να πάει εξ ολοκλήρου στον Ασωπό, αφήνοντας έξω όλη την υπόλοιπη περιφέρεια, υποστηρίζει ότι για το έργο αυτό ο περιφερειάρχης έχει παραπλανηθεί. «δεν ξέρω τι ακριβώς ξέρετε για αυτό το έργο. Ο Κ.Μπακογιάννης πήγε στη Βουλή των Ελλήνων και διεκδίκησε 180.000.000 ευρώ. Ακούγοντας το νούμερο καθηγητές του Πολυτεχνείου επαναστάτησαν και τόνιζαν ότι δεν χρειάζονται πάνω από 20.000.000 ε. Σε μελέτη του ΥΠΕΚΑ το έργο καθορίζεται στα 40.000.000, όπου όμως αν αφαιρεθεί η έκπτωση που κυμαίνεται γύρω στο 50%, το ποσό που προκύπτει συγκλίνει σχεδόν απολύτως με το νούμερο που έδωσαν οι πανεπιστημιακοί. Είναι σαφές ότι κάποιοι επιχείρησαν να παραπλανήσουν την περιφέρειά μας. Ως προσωρινή διοικούσα του ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ θα συζητήσω το θέμα δημόσια με τον Περιφερειάρχη», υποστηρίζει.

 
Στην ανάπτυξη βρίσκεται το κλειδί για την άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζει ότι πρακτικά είναι αδύνατον η Στυλίδα να λάβει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τη Χαλκίδα. «Για την άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας μοναδικός δρόμος είναι η ανάπτυξη. Μόνο αν μπαίνουν χρήματα στα ταμεία από ανάπτυξη μπορεί κάθε περιοχή να κάνει τον προγραμματισμό της. Ωστόσο για βασικές δομές, όπως η υγεία και η παιδεία, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω και την ψυχαγωγία γιατί είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ισονομία», τόνισε. 
 
 
Ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια
 
Απαντά και στις φήμες που φουντώνουν για τις μελλοντικές του προθέσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Αυτό θα το αποφασίσει η ομάδα, εμείς όπου βρίσκουμε κενό πάμε και το καλύπτουμε. Οι ανακοινώσεις σχετικά με το επόμενο βήμα θα γίνουν τον επόμενο μήνα σε συνέντευξη τύπου προς όλα τα μέσα ενημέρωσης της Στερεάς Ελλάδας», τόνισε. 
 
 

Αν στο πηδάλιο ήταν δεξιά κυβέρνηση θα ξεσπούσε εμφύλιος
 
Ανεκτικός προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δηλώνει ο κ. Γκλέτσος, εξηγώντας ότι είναι το μικρότερο κακό που θα μπορούσαμε να έχουμε. «Η χώρα έχει διαπράξει ύβρη απέναντι στον εαυτό της, εναντία σε όλους μας. Τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό. Με δεξιά κυβέρνηση θα είχαμε εμφύλιο, με αριστερή πέρασαν αναίμακτα. Το οφείλουμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω αποθέματα ανοχής για την κυβέρνηση», τόνισε. 
 
 
Η Τελεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 
Η Τελεία ωστόσο συνεχίζει την πορεία της, όπως μας λέει, και το αν θα κατεβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, εξαρτάται καθαρά από το αν θα καταφέρει να αυτοχρηματοδοτηθεί. 
Στην υποθετική ερώτηση αν θα συνεργαζόταν στην περίπτωση που το κόμμα έμπαινε στη Βουλή απαντά ξεκάθαρα ότι θα το έκανε προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη, ενώ το μοναδικό υπουργείο που θα ζητούσε είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η χώρα μας μέσα από τον αγροτικό τομέα, σε συνδυασμό με τον τουριστικό μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να κάνει θαύματα», εξηγεί. Τάσσεται δε, υπέρ της άποψης οι υπουργοί να μην είναι Βουλευτές, καθώς θεωρεί ότι η αγωνία της επανεκλογικής, ο εκλογικός μηχανισμός που στήνεται, τα μαγαζάκια και οι πελατειακές σχέσεις είναι η αιτία που η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη. 
 
 
Κουβαλάει ένα όνομα «βαρίδι»
 
Σχολιάζοντας την πορεία του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι τον έχει παρακολουθήσει. «Έχει μεγάλη αξία σαν πολιτικό πρόσωπο και οφείλω να το πω. Δυστυχώς όμως κουβαλάει ένα όνομα «βαρίδι», το οποίο όμως δεν είναι δεμένο με αλυσίδα. Είναι δεμένο με τριχιά. Είναι στο χέρι του να πάρει ένα μαχαίρι και να την κόψει. Θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα και τον εαυτό του», είπε. 
 
 
Νιώθει υπερήφανος για τις δηλώσεις του
 
Κατά καιρούς με τις δηλώσεις του προκαλεί ποικίλα σχόλια, ακόμη και επικρίσεις. Ο ίδιος όμως δεν αισθάνεται ότι σε επίπεδο δηλώσεων έχει κάνει λάθη. «Λάθη μπορεί να έχω κάνει σε πολιτικές εκτιμήσεις, σε κινήσεις, ακόμη και πολιτικές επιλογές. Όχι όμως σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν έχω κάνει κανένα λάθος. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δήλωση στην οποία αναφέρεστε και θα την έκανα ξανά χίλιες φορές», λέει με κατηγορηματικό τρόπο. 
Τέλος κληθείς να σχολιάσει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, μας αποκαλύπτει ότι είναι γενικότερα επιφυλακτικός με τη διαδικασία της υιοθεσίας παιδιών. «Κάθε χρόνο κακοποιούνται χιλιάδες παιδιά. Το ελληνικό δημόσιο με ποιες δομές μπορεί να ασκεί ελέγχους και να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας υιοθεσίας και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών; Με ποιες δομές μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα παιδί που φεύγει από ένα ίδρυμα θα είναι ευτυχισμένο; Όσον αφορά την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, δεν ξέρω πραγματικά αν μπορούν δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου να καλύψουν τις ανάγκες ενός παιδιού. Δεν έχω άποψη για το θέμα», καταλήγει ο κ. Γκλέτσος. 
 
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…