Home Εικόνες Αρχικής Μπάμπης Φάκος για την Περιφερειακή Αρχή : “«Τρέχει με ρυθμούς χελώνας»

Μπάμπης Φάκος για την Περιφερειακή Αρχή : “«Τρέχει με ρυθμούς χελώνας»

Δηλώνει μη ικανοποιημένος από το έργο της Περιφερειακής Αρχής Σπανού ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Πατρίδα μας η Στερεά” Χαράλαμπος Φάκος τονίζοντας ότι στη Φωκίδα βρίσκονται συνολικά 13 δημοπρατημένα έργα από το ΣΑΕΠ 566 σε στάση πληρωμών με αποτέλεσμα σε πολλά εξ αυτών οι ανάδοχοι εργολάβοι να ζητούν διάλυση συμβάσεων.
Όσο αφορά την αιτία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει η δέουσα συνεργασία της Περιφέρειας με το αρμόδιο υπουργείο (σσ Ανάπτυξης =κ Τσακίρης)σημειώνοντας ότι “στη Φωκίδα το επιτελικό κράτος πάει περίπατο”.
Ακόμη, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, τονίζει ότι στην κατανομή των πόρων και των έργων τη μερίδα του λέοντος έχει η Εύβοια και έπονται οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες με τελευταία ,βέβαια, την Φωκίδα.
Στην ερώτηση αν οι παρατάξεις της κεντροαριστεράς θα συνεργαστούν στις επόμενες περιφερειακές εκλογές ο κ Φάκος επιβεβαιώνει ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και θέτει τα δικά του κριτήρια για τον επικεφαλής

 

Ω.τ.Φ. : Τρία σχεδόν χρόνια, μετά την εκλογή σας ως περιφερειακού συμβούλου θέλω να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος από το παραγόμενο αποτέλεσμα της Περιφερειακής Αρχής για τη Φωκίδα;

Χ.Φ. : Δεν είμαι ικανοποιημένος, εννοείται. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε προτείνει διάφορα έργα και δράσεις όπως την συνέχιση του δρόμου στην περιοχή “Τσακορεμα”, την αποπεράτωση του έργου στην Παραλία Τολοφώνας, την χρηματοδότηση για έργα στις καμένες εκτάσεις του Δήμου Δωρίδας, την κατασκευή ισόπεδου κόμβου κυκλοφορίας στην περιοχή “Ανεμοκάμπι” στο Γαλαξίδι, την κατασκευή κόμβου στον Μαραθιά κ.λ.π. και δεν έχουμε δει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Όλα τα έργα που δημοπρατήθηκαν έχουν σταματήσει. Το μοναδικό έργο που εκτελείται είναι η νέα πτέρυγα του θεραπευτηρίου στην Ιτέα.

Ω.τ.Φ. : Σας ικανοποιεί η κατανομή πόρων και έργων ανάμεσα στις πέντε περιφερειακές ενότητες και τι κάνετε εσείς για ακόμη δικαιότερο αποτέλεσμα;

Χ.Φ. : Στην κατανομή των πόρων και των έργων τη μερίδα του λέοντος έχει η Εύβοια και έπονται οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες με τελευταία ,βέβαια, την Φωκίδα. Εμείς, ω ς Συνδυασμός έχουμε δώσει μάχες για την ισόρροπη ανάπτυξη των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ω.τ.Φ. : Πως είναι το επίπεδο συνεργασίας σας με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη; Πως κρίνετε το δικό του έργο;

Χ.Φ. : Σε γενικές γραμμές καλά. Τι να το κάνω όμως όταν κάνουμε προτάσεις λένε ΝΑΙ και μετά το ξεχνάνε; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ομόφωνη πρόταση της Ο.Ε. για την χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο των παρεμβάσεων της Περιφέρειας στις υποδομές αρμοδιότητας της μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα χωριά του πρώην Δήμου Τολοφώνας Το πώς κρίνω το έργο τους: « τρέχουν με ρυθμούς χελώνας».

Χ.Φ. : Συζητάμε με εργολάβους που έχουν σταματημένα έργα στη Φωκίδα, λόγω απλήρωτων λογαριασμών και μας ενημερώνουν ότι στη γειτονική περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας οι χρηματοδοτικές ροές είναι απείρως καλύτερες. Που οφείλεται αυτή η διαφορά κατά την άποψή σας;

Χ.Φ. :Είναι γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο του 2021 και μετά οι χρηματοδοτήσεις των έργων είναι σχεδόν μηδενικές στην Φωκίδα. Έχουμε σε 13 έργα στάση πληρωμών και συγκεκριμένα στην ΣΑΕΠ 566 που είναι για την οδική ασφάλεια στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο του Νομού με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να έχουν κάνει διακοπή εργασιών και να ζητούν διάλυση συμβάσεων λόγω μηδενικής χρηματοδότησης. Τώρα γιατί σε άλλες Περιφέρειες η χρηματοδότηση έργων δεν έχει προβλήματα, η απάντηση είναι απλή. Κάτι γίνεται καλύτερα και σίγουρα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου και των Περιφερειακών Αρχών. Τελικά το επιτελικό κράτος στη Φωκίδα πάει περίπατο.

Ω.τ.Φ. : Οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν συνεννοηθεί να συνεργαστούν προεκλογικά. Πως θα επιλεγεί ο – η επικεφαλής; Ποιο κριτήρια πρέπει να πληροί;

Χ.Φ. : Έχουν γίνει συζητήσεις για συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις νέες Περιφερειακές Εκλογές. Υπάρχουν πολλοί Αυτοδιοικητικοί που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Το ποιος θα είναι επικεφαλής αυτό είναι ακόμη πρόωρο. Τα κριτήρια του επικεφαλούς θα πρέπει να είναι :
1. η γνώση για το Αντικείμενο αφού λίγοι κατέχουν το άθλημα και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
2. Να είναι ήπιων τόνων και να συζητά τα προβλήματα των πολιτών από κοντά και όχι η επαφή με τον πολίτη να γίνεται με Δελτία Τύπου.

Ω.τ.Φ. : Παραμένετε στο ΠΑΣΟΚ. Τι θα θέλατε να κάνει το κόμμα στη Στερεά για τις εκλογές του 2023;

Χ.Φ. : Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα ήμουν Αυτοδιοικητικός και όχι κομματικός. Στη Στερεά όσον αφορά τις Περιφερειακές εκλογές θα γίνουν συζητήσεις κατά την γνώμη μου και με άλλους πολιτικούς φορείς για ένα ψηφοδέλτιο νίκης και όχι συμπλήρωμα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ω.τ.Φ. : Εκτός από περιφερειακός σύμβουλος κατέχεται και συμβουλευτική θέση δίπλα στο δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη. Πως κρίνετε την πορεία του δήμου;

Χ.Φ. :Στο Δήμο Δωρίδας ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος την προηγούμενη περίοδο. Από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας και συνεχίζονται. Έχουν ενταχθεί πολλά μεγάλα έργα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Έργα που τώρα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται γιατί όπως ξέρετε τα μεγάλα έργα θέλουν και κόπο και τρόπο.

Ω.τ.Φ. : Πως βλέπετε την ενεργή ανάμειξη της περιφέρειας στα εσωτερικά του δήμου και τη φερόμενη προσπάθεια του αντιπεριφερειάρχη κ.Γιώργου Δελμούζου να επιβάλλει ως υποψήφιο τον κουμπάρο του κ. Δημήτρη Γιαννόπουλο;

Χ.Φ. : Απαντωντας στο ερώτημά σας θα το χωρίσω σε δυο σκέλη .
Πρώτον η ενεργή ανάμειξη της Περιφέρειας στον Δήμο Δωρίδας κρίνεται απαραίτητη γιατί με την συνεργασία που υπάρχει προωθούνται μια σειρά από έργα και δράσεις που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας σχετικά με τις κουμπαριές δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Στο χωριό μου λένε «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»

Ω.τ.Φ. : Έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Χ.Φ. : Όπως γνωρίζετε η ανάμειξή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινά από την δεκαετία του 90 ως Κοινοτικός Σύμβουλος στο χωριό μου, αργότερα ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Τολοφώνας και στο Δήμο Δωρίδος και τώρα Περιφερειακός Σύμβουλος. Σε ότι αφορά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι τον Αύγουστο του 2023 που κατατίθενται τα ψηφοδέλτια να έχουμε πρώτα την υγειά μας και τότε θα δούμε σε ποιον βαθμό της Αυτοδιοίκησης θα στρατευτούμε, αφού φυσικά μας θέλουν και οι πολίτες που αυτοί έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…