Home Κοινωνικοί φορείς Μέρος της “λύσης” ο τομέας Μεταλλουργίας
Κοινωνικοί φορείς - 16 Φεβρουαρίου, 2021

Μέρος της “λύσης” ο τομέας Μεταλλουργίας

Η αρωγή που προσφέρει ο Τομέας Μεταλλουργίας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην ευρύτερη περιοχή Βοιωτίας και Φωκίδας είναι σημαντική δεδομένου ότι πέρα από τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τη συμβολή της με τις θέσεις εργασίας και τους προμηθευτές της έχει αναπτύξει και σημαντικό κοινωνικό έργο.

Αυτή η πτυχή της εταιρείας έγινε  ευρύτερα γνωστή φέτος μέσα από την ευχετήρια κάρτα για τα Χριστούγεννα του 2020, όπου για πρώτη φορά είδαμε νούμερα που παραπέμπουν στο κοινωνικό προφίλ της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες καταλάβαμε πως πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια εταιρεία με διεθνή χαρακτήρα και παρουσία σε όλο το κόσμο, έχει και τεράστια συμβολή στην τοπική οικονομία της Στερεάς με σοβαρές δομές σε Βοιωτία και Φωκίδα. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μια  3ετία διατέθηκαν 647.000 σε άμεσες χορηγίες και δωρεές, ενώ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Στερεά με 1115 εργαζόμενους. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από το γραφείο Τύπου της εταιρείας «η προσφορά της MYTILINEOS και ειδικότερα του Τομέα Μεταλλουργίας (Αλουμίνιον της Ελλάδος και Δελφοί Δίστομο) μετρά πολλά χρόνια και είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη. Η εταιρεία διαχρονικά επιλέγει να υποστηρίζει εισοδήματα, φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας και, κατά αντιστοιχία, το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές και συνεργάτες της στη δική τους σφαίρα επιρροής», όπως υποστηρίζεται.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «βασική δέσμευση της εταιρείας είναι να απασχολεί εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες, όπου και δραστηριοποιείται. Έτσι και για τις δραστηριότητές της στο εργοστάσιο του Αλουμινίου η MYTILINEOS απασχολεί συνολικά 1115 άτομα και η κατανομή είναι η ακόλουθη:

482 από την ευρύτερη περιοχή Φωκίδας και Βοιωτίας

198 από τα Άσπρα Σπίτια

202 από το Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας και

233 μόλις από άλλες περιοχές

Στα ορυχεία δε της Δελφοί Δίστομον απασχολούνται 80 εργαζόμενοι με την συντριπτική τους πλειοψηφία (77) να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και της Βοιωτίας», τονίζεται εκ μέρους του Γραφείου Τύπου.

Μάλιστα διευκρινίζεται πως «ταυτόχρονα με την δραστηριότητά της η MYTIILINEOS συμβάλει δυναμικά στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που δραστηριοποιείται. Ειδικά για τις περιοχές Φωκίδας και Βοιωτίας, συνεργάζεται με 240 επιχειρήσεις και ιδιώτες, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και το ΑΕΠ της περιοχής. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας, καθώς οι δραστηριότητες του Τομέα Μεταλλουργίας παρέμειναν σε λειτουργία, σχεδόν ανεπηρέαστη έμεινε και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τονίζεται ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών, προέρχεται από το Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας (125)», όπως συγκεκριμένα αναφέρεται.

Επισημαίνεται δε πως «εκτός από τις επιχειρηματικές συνεργασίες στην περιοχή, η MYTILINEOS δημιουργεί και προσφέρει αξία στα κοινωνικά σύνολα των περιοχών που δραστηριοποιείται. Ειδικά για τις περιοχές Φωκίδας και Βοιωτίας, ο Τομέας Μεταλλουργίας (Αλουμίνιον της Ελλάδος και Δελφοί Δίστομο) επιλέγει να στηρίζει κοινωνικές δράσεις, αλλά και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των συνανθρώπων της (βελτίωση οδικού δικτύου, λοιπές παρεμβάσεις, σχολικά κτίρια, κοινωνικές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ).

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο την τελευταία 3ετία δόθηκαν 647.000 σε άμεσες χορηγίες και δωρεές. Τη μερίδα του λέοντος έχουν προφανώς τα Άσπρα Σπίτια που εδώ και χρόνια «ζουν και αναπνέουν» μέσα από τις δραστηριότητες του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος (292.000) ενώ 50.000 δόθηκαν μέσω χορηγιών και δωρεών στον ιστορικό Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας. Το υπόλοιπο ποσό κατευθύνθηκε στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

Εντυπωσιακό δε είναι πως «εκτός από τις άμεσες χορηγίες, η εταιρεία επενδύει και στην έμμεση προσφορά, καθώς έχει αναλάβει την καθαριότητα των Άσπρων Σπιτιών, την αποκομιδή των σκουπιδιών και κόστη που αφορούν το νερό και το βιολογικό καθαρισμό της Αντίκυρας, με κόστος που φθάνει τα 240.000 ευρώ ετησίως», όπως μας ενημερώνει το Γραφείο Τύπου. 

 

 

Το ιστορικό  του Αλουμονίου

 

 

Το 1960 υπογράφεται το Πρωτόκολλο για την ίδρυση εργοστασίου αλουμίνας-αλουμινίου, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων (PechineyCompadecO.B.A.-Όμιλος Νιάρχου).

Το ημερολόγιο έγραφε 07/04/1963. Ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Συντονισμού, Βιομηχανίας, Γεωργίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, θεμελιώνει το εργοστάσιο.

Το 1966 το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Εγκαινιάζεται και ξεκινά τη λειτουργία του το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου από ελληνικό βωξίτη.

Το 1970 έχουμε την επέκταση των εγκαταστάσεων και διπλασιασμό της παραγωγής

Δεκαετία ακμής και ανάπτυξης του εργοστασίου, που επεκτείνεται και διπλασιάζει την παραγωγή αλουμίνας και αλουμίνιου. Γίνονται τα πρώτα περιβαλλοντικά έργα.

Το 1973 Εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ξεκινά να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 1975 ιδρύεται η θυγατρική εταιρία ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ, ο 2ος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα, που προήλθε από τη συγχώνευση των εταιριών ΒΩΞΙΤΑΙ ΔΕΛΦΩΝ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

Το 1976 εγκαθίστανται κέντρα επεξεργασίας των αερίων της ηλεκτρόλυσης για την κατακράτηση του φθορίου.

Το 1981 πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας.

Την πενταετία 1986 – 1990 γίνονται επενδύσεις για την αυτοματοποίηση της τροφοδοσίας των λεκανών ηλεκτρόλυσης. Υλοποιείται επιτυχώς η μετατροπή από περιφερειακή σε σημειακή τροφοδοσία των λεκανών ηλεκτρόλυσης, που πλέον γίνεται αυτόματα με τη βοήθεια υπολογιστή.

Το 2003 ο Καναδικός Όμιλος αλουμινίου ALCAN εξαγοράζει τον Όμιλο Pechiney και μαζί και την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το 2005 ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ από την ALCAN.

Το διάστημα 2006-2011 επενδύονται περίπου 12 εκατ. για την εγκατάσταση πρωτοποριακής τεχνολογίας διαχείρισης Καταλοίπων Βωξίτη, που αποτελείται από 4 φιλτρόπρεσσες Διήθησης. Με την εγκατάσταση και της 4ης φιλτρόπρεσσας επιτυγχάνεται ο στόχος της απόθεσης του συνόλου των Καταλοίπων Βωξίτη στην ξηρά.

Το 2007 ολοκληρώνεται η συγχώνευση διά απορροφήσεως της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ από τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με παράλληλη παύση διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χ.Α.. Απόσχιση του κλάδου μεταλλουργίας του Ομίλου και εισφορά του στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. Η ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ μετατρέπεται σε θυγατρική του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Ξεκινά η λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στο χώρο του εργοστασίου. Ο Σταθμός τροφοδοτεί με ατμό τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου, αντικαθιστώντας τη χρήση 150.000 τόνων μαζούτ.

Το 2017 η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ συγχωνεύεται με τις βασικές θυγατρικές της ΜΕΤΚΑ Α.Ε.,  PROTERGIA A.E. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.

 

 

Τα αποτελέσματα της ΜΗΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το 2020

 

 

Στα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2020 που ανακοίνωσε η MYTILINEOS Α.Ε. είδαμε πως παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία που δημιουργήθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον από την πανδημία, τελικά κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Μάλιστα το ενημερωτικό σημείο τους ανέφερε:

-Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) ανήλθε σε €315 εκατ. παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019.

-Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €129 εκατ., με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1.

-Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) παρέμεινε κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου).

-Προτεινόμενο μέρισμα €0,36 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

 

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Το 2020 αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία που ενώ είχε αρχίσει να ανακάμπτει από μια δεκαετή περίοδο ύφεσης, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της MYTILINEOS και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Επιπλέον το 2020 επιταχύναμε τη διαδικασία μετασχηματισμού της MYTILINEOS που πλέον, μέσω και των νέων Τομέων Επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…