Home Δήμος Δελφών ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 26-01-2021 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Δήμος Δελφών - 27 Ιανουαρίου, 2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 26-01-2021 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

1. Έγκριση Προϋπολογισμού του Δήμου Δελφών οικονομικού έτους 2021. – ΚΑΤΑ

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Λαϊκή Συσπείρωση όπως γνωρίζετε, δεν βλέπει τον προϋπολογισμό ξεκομμένο από την συνολικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση του τόπου μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τα χρήματα που παίρνει ο κάθε Δήμος από την κρατική επιχορήγηση είναι άρρηκτα δεμένα με:

·      Πολιτικές αποφάσεις όπως ο «δημοσιονομικός κορσές» που βάζει το Παρατηρητήριο και σε αναγκάζει να φτιάχνεις προϋπολογισμούς ενταγμένους στους μνημονιακούς νόμους της δημοσιονομικής σταθερότητας.

·      Ένα Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση μέχρι το 2022, το εφαρμόζει πιστά η σημερινή και προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση θα έχει ταβάνι τα 2,7 δις ευρώ.

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, με το ευφυολόγημα της «αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων», σταδιακά περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση και φορτώνουν αρμοδιότητες στους Δήμους, καθιστώντας τους άλλον ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του Κράτους, μέσω της ανταποδοτικότητας. Φορτώνουν στο λαό τα βάρη για την αντιμετώπιση της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη την Ελλάδα, παλεύει ώστε το κράτος να έχει την αποκλειστική χρηματοδότηση των Δήμων και την ευθύνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν φορολογηθεί όσο του αρμόζει το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η IMERYS, η ENERCON, άλλοι των Α/Γ, οι Ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξιδίου, η ΠΕΣΙΝΕ, ο όμιλος Παπαϊωάννου που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας. Αυτά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα μας ενδιέφερε και η ξεκάθαρη άποψη των άλλων παρατάξεων επ’ αυτού. Η δική μας πρόταση λοιπόν, ξεκινά με αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την φορολογική ελάφρυνση του λαού. Την μη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η ύδρευση, κλπ.

H ψήφιση του σημερινού προϋπολογισμού δεν μπορεί να αιωρείται έξω και πάνω από το πλαίσιο των εξελίξεων της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, που το κράτος και η τοπική διοίκηση ποτέ δεν θέλησαν να αντιμετωπίσουν με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού.

Βλέπουμε λοιπόν στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Δελφών -και συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα του 2020, που δεν περιέχουνε τις έκτακτες επιχορηγήσεις covid, που ναι μεν καλύψανε τρύπες και ανάγκες των Δήμων, αλλά φέτος δεν προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό- πως ενώ το 2020 τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες ήτανε της τάξης των 5,133 εκ. ευρώ, φέτος διαμορφώνονται στα 5,068 εκ. ευρώ. Γιατί αυτά δίνει το κράτος και σου λέει: Τα υπόλοιπα βρες τα, χαρατσώνοντας τους δημότες σου. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, από 1,917 εκ. ευρώ το 2020, εκτινάσσονται στα 2,328 εκ. ευρώ το 2021, αυξημένα δηλαδή κατά 20,4%. Ο δε κωδικός 0611 στους ΚΑΠ για την κάλυψη γενικών δαπανών που αφορά πρωτίστως τη μισθοδοσία προσωπικού, παραμένει σταθερός στα 4,541 εκ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, δεν πρόκειται να υπάρξει. Εξάλλου, μόλις πρόσφατα ανανεώθηκε η απαγόρευση προσλήψεων για ακόμα μια χρονιά στο δημόσιο. Παντού, εκτός των δυνάμεων καταστολής… Με αυτό τον τρόπο της συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών του Δήμου συνάδελφοι, ανοίγετε την πόρτα στις ελαστικές μορφές εργασίας, στη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, στη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ίδιες είναι οι προβλέψεις σε σχέση με πέρσι για τα σχολικά κτίρια, στις 69.000€. Ίδιες και οι ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών, το επονομαζόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα, στις 614.000€. Το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις πάγιες-βασικές ανάγκες των πόλεων και των χωριών του Δήμου μας. 

Οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ΤΑΠ, δεν μας προξενούν καμία έκπληξη μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Μας προξενεί όμως εντύπωση, πώς στο τέλος παρεπιδημούντων πχ, πάτε από τα 19.000€ στα 30.000€ για το 2021, στο τέλος για τα κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια από τα 20.000€ πάτε στα 32.000€, όταν ολόκληρο το 2020, δεν εισπράξατε συνολικά στους δύο κωδικούς ούτε τα μισά. Λογικό βέβαια, αφού αυτές οι επιχειρήσεις ήτανε κλειστές τον περισσότερο καιρό. Τι σας κάνει όμως να έχετε τέτοιες προσδοκίες για το 2021; Γνωρίζετε κάτι που οι υπόλοιποι δεν το γνωρίζουμε; Γιατί το 2021, με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και τη συνέχιση της πανδημίας θα είναι σίγουρα χειρότερο από το 2020. Εκτός αν υπολογίζετε πως τις αναστολές πληρωμών του 2020 λόγω covid, θα τις εισπράξετε το 2021. Πείτε το όμως αυτό ξεκάθαρα στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικροεπιχειρηματίες τις περιοχής μας, που ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο απ’ την κρίση…   

Εμείς, συναίνεση σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την πολιτική, δεν δίνουμε. Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό τις βασικές του ανάγκες. Στηρίζουμε μια άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις ανάγκες μας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα οποία σήμερα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ως ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση στην τοπική διοίκηση, καλούμε τους συνδημότες μας στο Δήμο Δελφών να παλέψουμε μαζί για:

·      Χρηματοδότηση από το κράτος, όλων των μέτρων και έργων για την πρόληψη και  αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, χιονοπτώσεις και παγετό. Συνήθη φαινόμενα στο Δήμο μας. Αυτά όμως προϋποθέτουν την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε υποδομές και μέσα, το απαραίτητο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την προστασία του λαού. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση συζητάμε το σχέδιο του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από χιονοπτώσεις και παγετό. Καμία όμως αναφορά δεν κάνετε γι’ αυτά τα ζητήματα στην εισήγησή σας. Ως και να λύνονται αυτά,  μοναχά τους…

·      Την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ορεινών όγκων της περιοχής μας που στενάζουν από την ασύδοτη επέκταση του κεφαλαίου που φυτρώνει ανεμογεννήτριες όπου βρει, φορτώνοντας την κερδοφορία του στα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, καμία πρόνοια δεν υπάρχει για έργα οδοποιίας και εξασφάλιση αναγκαίων υποδομών, έργων αγροτικής οδοποιίας για τους αγροτοκτηνοτρόφους του τόπου μας.

·      Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στους φυσικούς πόρους.

·      Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων. Σε μισή ώρα από τώρα θα συζητάμε την αλλαγή χρήσης ενός αξιόλογου πολιτιστικού χώρου της Άμφισσας για να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες, τη στιγμή που ο Δήμος κατέχει ένα σωρό αναξιοποίητα ακίνητα στην Άμφισσα. Είχαμε επί ένα χρόνο τώρα το θέμα της δέσμευσης των λογαριασμών του Δήμου για την πλατεία Θεάτρου στην Ιτέα. Τα λεφτά εισπράχτηκαν, η πλατεία τι θα γίνει τώρα; Έχετε σχέδιο; Θα γίνει πλατεία, χώρος αναψυχής, αθλητισμού της Ιτέας ή θα το αφήσετε, όπως οι προκάτοχοί σας Δήμαρχοι Δελφών και Ιτέας, ένα χέρσο χωράφι στην καρδιά της πόλης;   

·      Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.

Τρίτη, 26 Γενάρη 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…