Home Δήμος Δελφών Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας: «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ»
Δήμος Δελφών - 26 Νοεμβρίου, 2020

Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας: «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ»

 Κυκλοφορεί ήδη το πρώτο βιβλίο του Λυκείου των Ελληνίδων Φωκίδας με τίτλο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ». 

Η συγγραφέας Ευθυμία Παναγιωτοπούλου τονίζει: 
«Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το πολύ γνωστό ποίημα της Δωρίδας «Τούμπανα στον Άβορο, χορός στο Σεβεδίκο» και το βιβλίο εστιάζεται στην ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση του Αβόρου. Ο Άβορος είναι ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας του Δήμου Δωρίδος, που, όμως, χορεύει διαφορετικά από όλη την υπόλοιπη Δωρίδα. Η μεγάλη πρωτοτυπία του χωριού έγκειται στο 3ημερο πανηγύρι του και ιδιαίτερα την τρίτη ημέρα του πανηγυριού όπου τελείται το δρώμενο ‘Πάνω Ζε’. Πρόκειται για ένα αποκριάτικο δρώμενο ενταγμένο στο τελετουργικό πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο παραμένει ζωντανό και συσσωρεύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ποικιλία τοπικών τραγουδιών, ιδιαίτερα κάλαντα, τοπικές συνταγές και πολλά ακόμη λαογραφικά στοιχεία συνοδεύουν το βιβλίο αυτού του πανέμορφου χωριού.
Το βιβλίο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ» είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας που έχει αναπτύξει το Λύκειο των Ελληνίδων Φωκίδας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Φωκίδας. Τη Φωκίδα δεν την βλέπουμε και πολύ συχνά στην τηλεόραση, δεν ακούμε συχνά για τα ήθη, έθιμα, για την παράδοση, για το χορό της. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο ο Νομός μας δεν έχει ακόμα ερευνηθεί όπως του αρμόζει. Υπάρχει ζωντανό υλικό στα χωριά μας, αλλά δεν υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από τους φορείς του Νομού, ώστε να παραμείνει ζωντανό και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. Μήπως έχει θεωρηθεί ότι δεν έχουμε και κάτι σπουδαίο να προβάλλουμε, όπως έχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές; Ο Άβορος είναι η απάντηση ότι όχι μόνο έχουμε ‘τα δικά μας’ ήθη και έθιμα, αλλά είναι και πολύ ιδιαίτερα.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Δωρίδος που χρηματοδότησε την 1η έκδοση του βιβλίου και να τον ενημερώσω ότι έχουμε και συνέχεια…!
Θέλω να ευχαριστήσω τους Αβοριώτες πληροφορητές που βοήθησαν και χτίσαμε όλοι μαζί αυτό το βιβλίο. Τα μάτια τους ακτινοβολούν την αγάπη και το ενδιαφέρον για το χωριό, τα σπίτια πάντα ανοιχτά και φιλόξενα, έτοιμοι να δώσουν κάθε πληροφορία που ολοκληρώνει την εικόνα για τον πανέμορφο Άβορο.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πολιτιστικό σύλλογο του Αβόρου για την άριστη συνεργασία και να τους συγχαρώ που επιμένουν ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ!
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρόεδρο του Αβόρου, χορευτή του Λυκείου των Ελληνίδων Φωκίδας, αλλά και πολύ καλό μου φίλο, Dimitris Kintonis, που βοήθησε ακούραστα σε όλα τα στάδια της έρευνας. Μακάρι όλα τα χωριά μας να είχαν έναν τέτοιον πρόεδρο!
Όταν είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ γίνονται υπέροχα πράγματα και εμείς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χτίσαμε αυτό το βιβλίο, ο καθένας όπου και όσο μπορούσε».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ευθυμία Παναγιωτοπούλου [email protected]

ΕΚΔΟΤΗΣ Λύκειον των Ελληνίδων Φωκίδας [email protected]
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ Δήμου Δωρίδος
ISBN 978-618-85114-0-8
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…