Home Εικόνες Αρχικής Κρίσιμες αποφάσεις έλαβε η ΠΕΔ από την Κάρυστο
Εικόνες Αρχικής - Στερεά - 3 Οκτωβρίου, 2021

Κρίσιμες αποφάσεις έλαβε η ΠΕΔ από την Κάρυστο

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο Μαρμάρι Ευβοίας. Η συνεδρίαση έγινε με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι – μη μέλη του Δ.Σ. Το παρών έδωσε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων.

Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για τα θέματα αλιευτικής πολιτικής, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Βουλευτής Ευβοίας, κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο καθένας από τη θέση του, για την ανάπτυξη της περιοχής και τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο κ. Σπανός μάλιστα, κάλεσε τους Δήμους να συμμετέχουν στη διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2027, το οποίο με την κοινή προσπάθεια Περιφέρειας και Π.Ε.Δ. θα έχει πλέον ύψος 426 εκ. €.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε: «Η αποκεντρωμένη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. είναι η απόλυτη έκφραση της δημοκρατικής αντίληψης. Σε εφαρμογή της απόφασής μας, αν και μας καθυστέρησε η πανδημία, επισκεπτόμαστε τη Στερεά Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, με σκοπό να τονώσουμε την περιφερειακή συνείδηση των Δήμων, να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να βοηθήσουμε στην καλύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων που τις απασχολούν».

Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον οικοδεσπότη Δήμαρχο Καρύστου, κ. Ραβιόλο. Ο κ. Ραβιόλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να αναπτυχθεί η περιοχή. Ζήτησε τη βοήθεια της Π.Ε.Δ. και του Προέδρου της για να αναβαθμιστεί ο διαμήκης οδικός άξονας της Εύβοιας, αναφέροντας ότι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου στο νησί αποτελεί τον πρώτιστο ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Επίσης ζήτησε τη συντονισμένη δράση των Δήμων για να σταματήσει η άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και να υπάρξει νέο ειδικό χωροταξικό. «Η Κάρυστος αποτελεί τη μεγαλύτερη “μπαταρία” της χώρας, έχοντας σηκώσει βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στην ίδια και τη Στερεά Ελλάδα γενικότερα. Πρέπει να μπει ένα τέλος και να υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καρύστου.

Ο Πρόεδρος, κ. Σουλιώτης δεσμεύτηκε για την πλήρη στήριξη της Π.Ε.Δ. στα δίκαια και πλήρως τεκμηριωμένα αιτήματα του Δήμου Καρύστου. «Τα προβλήματα είναι κοινά και κοινή θα πρέπει να είναι η προσπάθεια. Ήδη έχουμε στείλει αίτημα και πιέζουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων σύνδεσης των ανεμογεννητριών. Ομοίως, θα προωθήσουμε και θα διεκδικήσουμε λύσεις για όλα τα ζητήματα που μας θέσατε», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.

Σε σχέση με τα θέματα που θα τεθούν εκ μέρους της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 14-16 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, μετά από διαλογική συζήτηση των Μελών αποφασίστηκε να είναι, κατ’ ελάχιστον, τα εξής: διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων, αναγκαιότητα άμεσης στελεχιακής ενίσχυσης των δήμων με νέες προσλήψεις και εξορθολογισμός της διαδικασίας κινητικότητας, αύξηση και ορθολογική κατανομή των ΚΑΠ, χρηματοδότηση για προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων για την πολιτική προστασία,  καταστατική θέση και ευθύνες αιρετών, κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους από τις υποχρεώσεις των Δήμων, ενέργειες για την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ και την μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες. Αποφασίστηκε επίσης, η επικαιροποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης της Π.Ε.Δ. και η κατάθεσή της στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Τέλος, μετά από εισήγηση του Προέδρου και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παροχή στήριξης, εκ μέρους της Π.Ε.Δ., στην 7η ΕΜΑΚ για την επανεκπαίδευση – συντήρηση των ορειβατών-διασωστών σε θέματα διάσωσης σε ορμητικά ύδατα. «Στις συνθήκες της ακραίας κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, η ύπαρξη εκπαιδευμένων διασωστών είναι θέμα υψίστης σημασίας. Στόχος της Π.Ε.Δ. να είναι χρήσιμη σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε κλείνοντας ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Σουλιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…