Home Πολιτισμός Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των περαστικών: Δρόμοι «καρμανιόλα» στη Δεσφίνα
Πολιτισμός - 30 Δεκεμβρίου, 2014

Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των περαστικών: Δρόμοι «καρμανιόλα» στη Δεσφίνα

 Ανασφάλεια, φόβος και αβεβαιότητα είναι μόνο μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που έρχεται αντιμέτωπος κάποιος, αν διανύσει το δρόμο προς Δεσφίνα και φυσικά αν θελήσει να μπει μέσα στην πόλη.

 
Από τη μία οι κάτοικοι και οι περαστικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις έντονες βραχοπρώσεις που παρατηρούνται συνεχώς στο δρόμο Δεσφίνα – Ιτέα και από την άλλη το να φτάσει κάποιος στην πόλη από τη Βοιωτία  μοιάζει με άθλος αφού όλοι οι κόμβοι που υπάρχουν για να εισέλθει κάποιος μέσα στη Δεσφίνα εκτός από παράνομοι είναι και άκρως απαγορευτικοί λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που παρουσιάζουν. 
Τα ερωτήματα και για τα δύο ζητήματα πάρα πολλά αφού η κατάσταση παραμείνει ίδια και άλυτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ  παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα, παρότι καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.  
Για  τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα την αρμοδιότητα έχει η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας η οποία θα πρέπει άμεσα να εξετάσει λύσεις, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας και φυσικά πριν είναι πολύ αργά…. 
 
«Άθλος» η είσοδος στην πόλη
 
 
Μπορεί για τις περισσότερες πόλεις η ασφαλής είσοδος μέσα σε αυτές να είναι αυτονόητη, για τη Δεσφίνα όμως το να έρθει κάποιος από τη Βοιωτία, όχι μόνο μοιάζει με άθλος αλλά είναι απόλυτα επικίνδυνο αν δεν ακολουθήσει τον Κ.Ο.Κ., ο οποίος σε βγάζει στην Ιτέα και αναγκαστικά πρέπει να κάνεις τούμπαλιν την ίδια απόσταση και διαδρομή.
Και για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε αρκεί να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές. 
Ερχόμενος λοιπόν κάποιος από τη Βοιωτία συναντά τέσσερις παρακάμψεις για να μπει στην πόλη, όπου όλες είναι σαφώς επικίνδυνες.
Στον πρώτο κόμβο, δηλαδή εκείνον που βρίσκεται στον Άγιο Νεκτάριο υπάρχει ένα σήμα που απαγορεύει να στρίψεις αριστερά, το οποίο όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες είναι βαμμένο με κόκκινο χρώμα και άρα δεν ισχύει. Κατά καιρούς βέβαια σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων η τροχαία με εντολή της περιφέρειας τοποθετεί απαγορευτικό σήμα (κινητό) το οποίο μέχρι να ξημερώσει κάποιοι το βγάζουν… Σε κάθε περίπτωση όπως είναι δομημένη η παράκαμψη είναι επικίνδυνη.
Η δεύτερη επιλογή βρίσκεται λίγο πιο κάτω… Πρόκειται για ένα σημείο που έχει μάλιστα διαγράμμιση για τους πεζούς, ωστόσο λόγω έλλειψης σήμανσης και των μεγάλων ταχυτήτων που αναπτύσσονται στο δρόμο, όποιος επιχειρήσει να στρίψει, φυσικά το κάνει με μεγάλο ρίσκο. 
Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, στο ύψος του βενζινάδικου, συναντάμε μια άλλη διασταύρωση, κι αυτή σαφώς πολύ επικίνδυνη λόγω και της μεγάλης κλίσης που έχει. Άκρως αποτρεπτική για όποιον επιχειρήσει να στρίψει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διερχόμενοι πεζοί και επιχειρηματίες κάνουν χρέη τροχονόμου προκειμένου να βοηθούν τα οχήματα να μπουν στην πόλη με ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση απόλυτα παρακινδυνευμένο και για το όχημα και για τον πεζό…
Η τελευταία επιλογή είναι η πρώτη είσοδος στην πόλη (ερχόμενος κάποιος από Ιτέα) η οποία εκτός του ότι δεν έχει καμία διαγράμμιση είναι φυσικά επικίνδυνη και για τους οδηγούς.  Επιπλέον στο συγκεκριμένο σημείο έχουν σημειωθεί πάνω από τέσσερα θανατηφόρα τροχαία με πεζούς!! Παρόλα αυτά καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί!!
Όπως καταλαβαίνεται καμία από τις τέσσερις περιπτώσεις εισόδου  στην πόλη δεν παρέχει ασφάλεια και αν κάποιος ακολουθήσει πιστά τον Κ.Ο.Κ. θα πρέπει να φτάσει μέχρι την Ιτέα και να γυρίσει πίσω για να πάει τελικά στη Δεσφίνα. Εκτός από τραγικό πόσο παράλογο μπορεί να είναι αυτό;;;;
Οι κάτοικοι σαφώς και απαιτούν λύση σε αυτό το ζήτημα αφού το θεωρούν Νο1 για την πόλη τους και φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο να φωνάζουν αφού κινδυνεύουν ζωές καθημερινά…
 
«Ουρανοκατέβατες» κοτρώνες…
 
 
Μπορεί η Δωρίδα να φημίζεται για τις βραχοπτώσεις στον κεντρικό της άξονα, όμως και ο δρόμος από και προς τη Δεσφίνα δεν πάει πίσω…. και δυστυχώς θεωρείται και ένας από τους πιο πολυσύχναστους αφού εκτός από τους κατοίκους που πηγαινοέρχονται τον χρησιμοποιούν ως επί το πλείστων φορτηγά, με ότι αυτό συνεπάγεται… 
Δυστυχώς τους χειμερινούς μήνες το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο λόγω των βροχοπτώσεων, αφού κατακρατούνται τα νερά και αποκολλούνται ολόκληρα κομμάτια βράχων.
Μάλιστα από θαύμα δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κανένα ατύχημα, ενώ πριν ένα μήνα περίπου είχε κλείσει ο δρόμος. 
Πρόκειται πάλι για ένα θέμα που πρέπει να δει άμεσα η Περιφέρεια κι επειδή πρέπει να διατεθεί ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι καλό θα ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει το έργο τμηματικά. 
Όπως και να έχει πρέπει να βρεθεί λύση στις καταπτώσεις βραχών αφού καθημερινά κινδυνεύουν ζωές με την κατάσταση που επικρατεί… 
Να σημειώσουμε πως ο Αντιδήμαρχος Δεσφίνας κ. Νεκτάριος Μίχος έχει ήδη ενημερώσει τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Κώστα Μίχο και για τα δύο ζητήματα, τα οποία έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει άμεσα… 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…