Home Δήμος Δελφών Η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών καταγγέλλει τη διάλυση της συνεργασίας του δήμου με την «Enterprise Greece»

Η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών καταγγέλλει τη διάλυση της συνεργασίας του δήμου με την «Enterprise Greece»

Την απόφαση της νυν Δημοτικής Αρχής να διακόψει τη συνεργασία της με την εταιρεία «Enterprise Greece» και την έλλειψη πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής στον τομέα των επενδύσεων στηλιτεύει η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών του Λουκά Αναγνωστόπουλου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργασία του δήμου με τον φορέα επενδύσεων είχε ανακοινωθεί στις 03.03.2018. Στόχος του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ήταν κυρίως η αξιοποίηση ακινήτων της περιουσίας του Δήμου, έτσι ώστε να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής με νέες υπερσύγχρονες τουριστικές υποδομές, όπως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με αντίστοιχες ξενοδοχειακές υποδομές, χώρους πολιτισμού και αναψυχής, που όλα θα τυγχάνουν εναρμονισμένα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Δήμου Δελφών.

Στην ανακοίνωση της Ανανεωτικής Δύναμης που υπογράφει ο επικεφαλής της κ.Λουκάς Αναγνωστόπουλος αναφέρονται τα κάτωθι:

Δήμος Δελφών – Άνευ Επενδύσεων και άνευ Μέλλοντος

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2021, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου 2022 στην Άμφισσα σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαπιστώσαμε (ανάμεσα σε πολλά άλλα αρνητικά) για ακόμη μια φορά την παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής στο κορυφαίο και άκρως σημαντικό θέμα για τον τόπο μας, που είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι χωρίς εξασφάλιση επενδύσεων, η περιοχή μας θα φθίνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι νέοι άνθρωποι θα φεύγουν χωρίς επιστροφή.
Χαρακτηριστική της πολιτικής στάσης και πρακτικής της σημερινής δημοτικής αρχής είναι η πλήρης εγκατάλειψη της σημαντικής συνεργασίας του Δήμου μας με το «Enterprise Greece».
Ο Οργανισμός «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2018 υπογράφτηκε ανάμεσα στο «Enterprise Greece» και στον Δήμο Δελφών Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την μελέτη και προετοιμασία της τουριστικής αξιοποίησης δημοτικών και δημόσιων εκτάσεων και υποδομών.
Κεντρικός στόχος της συνεργασίας υπήρξε η περιοχή του «Αη-Γιάννη» της Κίρρας, όπου ο Δήμος μας διαθέτει αρκετά μεγάλες δημοτικές εκτάσεις πλησίον της παραλίας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η ιαματική πηγή «Αγιόνερο». Από τα εξαιρετικά έμπειρα στελέχη του παραπάνω Οργανισμού είχε δηλωθεί δημόσια ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ολοκληρωμένη τουριστική εγκατάσταση (Ξενοδοχείο 5*, Κέντρο Ιαματικής Θεραπείας, Συνεδριακούς χώρους κ.λπ.) με προσέλκυση μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης.
Μάλιστα το «Enterprise Greece» δέσμευσε πίστωση 75.000,00 ευρώ και ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία προκαταρκτικών μελετών μέσα στο 2018, ενώ τα αρχικά παραδοτέα της εργασίας αυτής διατέθηκαν στον Δήμο μας τους πρώτους μήνες του 2019.
Για την εξέλιξη της υπόθεσης η τότε δημοτική αρχή φρόντισε να δώσει πλήρη εικόνα στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (μεταξύ των οποίων και ο νυν δήμαρχος), με αναλυτική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κυριακοπούλειο της Ιτέας τον Ιανουάριο του 2019 από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Enterprise Greece» κ. Γρηγόριο Στεργιούλη.
Ωστόσο, από την ανάληψη εξουσίας της σημερινής δημοτικής αρχής και έως σήμερα, είναι σαφές ότι δεν έγινε το παραμικρό βήμα εμπρός και ότι η οργανωμένη αυτή προσπάθεια δυστυχώς εγκαταλείφθηκε.
Είναι πραγματικά κρίμα, τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές, να εξαφανίζονται λόγω αδιαφορίας, ανικανότητας ή πολιτικής εμπάθειας.
Είναι ακόμη κρίμα να εγκαταλείπονται πολύτιμες συμμαχίες, που κτίστηκαν με κόπο και στρατηγική και μάλιστα με κεντρικούς εθνικούς φορείς μεγάλης εμβέλειας, όπως το «Enterprise Greece», το οποίο δεν στήριξε μόνο συμβολικά την διαδικασία αυτή, αλλά ανέλαβε την χρηματοδότηση και την αδειοδοτική της προετοιμασία.
Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει και να εξηγήσει δημόσια, για ποιον λόγο εγκατέλειψε το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.
Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να αναλάβουμε άμεσα τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση και ολοκλήρωση επενδύσεων, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, που είναι άλλωστε και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας.
Επισυνάπτουμε το σχετικό δελτίο τύπου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου του μνημονίου συνεργασίας (03.03.2018), καθώς και την σχετική απεικόνιση σε ορθοφωτοχάρτη της περιοχής «Αη-Γιάννης» Κίρρας.

Να υπενθυμίσουμε τα κυριότερα σημεία της συνεργασίας του δήμου με τον επενδυτικό φορέα και τα έργα που περιελάμβανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.
«Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Αθανάσιος
Παναγιωτόπουλος, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece, κ. Ηλία Αθανασίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη εκτάσεων της επικράτειας του Δήμου Δελφών. Ειδικότερα, η κοινή αναπτυξιακή αυτή πρωτοβουλία για την ολιστική τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, μεταξύ του Δήμου Δελφών και του Enterprise Greece, επισφραγίστηκε στο πρώτο της στάδιο με τη συνυπογραφή του πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Delphi Economic Forum 2018.
Στόχος του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι κυρίως η αξιοποίηση ακινήτων της
περιουσίας του Δήμου, έτσι ώστε να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής με νέες υπερσύγχρονες τουριστικές υποδομές, όπως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με αντίστοιχες ξενοδοχειακές υποδομές, χώρους πολιτισμού και αναψυχής, που όλα θα τυγχάνουν εναρμονισμένα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Δήμου Δελφών.
Παράλληλα, βάσει του ολοκληρωμένου συντεταγμένου χρονικού προγραμματισμού βάθους τριετίας, θα αξιοποιηθεί το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο brand name των Δελφών, έτσι ώστε η ευρύτερη περιοχή να αναδειχθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό.
Ο Οργανισμός Enterprise Greece, στο πλαίσιο του καταστατικού του σκοπού, θα
συμβάλει στη δημιουργία του business concept των έργων μέσω της βέλτιστης προβολής του brand name των Δελφών, καθώς και στην αδειοδοτική ωρίμανση των ακινήτων, έτσι ώστε αυτά να διατεθούν εν συνεχεία σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Απώτερος στόχος είναι η ένταξη των έργων στις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3894/2010 περί Στρατηγικών Επενδύσεων (fast track), όπως ισχύει.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δύο δημόσιοι φορείς λειτουργούν
με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προκειμένου να επιτύχουν ένα κοινό σκοπό, ο οποίος θα έχει θετικό ποιοτικό και ποσοτικό αντίκτυπο τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…