Home Δήμος Δελφών Η αθώωση που οδηγεί σε δυναμικό come back
Δήμος Δελφών - 16 Μαρτίου, 2018

Η αθώωση που οδηγεί σε δυναμικό come back

 «Την Τετάρτη το πρωί στο Εφετείο της Λαμίας δεν κρίθηκε απλώς και μόνο μια υπόθεση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, αλλά έγινε αυτό που κάποιοι φοβόντουσαν πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο», μας λέει στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Νίκου Φουσέκη και συμπληρώνει ότι πλέον είναι ελεύθερος να επιλέξει το μέλλον του.

 
Μια ιστορία στρωμένη νίκες
 
Οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και μια ισχυρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας θεωρούν ότι ο π. αυτοδιοικητικός ήταν παντοδύναμος και άτρωτος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να ξεπεταχτεί τίποτε άλλο αν κάποιοι δεν διέκοπταν βίαια την πορεία του. Αυτή τους την άποψη στηρίζουν στο γεγονός ότι δεν έχασε ποτέ στο παρελθόν παρότι αντιμετώπισε πολύ ισχυρούς αντιπάλους, όπως την κ. Γαζή, τον κ. Καραχάλιο και άλλους.  
Ο Νίκος Φουσέκης από το 1998 έως και το 2014 που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση διέγραψε μια πορεία στρωμένη νίκες που του χάρισε τη φήμη του άτρωτου. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολύ καλό σύστημα. Αφενός διέθετε μια εξαιρετικά καλά κουρδισμένη εκλογική μηχανή, την οποία φρόντιζε να κρατάει ζεστή και την οποία δεν χρησιμοποιούσε μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όσους ήθελε να στηρίξει. Αφετέρου διαθέτει μια πολύ καλή επικοινωνιακή άνεση και ξέρει να «προσέχει» πρώτα από όλα τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση να τοποθετηθεί δημόσια για ένα έργο, ένα δρώμενο ή ένα θεσμό και να ευχαριστήσει τους προκατόχους του. Όλα τα παραπάνω και όχι μόνο του επέτρεψαν να εκλέγεται με άνεση ακόμη και σε εποχές που το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμο, ενώ ως δήμαρχος κατάφερε ακόμη και σε εποχές «εχθρικών» προς αυτών κυβερνήσεων να παράγει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, εκμεταλλευόμενος κάθε δυνατότητα που του δινόταν. Ακόμη και όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση είχε πολλά ενταγμένα έργα εκατομμυρίων στο δήμο Δελφών.  
 
Το μέλλον και οι δυνατότητες
 
Το τελευταίο διάστημα οργιάζουν οι διαρροές που τον τοποθετούν σε διευθυντική θέση στην εταιρεία IMERYS (ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ) και μάλιστα υποστηρίζεται ότι ο νέος διευθυντής κ. Μπινιόν, αν και δε μιλάει ελληνικά, ήρθε ώστε να διευθετήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει ομαλή διαδοχή. Στην επιλογή του άλλωστε κατατείνουν η εμπειρία του στην εταιρεία, της οποίας για χρόνια υπήρξε στέλεχος, αλλά και η πολιτική του πείρα, που τους επιτρέπει καλή γνώση όλων των προσώπων που άρχουν στο νομό. 
 
Παρά το ενδεχόμενο αυτό όμως, ο ίδιος επιμένει πολιτικά. Δείχνει να επιδιώκει υποψηφιότητα σε εθνικές εκλογές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τώρα μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή του με αξιώσεις και αν δεν την πετύχει μπορεί να επιλέξει όποιο κόμμα θέλει, αφού ξέρει ότι μπορεί να λάβει ένα σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας, που θα τον ακολουθούσε ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης. Από την άλλη η ΝΔ δεν έχει κανέναν εμφανή λόγο να τον κόψει, αφού έκλεισε μια και καλή τους λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη με ένα ευνοϊκό για αυτόν αποτέλεσμα. Εξάλλου, η ΝΔ δείχνει να μην ακολουθεί την ξέφρενη πορεία που της πιστώνουν οι δημοσκοπήσεις, αφού το κόμμα είναι πολύ μακριά από την πραγματική κοινωνία και τα προβλήματά της. 
Για πολλούς ομοϊδεάτες του και όχι μόνο, τυχόν κάθοδός του θα σημάνει και τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. 
Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν καταφέρει να πετύχει όλα αυτά θα επιστρέψει στην ήρεμη και σίγουρη αγκαλιά του δήμου Δελφών. Για το Νίκο Φουσέκη άλλωστε, η διαδικασία να στήσει ψηφοδέλτιο είναι αστεία υπόθεση, κάτι σαν να πάει για καφέ περίπου. Το ενδεχόμενο αυτό εξάλλου, ήδη απασχολεί σοβαρά τη σημερινή δημοτική αρχή, που εκτιμά ότι σε σχέση με άλλους είναι καλύτερος αντίπαλος, υπό την έννοια ότι έχει κουράσει μετά από τόσα χρόνια διοίκησης και έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του τα τελευταία χρόνια που δε διαχειρίζεται εξουσία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή είμαστε μπροστά σε λάθος εκτιμήσεις; Όλα αυτά τα χρόνια που διοίκησε ποτέ δεν του έφυγε κανένας. Οι όποιες διαφωνίες εκδηλώνονταν έφταναν μέχρι του σημείου λήξης της θητείας τους και απλώς δεν συνέχιζαν μαζί για το επόμενο βήμα. Στα πολύ θετικά σημεία του είναι η συναισθηματική του ευφυΐα και η δυνατότητά του να διαχειρίζεται ανθρώπους, αν και κατά το πρώτο διάστημα της εκλογής του το 1998 στο δήμο Άμφισσας, είχε δώσει δείγματα υπεροψίας, που όμως υποχώρησαν αμέσως και αποδόθηκαν στο σοκ της ανέλπιστης νίκης. 
 
Άλλαξαν οι συνθήκες
 
Ο κ. Φουσέκης όμως, αυτές τις νίκες έχει στηρίξει σε μια άλλη νοοτροπία, ενώ διαχειρίστηκε την τύχη του τόπου σε εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο. Ακόμη και την Άνοιξη του 2014 που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, η ΣΑΤΑ και γενικότερα τα οικονομικά μεγέθη του δήμου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα. Έχει στηρίξει την καριέρα του σε μικρές ή και μεγαλύτερες εξυπηρετήσεις, τις οποίες όμως δεν έκανε μόνο για εκλογικούς λόγους, αφού έδειχνε διαχρονικά πραγματικό ενδιαφέρον για τον ανθρώπινο πόνο. 
Τα χρόνια που έμεινε εκτός του στέρησαν τη δυνατότητα των εξυπηρετήσεων, αλλά ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει ζωντανές τις σχέσεις του. Αδελφικός του φίλος και συνοδοιπόρος μάλιστα, προ διμήνου μου έλεγε πως αυτή του η περιπέτεια του έκανε καλό. «Όλοι κάποτε χάσαμε εκλογές. Όλοι τσαλακωθήκαμε από τον αντίπαλο. Έπρεπε να το νοιώσει και αυτός. Τώρα είναι σοφότερος και σίγουρα πιο ήρεμος», μου είπε. 
Τα χρόνια αυτά όμως, δεν άλλαξε μόνο ο ίδιος ο Φουσέκης, άλλαξε η πολιτική, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε ο τρόπος σκέψης. Το ερώτημα είναι, αν θα θελήσει να συνεχίσει την πορεία του, κατά πόσο θα μπορέσει να ακολουθήσει τη νέα πραγματικότητα ή όντως θα αποδειχθεί ο πιο «εύκολος αντίπαλος» για όποιο πόστο θελήσει να διεκδικήσει. 
Ο ίδιος πάντως δεν θέλει να κρατάει σε αγωνία άλλο τους φίλους του. «Πολύ σύντομα θα τα πούμε», λέει με νόημα. 
 
Γιώτα Γιαννούλη
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…