Home Πολιτικά - Φωκίδα Ζητά δωρεάν σίτιση σε μαθητές και σπουδαστές το Εργατικό Κέντρο
Πολιτικά - Φωκίδα - 2 Μαρτίου, 2013

Ζητά δωρεάν σίτιση σε μαθητές και σπουδαστές το Εργατικό Κέντρο

Συντάσσεται με ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ τo Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
Ζητά δωρεάν σίτιση σε μαθητές και σπουδαστές
-Το θέμα θα φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Τη δωρεάν σίτιση όλων των μαθητών και σπουδαστών ζητά με ανακοινωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας υιοθετώντας τις προτάσεις του ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ- ΟΓΕ οι οποίοι στις 26 Φεβρουαρίου είχαν συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Παιδείας .
Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κο Θ. Παπαθεοδώρου απαιτήθηκε να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς και διαφοροποιήσεις, χωρίς εμπλοκή διάφορων φιλάνθρωπων αλλά με ευθύνη της πολιτείας που θα πρέπει να διασφαλίσει τις υποδομές, την ασφάλεια, την υγιεινή, την διανομή γευμάτων στους μαθητές.
Σύμφωνα με στελέχη της Λαικής Συσπείρωσης Δήμου Δελφών το θέμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών
Η επιτροπή κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα
-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΠΑΜΕ)
-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ(ΠΑΣΕΒΕ)
-ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΠΑΣΥ)
-ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΜΑΣ)
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας.
Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί.
Στο δήμο της Αθήνας οι καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές, αν και ξεπερνούν τις χίλιες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.
Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής , είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ενώ, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ολοήμερη εξάντληση των γονιών με τις ελαστικές συνθήκες απασχόλησης, ακόμη και η άγνοια, τους εμποδίζουν στη σωστή προετοιμασία και οργάνωση επαρκών και υγιεινών γευμάτων των παιδιών τους.
Τα προγράμματα «επισιτιστικής βοήθειας» όπως είναι η ευκαιριακή διανομή φρούτων σε κάποια σχολεία, είναι απλά ευκαιρίες διαφήμισης κάποιων εταιρειών ακόμα και της ίδιας της Ε.Ε., δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών. Η χορήγηση γευμάτων σε κάποια παιδιά από τους δήμους, η κάλυψη επίσης του πρωινού κάποιων μαθητών από συλλόγους γονέων ή εκπαιδευτικών, είναι μέτρα που απλά ανακουφίζουν την πείνα κάποιων ημερών, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση. Αντίθετα δίνουν ηθελημένα ή αθέλητα άλλοθι, σ’ αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι της εργατικής τάξης, να παρουσιάζονται ως σωτήρες μας, πετώντας μας ένα στεγνό κόκκαλο.
Ο Πρωθυπουργός κος Σαμαράς στο χαιρετισμό που έκανε στην εκδήλωση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» επικαλέστηκε το φιλότιμο και τη φιλανθρωπία, την καρδιά του Έλληνα, «στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας», ευχαριστώντας ταυτόχρονα το ίδρυμα για τη συμβολή του. Τη συμβολή που εμφανίζεται με δωρεές και προσφορές των 100 εκατομμυρίων σε φιλανθρωπίες, κρύβοντας επιμελώς τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Κέρδη που είναι βαμμένα από τον ιδρώτα, το αίμα και την εκμετάλλευση των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών.
Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κοινοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση στα σχολεία που θα αρχίσει με τη χορήγηση πρωινού σε όλα τα παιδιά.
Ο διαχωρισμός που γίνεται στα παιδιά που έχουν να φάνε και σε όσα δεν έχουν εμπεριέχει κινδύνους κοινωνικού ρατσισμού, καθώς και το έδαφος για ανάπτυξη σχέσεων εξάρτησης των αδύναμων λαϊκών οικογενειών με τους «φιλάνθρωπους» των Μ.Κ.Ο. και της εκκλησίας, πράγμα ανεπίτρεπτο.
Τέλος, η τακτική κάποιων φιλανθρωπικών ή κρατικών δομών να μαζεύουν τα περισσεύματα από τις λαϊκές ή τα προσεχώς ληγμένα από τις πολυεθνικές τροφίμων, είναι βλαβερή για την υγεία των παιδιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η μέριμνα πρέπει να είναι κρατική, σταθερή και με τη λογική της πρόληψης και όχι του κουκουλώματος του κοινωνικού αυτού φαινομένου, που λέγεται παιδικός υποσιτισμός.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο η ανεργία και ή οικονομική εξαθλίωση θα αυξάνει τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των μαθητών που θα υποσιτίζεται. Είναι φανερό πως αν το κοινωνικό-παιδαγωγικό αίτημα μας, για σίτιση μέσα στα σχολεία με υποδομές και υγειονομικούς ελέγχους, φάνταζε πριν λίγα χρόνια σαν πολυτέλεια, τώρα είναι θέμα επιβίωσης της νέας γενιάς, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.
Το ΠΑΜΕ, Η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σίτιση όλων των παιδιών. Θέση μας ήταν και είναι ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σωστή, επαρκής, υγιεινή, διατροφή, σε όλους τους μαθητές – σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες από την πρωτοβάθμια και την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές – σπουδαστές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΣΟΕΕ καταγράφει την δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντας την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
Η υγιεινή και ασφάλεια όλων των παιδιών, η σωστή και πλήρης διατροφή τους είναι υπόθεση διεκδίκησης όλων των συνδικάτων, όλου του ταξικού κινήματος, των επιτροπών ανέργων, των λαϊκών επιτροπών, των συλλόγων γονέων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, συνταξιούχων.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων επικαλέστηκε ωστόσο την έλλειψη υποδομών και πόρων και επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν ο Υπουργός, για την παροχή γάλακτος και φρούτων σε όλα τα παιδιά. Τα προγράμματα όμως αυτά κινούνται μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα κοινοτικά κονδύλια, στη λογική των αποσπασματικών και με σκοπιμότητες κοινοτικών προγραμμάτων, χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινοτικής επιδότησης στην κατανάλωση γάλακτος στα σχολεία, πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούν να αγοράζουν γάλα με έκπτωση 0.18 λεπτά από τα κυλικεία. Άρα ούτε το δωρεάν εξασφαλίζετε αλλά ούτε και το καθολικό. Μάλιστα στη σχετική προκήρυξη του προγράμματος, προβλέπεται ότι τη διανομή του γάλακτος μπορούν να αναλάβουν σύλλογοι γονέων, ΜΚΟ, δήμοι, κλπ. Στην ίδια ρότα θα κινηθεί και στο πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία το οποίο είναι επίσης κοινοτικό.
Φανερό ότι οι εξαγγελίες είναι μακριά από τις ανάγκες και ότι δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική βούληση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο οδυνηρές.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ- ΟΓΕ θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για τα σοβαρά προβλήματα της επιβίωσης αλλά και όλων των δικαιωμάτων που έχει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…