Home Ελλάδα Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα
Ελλάδα - 30 Μαΐου, 2018

Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα

 Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία». Παράλληλα, αποκάλυψε πως η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι η λύση που προκρίνεται είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε, «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».

Δημοψήφισμα

Ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε πως το δημοψήφισμα θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για το ζήτημα «έχοντας τον τελευταίο λόγο».

«Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί τη σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμάς και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας» είπε ο Ζάεφ.

Παράλληλα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση. «Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των Μακεδόνων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Απαντώντας στον πρόεδρο Ιβάνοφ και τη δυσαρέσκεια που ο ίδιος εξέφρασε για έλλειψη ενημέρωσης στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο προκειμένου να  τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη συνομιλία με τον Τσίπρα, ο πρόεδρος Ιβανόφ και όλα τα θεσμικά όργανα για την πορεία των συνομιλιών θα ενημερωθούν και πάλι» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…