Home Εικόνες Αρχικής Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φωκίδας:ΝΑ ΠΑΨΟΥΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ, ΛΑΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Εικόνες Αρχικής - 31 Μαΐου, 2023

Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φωκίδας:ΝΑ ΠΑΨΟΥΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ, ΛΑΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ας σταματήσουν τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τον επονομαζόμενο κοινωνικό τουρισμό γιατί ούτε κοινωνικός είναι, ούτε (στην ουσία) τουρισμός είναι.

Σύμφωνα με περσινά δημοσκοπικά στοιχεία το 51,6% των Ελλήνων πολιτών δεν επρόκειτο να πάει διακοπές  και μόνο το 45,3% απάντησε “ναι” όμως πολύ λιγότερες μέρες από ότι το 2021 ενώ το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε μια βδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού και το ποσοστό ανεβαίνει σε 59,5% για άτομα με εισόδημα κάτω από το λεγόμενο «όριο κινδύνου φτώχειας», τα ψίχουλα δηλαδή που καθορίζει η ΕΕ ως «κατώφλι» της εξαθλίωσης. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χειρότερη κατάσταση (88,9%,) σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα της «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας». Δηλαδή 1,38 εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα

Στοιχεία όπως τα παραπάνω καταρρίπτουν για μια ακόμα φορά τους μύθους της «ανάπτυξης για όλους», της «δίκαιης ανάπτυξης» ή όπως αλλιώς βαφτίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη οι αστικές κυβερνήσεις.

Ακόμη και αυτό το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (για το ’22-‘23) που τρέχει από χθές από τη ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ, αποδεικνύεται δώρο άδωρο για χιλιάδες οικογένειες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αφού ακόμα κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους των κριτηρίων, που αυστηροποιούνται χρόνο με τον χρόνο, για να αποκλείονται περισσότεροι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος μιας ολιγοήμερης απόδρασης, έστω κι αν το κατάλυμα πληρώνεται από το πρόγραμμα.

Αυτό αναδεικνύεται από την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ ότι την περίοδο αυτή «συνολικά κατά το 12μηνο διάστημα από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022, κοντά 200.000 δικαιούχοι και ωφελούμενοι έκαναν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα μέσω κοινωνικού τουρισμού». Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 από τους δικαιούχους δεν κατάφεραν να κάνουν χρήση του προγράμματος!

Οι δικαιούχοι για το ‘20 – ‘21 ήταν συνολικά 300.000, που σημαίνει ότι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την επιταγή, η οποία τους έμεινε αμανάτι, χάνοντας τη δυνατότητα έστω για μια βδομάδα διακοπές και ξεκούραση.

Για μια ακόμη χρονιά όμως, εμείς, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν είμαστε  στους δικαιούχους. Τι κι αν καταβάλαμε εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό μας βίο για Εργατική Εστία που υλοποιούσε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, χορήγησης εισιτηρίων αλλά και βιβλίων, τώρα στα γηρατειά μας μας πετάνε σα στυμμένες λεμονόκουπες, ενώ την περιουσία της Εστίας την εξαφάνισαν σε μια νύχτα! Όπως εξαφάνισαν τις συντάξεις μας. Τα δώρατα επιδόματα, το ΕΚΑΣ. 

    Ακόμη και για την κατάργηση (επι της ουσία) των διακοπών μας υπεύθυνοι είναι όσοι κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία αλλά και η ΕΕ, το ΔΝΤ που επέβαλλαν την κατάργηση της Εργατικής Εστίας αλλά και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για να καρπωθούν τα αποθεματικά τους τα τρωκτικά, τραπεζίτες και εφοπλιστές και βιομήχανοι.

Γιατί η «ατμομηχανή της οικονομίας», ο τουρισμός είναι για τους μεγαλοξενοδόχους και όχι για το λαό. Για το λαό προβλέπουν Pass και voucher που κι αυτά όμως από 1/1/2024 θα κοπούν (με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ) ρίχνοντας μας ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΙΑ!

Γιατί ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ – κυβερνήτες και κεφάλαιο – ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.

    Γι αυτό στις επερχόμενες εκλογές στις 25/5/’23 να τους στείλουμε σε μόνιμες διακοπές

  Εμείς οι συνταξιούχοι και το κίνημά μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για:

   Να επανέλθουν εδώ και τώρα οι παροχές του 2011, το κονδύλι για τον Κοινωνικό Τουρισμό ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από φέτος και ανήλθε στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7 (6 φέτος), με παράλληλη στήριξη στον πολιτισμό και στους ανθρώπους που τον παράγουν, με την έκδοση εισιτηρίων για τα θέατρα, τη χορήγηση δελτίων για αγορά βιβλίων κλπ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑπάντησηΠροώθηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…