Home Δήμος Δελφών Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά ο δήμος
Δήμος Δελφών - 30 Δεκεμβρίου, 2014

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά ο δήμος

 Προ ημερήσιας με αίτημα πολιτών τέθηκε το θέμα των αδέσποτων σκυλιών στη Δημοτική Ενότητα Άμφισσας, καθώς τελευταία έχουν εντοπιστεί κρούσματα επιθετικής συμπεριφοράς ζώων απέναντι σε ανθρώπους.

 
Την εισήγηση εκ μέρους των πολιτών έκανε ο κ. Χρήστος Βανδώρος ο οποίος μίλησε για ΚΥΑ που καλύπτει σχετικές δαπάνες για την διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων. Στην αναφορά που υπογράφουν 150 πολίτες, όπως δήλωσε ο κ. Βανδώρος αναφέρονται τα εξής:
«Αναφορά των υπογραφόμενων κατοίκων για το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων
Κ. Δήμαρχε, Ζούμε σε μια φιλήσυχη πόλη και εμείς και τα παιδιά μας μετακινούμαστε με τα πόδια τις περισσότερες φορές για τις κάθε μορφής ανάγκες μας. Μετάβαση στις εργασίες μας, αγορές, φοίτηση στα σχολεία, φροντιστήρια κι άλλα επιμορφωτικά κέντρα, κοινωνικές επαφές. 
Τον τελευταίο καιρό ιδίως στη γειτονιά μας, το νοτιοδυτικό άκρο της πόλης, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Ηλικιωμένη συμπολίτισσά μας δέχτηκε τις προάλλες επίθεση. Από τα τραύματα που της προκλήθηκαν διακομίστηκε σε γιατρούς και φαρμακείο, πέραν και του τρόμου που δοκίμασε. Τα αδέσποτα περιφέρονται κι έχουν επιτεθεί και σε άλλους ανθρώπους, ιδίως τις βραδινές ώρες που η κίνηση είναι πιο αρατή, αλλά και μετακινούνται μικρά παιδιά, μαθητές για τα κάθε είδους φροντιστηριακά τους μαθήματα. Στη γειτονιά μας κάποια άλλη συμπολίτισσα τα φροντίζει αφήνοντας τροφή στα πεζοδρόμια, φέρνοντας έτσι κι άλλα αδέσποτα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα κι άλλα δυσάρεστα περιστατικά. Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των αδέσποτων, αν είναι εμβολιασμένα κλπ
Ζητούμε τη σύμφωνα με το νόμο προστασία των κατοίκων της περιοχής και γενικά της πόλης μας από μια πραγματική κι όχι ασήμαντη πηγή κινδύνων. Εκτός της υπαρκτής απειλής επιθέσεων, ιδίως σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένου, του φόβου που ενσπείρουν αγέλες αδεσπότων, όταν ακολουθούν ευπαθή μέλη της κοινωνίας μας, είναι και η ρύπανση που προκαλούν σε δρόμους και πλατείες οι ακαθαρσίες του, υποβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης μας που επιθυμούμε να είναι ελκυστική σε επισκέπτες. Ο αριθμός των αδεσπότων είναι πολύ μεγαλύτερος των δυνατοτήτων επιβίωσης στην πόλη μας. 
Περιμένουμε ύστερα από όλα τα παραπάνω, την άμεση λήψη μέτρων για την σύννομη, αποτελεσματική και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος οι υπογραφόμενοι πολίτες».
 
Ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι γνωρίζει την περιβόητη ΚΥΑ και τόνισε ότι αφορά δαπάνες που έχουν ήδη γίνει, ενώ εξήγησε ότι αναμένεται να βγει αντίστοιχη για το 2015. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνείδησης κάποιων πολιτών και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν την προσπάθεια σε επίπεδο ενημέρωσης. Εξήγγειλε ότι θα γίνει εκ μέρος του δήμου εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία και εξήρε το έργο των ανθρώπων της φιλοζωικής, υποστηρίζοντας ότι κάνουν τεράστια προσπάθεια. Αναφέρθηκε στη νομοθεσία που είναι σαφής και ορίζει ότι το ζώο θα το πάρουν να το περιθάλψουν και μετά θα το επιστρέψουν στο σημείο που το βρήκαν, ενώ εξήγησε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με καταφύγιο, όσες θέσεις και να έχει, αφού αν δεν αλλάξει η νοοτροπία θα αφήνουν όλο και περισσότερα.  Ανήγγειλε πάντως ότι εξετάζεται από τη Δημοτική Αρχή η διαμόρφωση και δεύτερου χώρου ως καταφυγίου. 
 
Σε παρέμβασή της η εκδότρια της εφημερίδας η ΩτΦ Γιώτα Γιαννούλη τόνισε ότι η κοινωνία οδηγείται σε ζωοφοβικές αντιδράσεις και υποστήριξε ότι τα αδέσποτα συνήθως δεν επιτίθενται στον άνθρωπο, αν ο ίδιος με τα προκαλέσει. Υποστήριξε δε, ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι με ελαστική συνείδηση και η λύση δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά και η σωστή διαχείριση των ζώων που είναι ήδη στους δρόμους. «Σε άλλες χώρες δεκαετίες πριν το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί. Τα σκυλιά αποστέλλονται σε κέντρα εκπαίδευσης και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στη φύλαξη, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων ή δίνονται από το δήμο σε οικογένειες για υιοθεσία παραχωρώντας φυσικά και τα ανάλογα κίνητρα», τόνισε. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση κινείται στη λογική των προηγμένων λύσεων που προωθεί η ΚΕΔΕ για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
 
Η κ. Παναγιωτοπούλου εκ μέρους του φιλοζωικού συλλόγου τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ενημέρωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση, διότι όσο διαιωνίζεται και εντείνεται το πρόβλημα, τόσο περισσότερο εκδηλώνονται συμπεριφορές αντιπάθειας προς τα σκυλιά και σε πολλές περιπτώσεις εξ αιτίας τους κινδυνεύουν ζώα και άνθρωποι. Όλοι θυμόμαστε ότι πέρυσι το καλοκαίρι ένας διεστραμμένος και άρρωστος εγκέφαλος γέμισε λουκάνικο με υδροκυάνιο, το έραψε, το έψησε και το πέταξε σε δρόμους, αλλά και σε αυλές, ξεκληρίζοντας όλα τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, ενώ αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ήρθαν και τα μικρά παιδιά που έβρισκαν τις φόλες μέσα από τους αύλειους χώρους των σπιτιών τους.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…