Home Φθιώτιδα ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ :Μας απολύουν όλους,«νέους, γέρους και παιδιά»
Φθιώτιδα - 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ :Μας απολύουν όλους,«νέους, γέρους και παιδιά»

Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο                                                                    ΛΑΡΚΟ 30/09/2020

Γενικός ξεσηκωμός. Μας απολύουν όλους,«νέους, γέρους και παιδιά», εργαζόμενους στις εργολαβίες και μόνιμους. Πιο ξεκάθαρο και επίσημο δεν γίνεται. Σχεδιάζουν να παραδώσουν την ΛΑΡΚΟ κλειστή, με τους εργαζόμενους έξω από τα συρματοπλέγματα. Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των αποζημιώσεων μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 τα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν συνάντηση στο Υπουργείο εργασίας. Με βάση τις γραπτές σημειώσεις των συναδέλφων και του νομικού συμβούλου των σωματείων η ενημέρωση έχει ως εξής:

«Η ειδική διαχείριση με βάση το νόμο  μπορεί  να κάνει απολύσεις αζημίως και εφόσον πρώτα συσταθεί κοινωνικό ταμείο»(αυτό το γνωρίζαμε). Με βάση αυτό, «η ειδική διαχείριση πρότεινε τη σύσταση κοινωνικού ταμείου και τη χρηματοδότηση αυτού» και την έκαναν δεκτή τα αρμόδια υπουργεία.

«Εφόσον συσταθεί και χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο»,  όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η διαδικασία αυτή  μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες (τρεχαγυρεβόπουλος), «τότε θα μας απολύσει όλους και θα μας καταβάλουν το ποσό που προκύπτει στο καθένα μας ως αποζημίωση σήμερα,  με τον εξής τρόπο:

  1. Ένα ποσοστό % αυτού μπροστά ( δεν είπαν πόσο).

  2. Το υπόλοιπο με τη μορφή δύο επιδομάτων σε μηνιαία βάση.Ένα επίδομα ως επίδομα εργασίας. Ένα ακόμα επίδομα ως επίδομα επανένταξης στην εργασία.

  3. Οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει το 59 έτος της ηλικίας τους αντί αυτών των επιδομάτων θα τους δοθούν τα ένσημα μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας τους και μισθός σε μηνιαία βάση»(δεν είπανε  το  ύψος % του μισθού).

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι άξονες που κινείται η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρέπει να καταδικαστούν  με δυναμικές κινητοποιήσεις. Μας απολύει όλους, δεν διασφαλίζει ούτε μία θέση εργασίας και κάνει «κοινωνική πολιτική» με τα χρήματα  που  δικαιούμαστε ως αποζημιώσεις.

Μέχρι και σήμερα προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Προσέξτε τις παγίδες που βάζουν οι άξονες της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, «αυτό θα συμβεί εφόσον συσταθεί πρώτα το κοινωνικό ταμείο που μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει και έξι μήνες».Πάλι συμφώνα με τα λεγόμενα τους, «η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με αυστηρή δίαιτα, βγαίνει μέχρι 31/12/2020».Άρα,  σταματούν την λειτουργία, μας βγάζουν έξω από τα συρματοπλέγματα και περιμένουμε την σύσταση του «κοινωνικού ταμείου».Αν πάρουμε το σενάριο ότι  ενδεχομένως να βρεθεί επενδυτής και διαλέξει κάποιους εργαζόμενους, τότε, όσοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από τη σημερινή ΛΑΡΚΟ και περάσουν στο καινούργιο ιδιοκτήτη, εάν δεν έχει συσταθεί κοινωνικό ταμείο, θα φύγουν με τη διαδικασία που φεύγουν μέχρι σήμερα, δηλαδή οικειοθελώς και αζημίως.

Αν πάρουμε το σενάριο ότι θα συσταθεί πολύ γρήγορα κοινωνικό ταμείο, η ειδική διαχείριση μας απολύει όλους με τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω. Μας βγάζει και σε αυτήν την περίπτωση έξω από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία και από τις δουλειές μας γενικότερα ( μόνιμους και εργαζόμενους στις εργολαβίες).  Αν τυχόν υπάρξει επενδυτής, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πάλι, «αυτός θα διαλέξει όσους θέλει, με τους όρους που θέλει». Όσοι συμφωνήσουν να εργαστούν σε αυτόν τα «επιδόματα εργασίας και επανένταξης στην εργασία», με βάση την ονομασία που τους δίνουν κόβονται. Στην καλύτερη περίπτωση, όσοι απορροφηθούν ή βρουν αλλού εργασία θα τους μείνει μόνο το ποσοστό που θα πάρουνε μπροστά, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να επιδοτούνται από την αποζημίωσή τους μέχρι αυτήν να εξαντληθεί και να μπουν στο ταμείο ανεργίας.Στο σενάριονα μην βρεθεί επενδυτής (δεν το αποκλείουν), όλοι επιδοτούμαστε με τα δικά μας χρήματα μέχρι να τελειώσουν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματα τους δικαιώνονται. Τη ΛΑΡΚΟ την ιδιωτικοποιούν με το κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος να είναι στο τραπέζι. Όπως λένε και οι ίδιοι «δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και για ποια κομμάτια.  Αν θα υπάρξουν δεν μπορούν να τους  δεσμεύσουν τι θα τι κάνουν, δεν μπορούν  να τους δεσμεύσουν πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσουν και με τι όρους».

Το αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων δικαιώνεται. Μέσα από αυτό το αίτημα οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας εργοστασίου και μεταλλείων, των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν υπάρχει ας μας τον πουν επίσημα ποιος είναι. Η αλήθεια είναι ότι «τζογάρουν» τη δημόσια περιουσία, τον ορυκτό πλούτο, την ανάπτυξη που μπορεί να έχει η χώρα μας μέσα από αυτό. Σακατεύουν τη ζωή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, τις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί έχοντας αμολήσει λυτούς και δεμένους φίλους προσκείμενους σε αυτή, να καθησυχάσει,να γεμίσει άγχος και αναμονή τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην έχει εμπόδιο και πολιτικό κόστος ενόψει των διαγωνισμών της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Θέλει να μας διασπάσει καλλιεργώντας την λογική «ο καθένας την πάρτι του», μια λογική που όπου πέρασε στους εργαζόμενους, είχε τρομερές επιπτώσεις για όλους (και γι’ αυτούς που πίστεψαν σε αυτήν την λογική).

Προκλητικά  λέει ότι «οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την πολιτική της». Αυτήν την πρόκληση μπορούν να την απαντήσουν μόνο οι εργαζόμενοι, με την καθολική συμμετοχή στη γενική συνέλευση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως έχουν συζητήσει, αποφασίσει και συντονιστεί τα διοικητικά συμβούλια αυτών.Με ψηλά ανεβασμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, την συναδελφικότητα, την σημαία των δίκαιων και τίμιωναιτημάτων μας, σας καλούμενα συνεχίσουμε τον αγώνα που κάναμε μέχρι σήμερα και φρενάραμε απολύσεις στις εργολαβίες, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, επιβάλαμε την συνέχιση της λειτουργίας, φρενάραμε την ερμηνεία που ήθελαν για περισσότερες περικοπές. Αυτήν είναι η αλήθεια. Αν τα διασπαστικά σχέδια είχαν περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, σήμερα θα ήμαστανεύκολη«λεία». Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα εκφραστεί στην Γ.Σ.

Υπάρχουν φωνές που παραπληροφορούν, που λένε «για μετατάξεις (ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν),  για πιο μικρές ηλικίες σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης, για συνέχιση όλων στον ιδιώτη, για αποζημιώσεις, κτλπ». Κλείστε τα αυτιά σας, σηκώστε το κεφάλι ψηλά και με την πείρα σας δέστε την αλήθεια.

Προς το παρόν τα επίσημα είναι τα παραπάνω. Επίσημο είναι ότι απολυόμαστε όλοι και κάνουν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά που δικαιούμαστε ως αποζημίωση

Μην τολμήσουν και σταματήσουν την ενιαία λειτουργιά εργοστασίου και μεταλλείων ούτε για ένα λεπτό της ώρας.Απαιτούμε διασφάλιση της λειτουργίας, των θέσεων εργασίες και όλων των κεκτημένων. Είναι δικά μας, δεν τους ανήκουν. Αυτοί ήταν εργοδότες της ΛΑΡΚΟ, αυτοί την απαξίωσαν. Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε δώσει αίμα, ιδρώτα, νεκρούς.

Γενικός ξεσηκωμός. Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Α.Μ

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…