Home Δήμος Δωρίδας Δημοτικό Συμβούλιος Δωρίδας:ΟΧΙ στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων
Δήμος Δωρίδας - 13 Απριλίου, 2013

Δημοτικό Συμβούλιος Δωρίδας:ΟΧΙ στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων

Ομόφωνα «όχι» στην οποιαδήποτε υποβάθμιση ή μεταβολή στις σχολικές μονάδες του Δήμου Δωρίδας, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λιδωρίκι.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι φορείς – σύλλογοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση βροντοφώναξαν πως η Δωρίδα έχει ήδη υποστεί μεγάλα πλήγματα στην εκπαίδευση και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η οποιαδήποτε κατάργηση ή υποβάθμιση σχολικής μονάδας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης επεσήμανε πως είναι αδιαμφισβήτητα απαράδεκτη η οποιαδήποτε υποβάθμιση σχολικής μονάδας, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μεγάλα χωριά -όπως το Ευπάλιο- τα οποία έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολλά νηπιαγωγεία του Δήμου έχουν μεγάλο αριθμό παιδιών, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων άστοχη την μείωση της οργανικότητας των δημοτικών σχολείων. Πρότεινε δε να γίνει παράσταση στο Υπουργείο, παρουσία του ιδίου και των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Παγώνης εστίασε στο γεγονός, ότι σε περίπτωση που μειωθεί η οργανικότητα κάποιας σχολικής μονάδας, αυτόματα υποβαθμίζεται. «Αντί για να αναβαθμίζονται τα σχολεία μας, έχουμε υποβάθμιση στην ποιότητα της εκπαίδευσης», ενώ κλείνοντας ξεκαθάρισε πως η κατάσταση στην επαρχία έχει γίνει τραγική αναφορικά με την εκπαίδευση, οδηγείται σε ερήμωση, τονίζοντας πως η Δωρίδα έχει ήδη υποστεί αρκετές υποβαθμίσεις στον τομέα αυτό.
Να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα με την εισήγηση που πραγματοποίησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου κατά την οποία καταδικάζεται η οποιαδήποτε υποβάθμιση ή μεταβολή στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής και η οποιαδήποτε κατάργηση, συνένωση, ή μεταβολή στα οκτώ νηπιαγωγεία. Παράλληλα εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα το οποίο θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο και σε όλους τους αρμοδίους.
 

Π. Παπαγεωργίου: «Οι αλλαγές στην οργανικότητα στηρίζεται αποκλειστικά στην αριθμητική συσχέτιση μαθητών – δασκάλων»
 

Το ΥΠ. Π. & Θ. Π. & Α. μεθοδεύει, προτείνει και πρόκειται να αποφασίσει για αλλαγές στην οργανικότητα των Δημοτικών Σχολείων που στηρίζεται αποκλειστικά στην αριθμητική συσχέτιση μαθητών – δασκάλων. Οι μεθοδεύσεις και προθέσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που κατήργησαν πολλά σχολεία στα χωριά.
Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αριθ. 44506/Δ4 από 02-04-2013 έγγραφό του προς τους Περιφερειακούς Δ/ντές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τους ζητά-ούσε εντός 3ημέρου, εν όψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Π.Ε. (Δημοτικών & Νηπιαγωγείων) να στείλουν τις απόψεις τους σχετικά με την οργανικότητά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μεθοδεύεται και στα σχολεία της περιοχής του Δήμου μας η υποβάθμιση της οργανικότητας (Ερατεινή από 6/θέσιο σε 4/θέσιο, Ευπάλιο από 6/θέσιο σε 4/θέσιο, Λιδωρίκι από 6/θέσιο σε 4/θέσιο κ.λ.π.)
Το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου κρυφίως και μεθοδευμένα δεν απεστάλη και προς τους Δήμους, ώστε να αποφανθούν επ’ αυτού και τα Δημοτικά Συμβούλια σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 121857/Δ4 από 09-10-2012 εγκύκλιο έγγραφό του, για αυτονόητους πιθανούς λόγους.
Όπως είναι στο Σώμα γνωστό με την υπ’ αριθ. 71/2011 απόφασή μας εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν γινόταν δεκτή καμιά μεταβολή στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας και για τους ίδιους λοιπόν λόγους: «Δεν μπορεί να γίνει καμιά υποβάθμιση στα τρία 6/θέσια, στα δύο 3/θέσια, στο ένα 2/θέσιο και δύο δυσπρόσιτα μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία της περιοχής μας όπως και στα οκτώ Νηπιαγωγεία».
Με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο και ως προς την ουσία προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ληφθείσες αποφάσεις – ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωρίδας, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Δωρίδος και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου, διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ερατεινής και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ερατεινής, που απευθύνονται και προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατόπιν τούτων προτείνεται η λήψη απόφασης – έκδοση ψηφίσματος από το Δ.Σ., η οποία και να σταλεί αρμοδίως, ως εξής:
1)Να μη γίνει καμία υποβάθμιση ή άλλη μεταβολή στα Δημοτικά Σχολεία Δωρίδος.
2)Να μη γίνει καμία κατάργηση, συνένωση ή άλλη μεταβολή στα οκτώ Νηπιαγωγεία του Δήμου Δωρίδος.
3)Η αντίδραση του κόσμου της Δωρίδας σε τυχόν αντίθετη απόφαση ή μεθόδευση είναι δεδομένη.
4)Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για κάθε αναγκαία παραπέρα ενέργεια προς του Υπουργείο Παιδείας κ.λ.π. κρατικούς φορείς.
5)Η υπ’ αριθ. 1/2013 από 09-04-2013 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Δωρίδος και η υπ’ αριθ. 21 από 04-04-2013 απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωρίδος αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης».
 

Το ψήφισμα του Δημοτικού
Συμβουλίου Δωρίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος με αφορμή την είδηση για μεθόδευση υποβάθμισης και σχεδιαζόμενες μεταβολές Σχολικών Μονάδων Δωρίδος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
 

Ψηφίζει ομόφωνα

1)Να μη γίνει καμία υποβάθμιση ή άλλη μεταβολή στα Δημοτικά Σχολεία Δωρίδος.
2)Να μη γίνει καμία κατάργηση, συνένωση ή άλλη μεταβολή στα οκτώ Νηπιαγωγεία του Δήμου Δωρίδος.
3)Η αντίδραση του κόσμου της Δωρίδας σε τυχόν αντίθετη απόφαση ή μεθόδευση είναι δεδομένη.
4) Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για κάθε αναγκαία παραπέρα ενέργεια προς του Υπουργείο Παιδείας κ.λ.π. κρατικούς φορείς.
5)Η υπ’ αριθ. 1/2013 από 09-04-2013 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Δωρίδος και η υπ’ αριθ. 21 από 04-04-2013 απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωρίδος αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.

     
Ώρα της Φωκίδας     
    

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…