Home Πολιτικά - Φωκίδα Γ.Πάλλας: «Ο «κόμπος στο χτένι»
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Σεπτεμβρίου, 2013

Γ.Πάλλας: «Ο «κόμπος στο χτένι»

 Σχόλιο του διευθυντή  του γηροκομείου Άμφισσας Γ. Πάλλα σχετικάμε την ανακοίνωση της  βουλευτή Α. Μανδρέκα για την ενταλαμτοποίηση 30.000 ευρώ προς το γηροκομείο

«Ο «κόμπος στο χτένι»

«Ενταλματοποιήθηκε μόνο το 1/10 της συνολικής οφειλής του γηροκομείου»

-Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν αποδώσει ο ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον το 50% της συνολικής οφειλής»

-Ζητεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των οφειλών

 

 

Για πληρωμή μόνο του 1/10 της συνολικής οφειλής του ΕΥΠΥΥ προς το γηροκομείο Άμφισσας κάνει λόγο ο διευθυντής του ιδρύματος Γιάννης Πάλλας απατώντας στο χτεσινό δελτίο τύπου της βουλευτή κας Α. Μανδρέκα που ανέφερε ότι ενταλματοποιήθηκε το ποσό των 30.000 ευρώ , καλύπτοντας  μέρος της συνολικής οφειλής. Επιπλέον  αναφέρει ότι υπάρχουν  πληροφορίες από το λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ που αναφέρουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 για νοσήλια έχει καλυφθεί για οφειλές του 2012 και χρειάζεται πλέον αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και εξεύρεση νέων κονδυλίων για να εγκρίνει ο Επίτροπος και συμπληρώνει τονίζοντας ότι  το πρόβλημα δεν θα λυθεί  αν δεν εξοφληθεί το 50% των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ Ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα απόδοσης των χρημάτων.

 Αναλυτικά η απάντηση του κου Πάλλα καθώς και επιστολή του προέδρου της Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων προς τον υπουργό υγείας κο Άδωνη Γεωργιάδη


Άμφισσα, 18 – 09 – 2013

Με αφορμή σημερινό ( σσ Χτεσινό) δημοσίευμα της εφημερίδας σας σχετικά με την πληρωμή του 1/10ου των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Ίδρυμα (σχ. Δελτίο Τύπου της Βουλευτού Φωκίδας κ. Α. Μανδρέκας) σας ενημερώνω για τα παρακάτω:

1.Οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Ίδρυμα ανέρχονται στο ποσό των 300.000€. Έτσι όπως γίνονται οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ το ποσό αυτό έχει «παγιωθεί» μιας και μέχρι να γίνει η πληρωμή ενός μήνα από τα οφειλόμενα δημιουργείται νέα οφειλή από τον τρέχοντα μήνα.

2.Το Δελτίο Τύπου της Βουλευτού Φωκίδας μας ενημερώνει για ενταλματοποίηση και όχι πληρωμή, η οποία όπως μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος της Ενώσής μας βρίσκεται στον Επίτροπο για έγκριση (δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η εκταμίευση).

3.Η ενταλματοποίηση των 30.000€ (οφειλές Ιανουαρίου 2013) έχει γίνει από τις αρχές Αυγούστου και παρά τις υποσχέσεις για απόδοση στο τέλος Αυγούστου αυτό δεν έγινε.

Σας επισυνάπτω σχετική επιστολή προς τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας της Ένωσης Μονάδων Χρονίων Παθήσεων που περιγράφει αναλυτικά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Ιδρύματα και τις προτεινόμενες λύσεις.

4.Οι πληροφορίες από το λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 για νοσήλια έχει καλυφθεί για οφειλές του 2012 και χρειάζεται πλέον αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και εξεύρεση νέων κονδυλίων για να εγκρίνει ο Επίτροπος πληρωμές οφειλομένων. Πότε θα λυθεί αυτό;

Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν την πραγματική κατάσταση και σας δηλώνω ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί για κανέναν αν δεν εξοφληθεί το 50% των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Για το Γηροκομείο Άμφισσας η λύση είναι όπως ακριβώς περιγράφεται από την επιστολή της Ένωσης Μονάδων Χρονίων Παθήσεων, δηλαδή απόδοση των οφειλομένων και πλέον τακτική απόδοση νοσηλίων κάθε μήνα!!

Έφτασε πλέον ο «κόμπος στο χτένι» και είναι καιρός να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα στη λύση των προβλημάτων διαφορετικά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευπαθείς ομάδες και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τον συμπατριώτη μας κ. Κ. Παπαθανασίου, Αντιπρόεδρο ΙΚΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα τόσο η Βουλευτής Φωκίδας όσο και ο Δήμαρχος Δελφών και Αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Ν. Φουσέκης ασκούν όλες τις πολιτικές πιέσεις για την επίλυση του θέματος.

Τους ευχαριστούμε θερμά για το αμέριστο ενδιαφέρον τους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την απόδοση ενός μήνα από τον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους!!

Θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω αυτές τις διευκρινήσεις προς πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και του Φωκικού Λαού.

 

 

Γιάννης Νικηφ. Πάλλας

Δ/ντης Γηροκομείου

Άμφισσας

Ένωση Μονάδων χρόνιων παθήσεων                                 Σέρρες 08/09/2013

 

 Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό                                             
Υγείας κ. Άδωνι Γεωργίαδη

 

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ. Δημήτριο Κοντό


 
ΘΕΜΑ: Πιθανή αναστολή λειτουργίας μονάδων χρόνιων παθήσεων

 

Κύριε Υπουργέ,

 Στις 16/7/2013 εκπρόσωποι της Ένωσης μας και οι Βουλευτές κα Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών) και κα Ασπασία Μανδρέκα (Φωκίδος), σας ενημέρωσαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες χρόνιων παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τον ΕΟΠΥΥ. Τα τελευταία 2 χρόνια επιλέξαμε, για την διευθέτηση των όποιων προβλημάτων, με ήπιους τόνους να ενημερώνουμε τόσο στελέχη του ΕΟΠΥΥ όσο και του Υπουργείου σας. Αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε, αλλά και εμείς πλέον αδυνατούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε χρόνιους ασθενείς καθώς:

 

– Πληρωνόμαστε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πάντα τελευταίοι από τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε λάβει το 90% των νοσηλίων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 και δεν έχουμε πληρωθεί για κανένα μήνα του 2013. που είναι η ισότητα με τους υπόλοιπους παρόχους;

 

– Δεν έχουμε σχέση με υπερβάσεις στις χρεώσεις νοσηλίων. Χρεώνουμε μόνο 34,63 ευρώ ημερησίως και τίποτε άλλο, καθώς και τεχνικά μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής δεν μπορούμε να χρεώσουμε επιπλέον.

 

– Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μας ζητήθηκε στο τέλος Αυγούστου 2013 να αποστείλουμε πιστωτικό τιμολόγιο για να λάβουμε σε άγνωστη ακόμη χρονική περίοδο τις οφειλές του 2008, δηλαδή ούτε το 20% της συνολικής οφειλής.

 

– Μετά από προσπάθειες καταφέραμε τον Ιούνιο του 2013 να πάρουμε παράταση των συμβάσεων μας μέχρι την 31/12/2013, αλλά ακόμη βέβαια δεν έχουμε λάβει το σχετικό έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ! Το κυριότερο όμως ερώτημα είναι εάν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει οριστική επίλυση του προβλήματος και σύναψη νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

 

– Μαθαίνουμε ότι γίνεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά κανεός δεν μπορεί να μας πει εάν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για τις μονάδες μας.

 

– Σας αναφέρουμε και ένα ηθικό παράπονο: η αντιμετώπιση μας από τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ είναι αν μη τι άλλο απαξιωτική. Είμαστε μικροί σε μέγεθος αλλά σίγουρα εξυπηρετούμε ένα σημαντικό σκοπό: νοσηλεύουμε χρόνιους ασθενείς, απαλύνοντας όσο το δυνατόν τον πόνο και τα προβλήματα αυτών και των οικογενειών τους και τους παρέχουμε βοήθεια και αξιοπρέπεια στον λιγοστό εναπομείναντα χρόνο ζωής τους.

 

Οι μονάδες μας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν!

 

Στις περισσότερες το προσωπικό είναι απλήρωτο για μήνες, δεν υπάρχουν πόροι ούτε για βασικές προμήθειες και οι οφειλές προς τρίτους αυξάνονται καθημερινά. Η αναστολή λειτουργίας μας σημαίνει ότι οι χρόνιοι ασθενείς στην Ελλάδα θα χάσουν την μόνη οργανωμένη δομή περίθαλψης και οι κοινωνικές συνέπειες θα είναι τραγικές.

 

Απευθύνουμε προς εσάς μια τελευταία έκκληση


 
– Να δοθεί οριστική λύση από το Υπουργείο Υγείας για την άμεση σύναψη νέων συμβάσεων των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων με τον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μας στη διαμόρφωση των σχετικών όρων και προϋποθέσεων.

 

 – Άμεση πληρωμή των νοσηλίων τουλάχιστον του 1ου τριμήνου του 2013.

 

 – Άμεση εξόφληση του υπολειπόμενου 10% των νοσηλίων του έτους 2012.

 

 – Σταθερή ροή πληρωμών των νοσηλίων κάθε μήνα.

 

 – Αποπληρωμή των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011 ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4132/07-03-2013.

 – Ενημέρωση για τα ποσά των δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις μονάδες χρόνιων παθήσεων και εξηγήσεις για το μέτρο του claw back, εάν εντέλει αφορά τις μονάδες μας.

 

Με τιμή

«Ένωση Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων» 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…