Home Παραπολιτικά Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 28/3/2021 Το μήνυμα του Παραλύτου της Καπερναούμ
Παραπολιτικά - 26 Μαρτίου, 2021

Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 28/3/2021 Το μήνυμα του Παραλύτου της Καπερναούμ

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος δεν είναι ένας εκ των 12 Αγίων Αποστόλων. Είναι όμως μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, γι’ αυτό και διέσωσε ουσιαστικά τη διδασκαλία του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου. Αργότερα ακολούθησε τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα στις περιοδείες τους. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ίδρυσε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ακούγοντας ή διαβάζοντας λοιπόν το Ευαγγέλιο του Αγίου Μάρκου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έζησε ο ίδιος τα γεγονότα, αλλά μας διηγείται όσα έμαθε και πληροφορήθηκε κυρίως από τον Απόστολο Πέτρο.
Έτσι σήμερα μας διηγείται ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήταν μέσα σε ένα σπίτι της αγαπημένης πόλης του, της Καπερναούμ. Εκεί είχε συγκεντρωθεί τόσο πλήθος λαού που δεν χωρούσαν άλλοι. Εκείνη την ώρα τέσσερεις άνθρωποι έφεραν επάνω σε ένα κρεββάτι ένα παραλυτικό και αφού χάλασαν την στέγη του σπιτιού, τον κατέβασαν ενώπιον του Ιησού Χριστού. Βλέποντας ο Χριστός τον παράλυτο δεν τον έκανε αμέσως καλά, αλλά του λέγει πρώτα: «Συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες σου». Ύστερα προσθέτει: «Σήκω τώρα, πάρε το κρεββάτι σου και πήγαινε σπίτι σου».
Ας προσέξουμε λοιπόν, αδελφοί, καθότι και στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα κρύβονται πολλά μηνύματα. Όπως έχουμε διαπιστώσει έως σήμερα τα Ευαγγελικά αναγνώσματα οι άγιοι Πατέρες τα έθεσαν να διαβάζονται με μια τάξη και σειρά που δεν είναι βέβαια τυχαία.
Τα Ευαγγελικά μηνύματα της προηγουμένης περιόδου είχαν στόχο και σκοπό να κατανοήσουμε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ ως ο υιός της Μαριάμ, είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας του Κόσμου, ο ΧΡΙΣΤΟΣ.
Στα επόμενα Ευαγγελικά αναγνώσματα της περιόδου του Τριωδίου τονίζεται η υποκρισία και η ασπλαχνία των θρησκευομένων ανθρώπων και όσα τους συμβαίνουν επειδή στην ουσία η καρδιά τους δεν έμαθε ν’ αγαπά, με αποτέλεσμα να πορεύονται προς την κόλαση, έστω και αν ήταν «πιστοί» άνθρωποι.
Με το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα και με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν ως το Πάσχα, οι άγιοι Πατέρες μάς διδάσκουν πώς πρέπει να εργασθούν για την σωτηρία της ψυχής τους όσοι επιθυμούν να την σώσουν και να μην κολασθούν.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε το μήνυμα που κρύβουν τα λόγια του Ιησού Χριστού, «ας είναι συγχωρεμένες όλες οι αμαρτίες σου». Θα εξετάσουμε σύντομα το γιατί ο Κύριός μας συγχωρεί πρώτα όλες τις αμαρτίες του παραλύτου και μετά τον κάνει καλά. Τι μηνύματα θέλει άραγε να στείλει σε όλους όσους είναι συγκεντρωμένοι στο σπίτι της Καπερναούμ, αλλά και σε όλους εμάς που διαβάζουμε την περικοπή αυτή;
Πιστεύω αδελφοί μου ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, αν σκεφθούμε τα λόγια που ψάλλουμε κάθε φορά στην μικρή παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου: «Από των πολλών μου αμαρτιών ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή». Οι ασθένειες εμφανίζονται μετά την πτώση του ανθρώπου, αφού δηλαδή έχασε τον Παράδεισο. Πρώτα αμάρτησε ο άνθρωπος και μετά γεννήθηκαν εξ’ αιτίας της αμαρτίας η φθορά, οι ασθένειες και ο σωματικός θάνατος.
Άρα αιτία της φθοράς του σαρκίου μας, των ασθενειών μας, αλλά και του θανάτου είναι οι αμαρτίες μας. Γι’ αυτό και ο Κύριος θεραπεύει πρώτα τα αίτια της παραλυσίας και κάθε ασθένειας, που είναι οι αμαρτίες του ανθρώπου. Πορνείες, μοιχείες, ομοφυλοφιλίες, βλασφημίες, όρκους, ψεύδη, συκοφαντίες, ασωτίες, εκτρώσεις αλλά και όλων των ειδών τις αμαρτίες που υπάρχουν, είτε είναι πνευματικές αμαρτίες είτε σωματικές.
Αδελφοί μου ευλογημένοι. Όταν έχουμε στην οικογένειά μας κάποιο θέμα ασθενείας, ας φωνάξουμε πρώτα τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ημών που είναι ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός. Ας φωνάξουμε τον Ιερέα μας, τον πνευματικό μας πατέρα, να εξομολογηθούμε εκ παιδικής ηλικίας όλες τις αμαρτίες μας και να τελέσουμε μετά το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, που δίδει άφεση αμαρτιών και υγεία στην ψυχή και στο  σώμα μας. Ύστερα με συντριβή καρδιάς, με σεβασμό, πίστη και με μια καρδιά γεμάτη από αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους μας, να προσέλθουμε στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Να δεχθούμε μέσα στο σώμα μας το φάρμακο της Αθανασίας, που είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και Θεού μας. Τότε η Χάρις του Κυρίου ενεργεί και θεραπεύει κάθε ασθένειά μας και με την συνδρομή των επιγείων ιατρών, που ο Θεός τους έδωσε, θα βρούμε τη θεραπεία πρώτα της ψυχής αλλά και του σώματός μας, αν αυτό είναι και το θέλημα του Κυρίου μας. Διότι ο χριστιανός δεν πρέπει να ξεχνά ότι στις προσευχές του προς τον Θεό πρέπει να ζητά να γίνεται στη ζωή του πάντα το «θέλημα Του» λέγοντας τα εξής λόγια: «Θεέ μου, θέλω ό,τι  θέλεις και ΕΣΥ και ας είναι για όλα δοξασμένο το Όνομά Σου».
Ιδού λοιπόν το μήνυμα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής που μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι κάθε ανθρώπινη ασθένεια, έχει αιτία τις προσωπικές αμαρτίες μας. Γι’ αυτό αδελφοί μου συχνά ας προστρέχουμε στους πνευματικούς πατέρες μας, με δακρυσμένα μάτια και μετανοημένη καρδιά ζητώντας την άφεση των αμαρτιών μας. Να είμαστε βέβαιοι ότι ο φιλάνθρωπος Θεός ήλθε στη γη, όχι για να κρίνει τους αμαρτωλούς και να τους καταδικάσει, αλλά για να τους σώσει. Ας είμαστε βέβαιοι, ότι Αυτός θα δώσει και σε όλους εμάς την άφεση των αμαρτιών, λέγοντας προς τον κάθε ένα προσωπικά το «αφέωνταί σοι τέκνον οι αμαρτίες σου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 6 μμ ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής NΔ, κ. Βασίλης Κοντοζαμάν…